lördag, februari 16, 2013

Var är debatten om "Lönesänkarna"?

Allt mindre av det växande välståndet kommer vanliga människor till del. Det har pågått i trettio år. Hur blev politikerna så överens om att göra näringslivet rikare på löntagarnas bekostnad?

I torsdags sändes ett mycket viktigt program i SVT. Det var programmet "Dokument inifrån: Lönesänkarna" som bjöd på viktig samhällsekonomisk folkbildning som alla borde ha tagit del av.
Programmet visade hur löneutvecklingen för den vanlige arbetaren slutat följa produktivitetsökningarna. Sedan mitten av 1970-talet har lönernas andel sjunkit och företagens vinstdel ökat. Med åren har skillnaden blivit enorm. Löneandelen är nu nere på samma nivå som på 1910-talet.

Ännu idag fortsätter borgerliga politiker, nationalekonomer och opinionsbildare att argumentera för sänkta skatter för företagen och sänkta lägstalöner för att få arbetslösheten att försvinna och företagens investeringar att öka.
Men facit av trettio år med sänkt löneandel av produktionen visar att företagens investeringar inte alls har ökat, istället har vinsterna gått till att berika ägarna samtidigt som arbetslösheten är högre än någonsin.
Vi producerar alltså effektivare än någonsin samtidigt som vi får en allt mindre del av kakan, eftersom de rikaste kapar åt sig mer och mer hela tiden.

För mig, och många med mig, var det inga nyheter som serverades men för många borde programmet ha öppnat ögonen för vad som sker i vårt samhälle. 

"-Vilken debatt det kommer att bli i media efter detta program" tänkte jag den kvällen.
Med tanke på vilket liv det blev efter Janne Josefssons "avslöjande" om barnfattigdomen så hade jag väntat mig att detta program också skulle leda till en livlig debatt i tidningarna och sociala media. Men så verkar icke bli fallet.

Är förklaringen till att debatten verkar utebli så enkel att media bara springer maktens ärende?

När budskapet passar maktetablissemanget - som det gjorde i Josefssons "avslöjande"- drar man igång det stora debattmaskineriet, men när budskapet är alltför obekvämt för regeringsmakten så tiger media. När fakta som inte är bra för Svenskt Näringsliv och den svenska borgerligheten kommer fram så leder det tydligen till total tunghäfta i medierna.


Ett klipp från programmet som du bör se i sin helhet genom att klicka här.




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Är förklaringen till att debatten verkar utebli så enkel att media bara springer maktens ärende?

Med "makten" tänker man väl först på regering och näringslivstoppar. Men i "makten" finns även ledningen för socialdemokratin och LO som är medskyldiga till den här utvecklingen. De skulle ju kunna sätta igång ett jäkla liv, men då skulle de omedelbart få frågan vad de själva hållit på med under många år. Och den frågan vill de inte ha. Då är det lika bra att vara tyst.

Knapsu sa...

Javisst, sossarna började väl med politiken att hålla nere lönerna för att de svenska exportföretagen skulle bli konkurrenskraftigare?
Skillnaden var väl att på den tiden var de öppna med det.
Sedan tog ju företagen ut allt i vinst istället för att investera i fler jobb, så K-O Feldt fick känna sig blåst.

Nu kör man på med samma politik som inte fungerat men man kallar det "sänkta trösklar" och låtsas att det skall minska arbetslösheten trots att man vet att det inte fungerar och man endast är ute efter att få ner lönerna.

Kråksimuleraren sa...

Det man får ut är minskad konsumtion, och det drabbar även de som försöker tjäna pengar på företagen, men så långt har de inte tänkt, det finns ju fortfarande "någon annanstans"...

Knapsu sa...

Det är Någon Annan som skall köpa produkterna, inte företagens arbetare.
"-Hoppsan, var våra arbetare konsumenter också? Tänkte inte på det"