onsdag, februari 22, 2012

Några siffror att fundera på

År 2010 tog staten in drygt 61 miljarder i form av medlemsavgifter och arbetsmarknadsavgifter för att finansiera a-kassan och betalade samtidigt ut totalt 38 miljarder kronor. Ett överskott på 23 miljarder kronor således.

Pensionssystemet genererade totalt förra året ett överskott på 103 miljarder kronor.

För åren 2010-2014 beräknas sjukförsäkringen ge ett överskott på 63 miljarder kronor.
Arbetsskadeförsäkringen beräknas under samma tid gå plus med 23 miljarder och efterlevandepensionen kommer att generera ett överskott på hela 33 miljarder kronor.

Pengarna som vi allihop betalar för att se till att de som drabbas av ohälsa, arbetslöshet, skadas på jobbet eller helt enkelt blir för gamla för att orka arbeta, skall kunna ha en dräglig tillvaro försvinner alltså iväg någonstans.

Vart de pengarna försvinner vet vi ju allihop.

Samtidigt är arbetslösheten i landet hög. Sverige har också en skyhög ungdomsarbetslöshet på 22,5 procent, betydligt högre än många andra EU-länder och skyhögt över våra grannländer.

Just nu är det kris i Grekland, hela landet är i princip bankrutt sägs det. Greklands totala skulder är 290 procent av BNP.

Sveriges totala skulder är hela 315 procent av BNP!
Skuldsättningen i Sverige har ökat samtidigt som Reinfeldt och Borg har överfört den statliga skulden till privatpersoner och företag.

Efter sex år med Reinfeldt är Sverige inte bara ett land med massarbetslöshet, utan även ett gravt skuldsatt land där all utveckling stagnerat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Men hallå där - i Sverige är vi väl mest skyldiga varandra?

Alltså: skulder och tillgångar tar ut varandra. I praktiken handlar det om att vi köper hus och lägenheter av varandra för skuldsedlar.

Till skillnad från Grekland, där stora delar av skulderna uppstod genom att betla med skuldsedlar för import.

Så det är inte riktigt jämförbart. Inga utlänningar kommer att trakassera oss för våra skulder.

Tvärtom: Sverige hör till dom som har exporterat för mycket och importerat för lite, och som alltså internationellt sett är fordringsägare. Det är inte för inte som både regering och opposition stöder Merkels torpedverksamhet.

Knapsu sa...

Svar: Ja. Och inga utlänningar kommer att trakassera oss för våra skuldet, det stämmer eftersom statsskulden till största delen har inhemska fodringsägare.

M Björnfot sa...

det heter faktiskt foRdring

Knapsu sa...

Städade lite igår och hittade ett litet vilset r som låg och skräpade under tangentbordet, så nu vet vi var det hör hemma.

;-)