onsdag, februari 08, 2012

Gruvarbetaren ska dö med stövlarna på!

Vår självutnämnde landsfader Fredrik Reinfeldt tycker att vi ska "rita om vår mentala karta" och tänka oss att jobba till 75 års ålder.
Det är lätt att tycka för en som ägnar sitt liv åt att sitta och putsa manschettknapparna och slita byxbaken mot bänkarna i riksdagshuset, och som vid fyllda femtio kan välja att gå hem med en pension på 116 000 kronor i månaden.

Vem orkar sitta i en svinkall rörgrav i november och svetsa fjärrvärmeledningar tills han är sjuttiofem år? Inte orkar en 73-årig undersköterska baxa sina jämnåriga sjuklingar i säng. De flesta inom vård-, bygg- och industrisektorn är utslitna redan innan 65-års ålder.

I Pajala är medellivslängden för en man 74,5 år, enligt SCB. I Fredrik Reinfeldts Sverige kommer gruvarbetaren i Pajala alltså med största sannolikhet att bäras ut från sitt jobb med stövlarna på snarare än att få några sista ljuva år där han kan åka på drömresan med Ravelli och Kenneth Andersson.

Att man senare i livet skall studera och byta karriär som Reinfeldt menar är ju bara verklighetsfrånvänt trams.

Reinfeldt talar om att vi måste jobba längre för att säkra välfärden. Den välfärd han talar om är inte att vi vanliga medborgare skall ha en bra skola, välfungerande sjukvård för alla och en värdig äldreomsorg. Nej, när Reinfeldt talar om välfärden talar han om att fortsätta kunna sänka skatterna, ge mera bidrag till de rikaste i form av bl.a pigavdrag och fortsatt förskingring av skattepengar till riskkapitalbolagen.

Vi sitter redan nu på en tickande bomb i form av en ungdomsarbetslöshet på 25%. Att höja pensionsåldern kommer ju också att innebära att det blir ännu svårare för ungdomar att få ett arbete.
Med tickande bomb menar jag att vi håller på att förstöra en hel generation som aldrig kommer att kunna bidra till samhället. Istället kommer notan för denna förstörda ungdom att bli förskräckande hög. Alkoholism, drogmissbruk, kriminalitet, psykisk sjukdom och en allmän socialutslagning av våra unga kommer att tynga välfärdssystemet än mera i framtiden.

Men det bryr sig inte den politiska eliten i samhället om, de har ju sitt på det torra.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Kråksimuleraren sa...

Hans senaste kommentar i morgonTV var att eftersom statistik påstår att av de som föds nu kommer hälften att uppnå 100 års ålder, och kommentaren var: -Kan ni tänka er ett Sverige med 1 miljon 100 åringar.... hur funkar den matematiken, rakt av så borde max 1 procent av medborgarna vara 100 år, om hälften uppnår den åldern så är det en halv procent, då måste alltså Sverige ha 200 miljoner invånare, om man ändå tänker sig att man utvidgar åldersgruppen till 95-105 åringar så måste Sverige ha 20 miljoner invånare, det vore en kraftig befolkningsökning på 100 år! Ganska svårt när folk känner sig ekonomiskt trygga först i 40-årsåldern hur många barn skaffar dessa då? Eller är tanken att invandrare ska öka befolkningen, de höjer väl medellivslängden bra...eller?

Kråksimuleraren sa...

Hela det här utspelet kommer samtidigt med de orangea kuverten, varför anar man en lobbygrupp från försäkringsbolagen i bakgrunden, nästa steg är att invänta att fler skaffar privat pensionsförsäkring, för att i sista steget komma med sänkta statliga pensioner "för att alla har väl en egen" DETTA är nästa privatisering från Moderaterna!

Anonym sa...

Diverse tyckare anser att det är modigt av Reinfeldt att ta upp pensionsfrågan på detta sätt. Personligen undrar jag vari modet ligger i att berätta att fattigdomen står inför dörren på ett sådant sätt att de flesta inte förstår det sagda?

Fega jävlar kallades sådant slags folk av min fars generation. Straffet sådana fick var att två starka karlar höll fast vederbörande kräk medan en tredje pissade i dess byxfickor.

/Meikäläinen

Anonym sa...

Glömde nämna att samma straff fick man om man var dum mot en kvinna alternativt var dum mot en häst. Dvs extremt allvarliga saker av lägsta sorten.

/Meikäläinen

Knapsu sa...

"Hälften av alla som föds idag kommer att bli 100 år" sa Reinfeldt i TV. Ett ganska häpnadsväckande uttalande. Än mer häpnadsväckande att ingen ifrågasätter det!