tisdag, september 01, 2009

Budgetunderskottet nu drygt 200 miljarder

I ett inlägg i våras skrev jag: "År 2007 var överskottet i statens budget 127 miljarder kronor. 2008 hade alliansregeringen styrt landet i ett år och budgetöverskottet hade nu minskat till 94 miljarder kronor. För år 2009 är prognosen ett underskott på 135 miljarder. Från ett överskott på 127 miljarder har man nu gått till ett underskott som innebär att man måste låna. Låna för att sänka skatterna! 262 miljarder back på två år och Anders Borg säger NU att han inte vill vara ansvarslös?"

Nu rapporteras om att underskottet för 2009 väntas bli drygt 200 miljarder, alltså cirka 70 miljarder sämre än prognosen.
Det innebär ju då att regeringen har lyckats att förvandla ett överskott på 127 miljarder till ett underskott på 200 mijarder. 327 miljarder kronor back!

Reinfeldt och Borg har stått och yrat om sin ansvarsfulla finanspolitik i medierna och i debatterna har Reinfeldt frågat Sahlin hur hon ska finansiera sina reformer, samtidigt som han påstått att de genomförda skattesänkningarna varit finansierade.
Hur de ansvarsfulla och ekonomiskt försiktiga Reinfeldt och Borg har finansierat sina skattesänkningar vet vi ju. Med lån!

Nästa steg är väl att Anders Borg tar SMS-lån för att finansiera fler skattesänkningar riktade mot sina väljare i Lidingö och Vaxholm!

På tal om Vaxholm så kände sig Reinfeldt så på hemmaplan när han höll sitt sommartal där, att han släppte tramset om skattesänkningar som det mest effektiva för att skapa flera jobb och istället erkände att det handlar om ideologi.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

isse sa...

Stöd till banksektor : 25 miljarder
lån till riksbanken för att återställa valutareserv: 100 miljarder
lån till island: 5 miljarder

+ saab-köp/mona??
+ 200 000 jobb i offentlig sektor /ohly??


och vad jag kan läsa mig till var skattesänkningarna finansierade om man läser här

http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Offentlig_ekonomi/Statsbudget/Statsbudgetens_saldo/


man kan även se att di röda inte alltid varit så duktiga som du vill låta påskina!
"Den svenska statsbudgeten har dragits med underskott under huvuddelen av de senaste 35 åren"

Knapsu sa...

Japp, statsbudgeten har oftast visat underskott och den som har rekordet i att skapa underskott är Carl Bildt!
Får se om Reinfeldt kan slå det rekordet.