söndag, juli 18, 2010

Valet handlar om politik, inte om person

Nu matas vi nästan dagligen med nya mätningar som visar att förtroendet är högt för Reinfeldt. Valet närmar sig och nu gäller det att trumma in det rätta budskapet i väljarkårens medvetanden. Högt och tydligt, gång på gång.

Varför har man då börjat mäta vilken partiledare som folket har mest förtroende för som statsministerkandidat?
Var det inte så att dessa förtroendemätningar började när oppositionen hade ett rejält övertag i opinionsmätning efter opinionsmätning? När folket dissade allianspolitiken så övergick man helt enkelt till att göra det till en fråga om person. -Vem har du mer förtroende för, Fredrik eller Mona? På så vis slapp media redovisa de för dem så tråkiga siffrorna som visade på hur impopulär regeringens politik var.

Efter Schlingmans genidrag att tysta debatten om alliansens katastrofala och inhumana sjukförsäkringspolitik genom att ta fram RUT-avdraget till diskussion, så har opinionsläget jämnat ut sig och det är numera jämnt skägg mellan blocken. Men fortfarande så överöses vi med rubriker som "Högt förtroende för Reinfeldt"
Den senaste mätning från Skop sägs visa att över 77% av svenskarna tycker att han är lämpligast att leda landets regering medan 22,9% tycker att Mona Sahlin är lämpligast.

Hur mycket tilltro skall man ha till sådana här mätningar? Ja, tror man att detta speglar verkligheten så tror man följdaktligen att moderaterna, eller åtminstone de borgerliga, kommer att få över 77% av rösterna i valet.

Låter det sannolikt?

Nej, knappast. Alltså är dessa förtroendemätningar ingen större indikator för hur folk sedan röstar.

Mona Sahlin är omstridd och ifrågasatt även inom socialdemokratin, och när man ställer person mot person i dessa förtroendemätningar så får man det svar man vill ha, nämligen att Fredrik Reinfeldt uppbär ett större förtroende.

Man vill helt enkelt ha valet att handla om person istället för om politik i syfte att hjälpa fram alliansen. För om politiken skulle få stå i förgrunden så skulle den borgerliga alliansen inte ha stort hopp om att få ytterligare en mandatperiod vid makten.

Valet i höst handlar inte om vilken person som skall styra landet, utan om vilken sorts politik som landet skall styras efter.

Den som följt den här bloggen vet att jag inte är något fan av Mona Sahlin, snarare tvärtom. Jag har kallat valet av Sahlin som partiordförande för en katastrof och menat att det kan vara den sista spiken i kistan för socialdemokratin (som det ser ut idag så verkar jag få rätt i det).
Men realiteten är den att Mona Sahlin är partiordförande. Faktum är också att hon är en erfaren politiker som varit med länge och även innehaft ministerposter i två socialdemokratiska regeringar. När det gäller regeringserfarenhet framstår Reinfeldt som en duvunge i jämförelse.

Till de socialdemokratiska väljare som nu tvekar på grund av Mona Sahlin så ställer jag frågan: tror ni att det blir bättre med Reinfeldt vid rodret i fyra år till?

Är det så att man absolut inte kan förmå sig att rösta på socialdemokraterna på grund av Mona Sahlin så finns det ju två andra partier i det rödgröna samarbetet att lägga sin röst på.

För, som sagt, valet handlar om politik och inte om person och ni tror väl inte att det blir bättre med en borgerlig regering?

Och eftersom det hittills alltmer har kommit att handla om person så........



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

M sa...

Fasen också, ser ju inte bättre ut än att jag fick rätt - Reinfeldt har fortsatt stort förtroende, Aftonbladet blev polisanmält...

Har man inget förtroende för Sahlin som statsministerkandidat, så har man det knappast för Ohly. Och jag tror inte att MP är lika populära bland gamla arbetarsossar som hos förstagångsväljarna. Dessutom spelar det ju ingen roll om man röstar på V eller MP, det är ju likförbannat Sahlin som, Gud förbjude, blir statsminister.

Anonym sa...

Anmälan av Aftonbladet kan räknas in under kategorin "när budskapet inte passar, så skjut budbäraren".
Inte alls oväntat från högern. Men man kan undra om det var klokt. Ibland kan det vara bättre att låta bli att anmäla. För nu måste Littorin ta ställning till om förtalsärendet ska gå vidare eftersom det gäller honom. Om han inte låter ärendet gå vidare blir det ju inget av med någon rättslig prövning.

Men oavsett han låter det gå vidare eller inte så kan man ju undra över vilka överväganden som görs i så fall från hans sida med tanke på vad pressen kan ha ytterligare.

Man vet ju nämligen aldrig riktigt säkert vad media kan ha i rockärmen. Och förtroenden kan lätt ändras av media vet vi ju sedan gammalt.

/Meikäläinen

Anonym sa...

För min del handlar valet en hel del om person, och säkert för många många fler. Vem ska vi ha som stadsminister är en rätt så avgörande fråga eftersom det är en så viktig post. Vem av Mona Sahlin Fredrik Reinfeldt är mest kompetent till att leda landet. Ett ganska enkelt val för min del, klart man väljer Reinfeldt före Sahlin som blir mosad av Reinfeldt i debatt efter debatt. Sen dem övriga inom S partiet eller dem övrika i den rödgröna röran inger inte heller nåt större förtroende, vem vill ha östros som finansminister tex. Jag vill inte ha någon toblerone politik i mitt Sverige.

Knapsu sa...

Björnfot: Att gammelsossar har svårt för MP har du nog rätt i. För många sossar är MP otänkbart, de ser det som ett borgerligt parti. Andra skräms av miljöfrågorna.

När det gäller V så är jag lite förvånad att inte fler gammelsossar flytt till V allt eftersom S närmat sig högern. Dagen Vänsterparti är ju gårdagen Socialdemokrater.

Som sagt, jag vill att valet ska handla om politik och inte om person som nu är fallet(och som du just bekräftat).

Anonym: Du har alltså störst förtroende för den som kallar dig för "mentalt handikappad"?

Vem som mosar vem i debatterna ligger nog ganska ofta i betraktarens öga, eller öra kanske. Man är lite färgad av sin egen ståndpunkt.

"Tobleronepolitik"? Vad ska vi då kalla denna regering spolitik där det enda receptet på allting är skattesänkningar? Där man sålt ut tillgångar för att kunna sänka skatterna och förvandlat ett budgetöverskott på 70 miljarder till ett underskott på 198 miljarder kronor.

Budgetunderskott betyder att staten förbrukar mer pengar än den får in. Det kallar Borg för ansvarsfull politik. Det om något är väl Tobleronepolitik?

Ida sa...

Hmm, Toblerone eller sexköp... Toblerone eller sexköp. Det är frågan! Jag väljer nog Toblerone.

Fredrik sa...

Du har helt rätt!

Nuvarande regerings politik är fuskarpolitik. Det är väl därför de angriper "fuskare", som sjuka och så vidare, så hårt, de vet hur de själva tänker.

Löven mot löven i vinter. Det kunde ju ha varit roligare. 8)

Knapsu sa...

Löven mot löven blir väl kul?

Förstår dock att det inte känns så kul för er Björklövenfans att numera få se div 1 matcher istället för Allsvenskan.

Fredrik sa...

Det skulle ha varit i elitserien. ;)

Men det kommer att bli kul då de spelar, om så bara för att det är Löven mot Löven. Tidningarna kommer att jubla! hehe