torsdag, september 03, 2009

"Varje skattekrona som inte används effektivt är som att stjäla från de fattiga"

Hur effektivt används våra skattepengar? Privatiseringsivrarna hävdar ju att allt ska bli så mycket bättre när det drivs privat men sanningen visar sig allt som oftast vara en annan.
När det gäller privatägda friskolor så har det ju uppenbarat sig flera fall med oegentligheter i betygsättning bland annat, detta i syfte att locka fler elever (och fler skolpengar) till skolan enligt devisen "titta vad bra vår skola är, alla elever har höga betyg"

När vinstdrivna aktiebolag driver skola så är vinstintresset överordnat allt annat.
Därför försvinner en halv miljard av våra inbetalda skattepengar ner i börsen hos privatpersoner. 500 miljoner som vi har betalat för att våra barn skall få en bra skola.

DE HÄR GJORDE STÖRST VINST

1. Nordens teknikerinstitut 38 230 000 kr
2 Pysslingen förskolor och skolor 29 883 000 kr
3. Ultra education 24 317 000 kr
4. IT-gymnasiet Sverige 18 356 000 kr
5. Kunskapsskolan i Sverige 16 458 000 kr
6. Internationella engelska skolan 15 656 000 kr
7. Fourfront 14 628 000 kr
8. Drivkraft Värend 13 530 000 kr
9. Walthers gymnasium 13 087 000 kr
10. Vittra 11 646 000 kr
Tabellen visar resultatet efter finansnetto 2006 för de aktiebolag som driver grundskolor eller gymnasium som en del av sin verksamhet. Källa: UC.

Våra privatiseringsivriga politiker som hyllar den fria marknaden är så ivriga att överlåta allt i privat ägo att de inte ens agerar marnadsmässigt:

Ett år efter avknoppningen kunde förskolechefen ta ut 3,2 miljoner i vinst utöver sin egen lön på 505 000 kronor. 850 000 kronor har också betalts ut i styrelsearvoden.
Det som har kritiserats, och även anmälts till Europakommissionen, är beslutet att endast ta betalt för inventarierna. Kritikerna, liksom länsrätten och kammarrätten i de fall ärenden har prövats, menar att priset är för lågt, att det inte är marknadsmässigt

Lena Ström betalade 634.650 kronor för leksaker, möbler och andra begagnade inventarier på de fyra förskolorn


Hur kan skolor och förskolor gå med vinst? Om jag "köper" skola för 100 kronor så vill jag ju ha skola för 100 kronor, inte för 50 kronor!

En sak vet vi i alla fall, när våra politiker mässar om "vård, skola och omsorg" så är det omsorgen om aktieägarna det handlar om!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

iZac sa...

Snart har du isse på dig... ;)

isse sa...

tänka sig att verksamheter som i kommunal regi bara kräver mer och mer pengar, helt plötsligt kan gå med vinst!! fantastiskt! och ändå ha flest nöjda elever!

Knapsu sa...

Klart att skolorna nu "kräver mer" pengar som du säger, efter att ha fått mindre och mindre pengar varenda år i tjugo års tid nu.

Att en skola har fler nöjda elever än en annan behöver inte innebära att utbildningen är bättre för det.
Det tror jag nog att du förstår om du tänker till lite grann.

Om våra skattepengar slösas bort som vinst till privata aktieägare så måste vi ju höja skatterna för att kompensera det bortfallet, om vi nu ska ha någon skola?

Du verkar inte ha något problem med det så då kanske du ska rösta på Mona Sahlin, hon pratar ju om att höja skatterna?

Fasicken, ni kanske tillhör samma valkrets så du kanske kan personrösta på henne! ;-)

Isse sa...

Förstod inte mycket av det du skrev. Men så vitt jag vet får privata skolor lika mycket pengar som kommunala och lyckas ändå gå med vinst. Varför ska man då höja skatten?
Det är nog ganska viktigt att trivas i skolan för att kunna prestera bra. Rätt säker är jag på att jag läst att betygen är bättre än genomsnittet också. Ska komma ihåg att googla det när jag kommer hem! Nej,Bor i täby...

Anonym sa...

"h lyckas ändå gå med vinst"
Jaha, är det det skolorna är till för? Tjäna pengar? Trodde att de var till för att lära ungarna läsa, skriva mm,mm

/hasse

isse sa...

Friskolor bäst i nationella prov

där har du..

och här:

"Konkurrens om elever ger orättvisa gymnasiebetyg"


"En förklaring till att dessa skolor ger så många höga betyg kan vara att de drar till sig väldigt duktiga studenter. Men efter en justering för hur eleverna presterat vid de nationella proven i årskurs 9 ligger fortfarande samma skolor i topp."


Hasse, jepp, det verkar som att dom lyckas lära sig det också...
Skolorna får ju faktiskt samma skolpeng som de kommunala skolorna. Förstår inte vad problemet är?

Anonym sa...

Skolor ska inte gå med vinst, hellre skattesänkningar.

Knapsu sa...

Anonym: Du slår ju huvudet på spiken, högerrösterna som klagar på skattetrycket borde ju vara motståndare till privata vinster i den offentliga sektorn!