fredag, augusti 06, 2010

Bärplockningens stora risk

Skellefteåföretaget Norrskensbär har i ett brev till Arbetsmiljöverket listat riskerna för de bärplockare de lejt in via bemanningsföretag i Thailand.

Som låga risker listar de: Hala stenar, vassa kvistar, vidskepelse (spöken), farliga djur eller insekter (getingar), giftiga svampar och dålig signal på mobiltelefonen.

Bland höga risker finner vi: Älgjakt, vilse i skogen, aggressiva medier(!), trafikolyckor och monotona positioner (man får ont i ryggen av att stå nedböjd i 16 timmar/dygn för att försöka få ihop till hemresan).

Att den allra största risken är att bli skuldsatta för livet på grund av hänsynslösa profitörer i, i första hand i bemanningsbranschen men även i bärbranschen, har Norrskensbär bekvämt nog glömt bort.

Den som eventuellt var med på den tiden det begav sig kommer ihåg att slaveri förbjöds i USA den 18:e december 1865.

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Bemanningsbranschen är en dj-a skum soppa. Och de där plock-företagen tillhör väl bokstavligen lingonserien i företagens statusliga. Nå, man får väl hoppas att ingen plockare går ut i skogen med bruna kläder och en sån där älg-mössa med horn (men bemanningsföretagarna kunde ju göra det, he he ...).

Fredrik sa...

haha Klockrent. Återigen.

Jag länkar din blogg. Jag gillar den! 8)

Knapsu sa...

:-)