tisdag, december 03, 2013

Björklund och det sjunkande skeppet Skolan

"Svensk skola faller kunskapsmässigt . Men skolministern verkar ha missat TIMMS-undersökningen, PISA-undersökningen och Skolverkets nationella utvärdering.
- Första förutsättningen för att kunna medicinera rätt är att patienten erkänner sin sjukdom. Om man blundar för problemen i svensk skolpolitik kommer inte rätt åtgärder att vidtas."


Så stod att läsa i ett pressmeddelande från Folkpartiet 17 februari 2006 undertecknat av Jan Björklund.

Idag presenterades resultatet av OECD:s PISA-mätning som jämför eleverna i I-ländernas resultat i matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Resultatet för svenska elever fortsätter att sjunka och är nu under genomsnittet i OECD.
"Det är en mörk rapport som beskriver läget i svensk skola."

Nu har Jan Björklund haft ansvaret i 7 år för skolan och vi ser hur skolan bara blir sämre och sämre. Björklund brukar beskriva skolan som en atlantångare som tar tid att vända men nog påminner skolan idag mest av allt om ett sakta sjunkande skepp på helt felaktig kurs. I takt med att eleverna har förvandlats till skolpengar, föräldrarna till kunder och våra skattepengar till vinster åt skolkoncerner och PR-byråer har fartyget Skolan tagit in allt mera vatten. Detta samtidigt som politikerna borrat fler och fler hål i skrovet och förste styrman Björklund lagt ut kursen med sjökortet upp och ned.

Så vad säger Björklund nu? Jo som så vanligt är med denna regering som skryter om att de tar ansvar så skyller man ifrån sig. Man skyller på sossarna*: "Det är spiken i kistan för den gamla utbildningspolitiken, och inte en produkt av den politik som vi fört de senaste åren" och man skyller på föräldrarna: "-Föräldrar har stort ansvar".
Sedan tänker man tydligen göra det som denna regering älskar mest av allt: uppfinna en ny myndighet!
Det roliga med det är att personen som skall leda den nya myndigheten - som skall starta i september 2014 - var på plats vid dagens presskonferens och visste att berätta att regeringen minsann gjort allting rätt!

* När man skyller på den gamla skolpolitiken så skyller man ju egentligen på tidigare borgerliga regeringar eftersom de senaste läroplanerna sedan 1980 är framtagna under borgerligt styre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: