torsdag, juli 21, 2011

Liten dissociativ identitetsstörning och semester

Jag var Börje i förra veckan. Förutom de timmar då jag var mig själv förstås.
Nästa vecka ska jag vara Peter. Och Börje igen. Förutom de dagar då jag skall vara mig själv.
Den här veckan har jag varit Anders en natt. På fredag ska jag vara mig själv, men resten av helgen kommer någon annan att få vara mig. Detta eftersom jag tänkte tillbringa ett par dagar i Luleå skärgård.

Så här ser det ut för oss som jobbar skift i processindustrin med dess superslimmade bemanning. Jag måste jobba extra för att min kollega skall få vara ledig och han måste jobba för att jag ska kunna vara ledig.
Organisationen är så slimmad nere på golvet att vi ofta inte ens kan ta in semestervikarier, detta eftersom upplärningstiden blir orimligt lång med den kompetens som krävs för att kunna ersätta en semesterledig medarbetare. I en processindustri rullar produktionen på dygnet runt, 365 dagar om året, i princip. Det går att lära sig en hel del rent teoretiskt, men det krävs praktisk övning för att bemästra processen och utrustningen och de bästa övningstillfällena är vid stopp och start av anläggningen.
Vilka av naturliga skäl inte infaller så ofta. Därav den långa upplärningstiden.

Så är det och det förlorar alla på. Samhället för att ungdomar går arbetslösa istället för att sommarjobba och få mogna som samhällsmedborgare. Industrin eftersom de tappar en smidig nyrekrytering till företagen samtidigt som de sliter ut sina välutbildade medarbetare och inte minst vi som jobbar i fabrikerna, som måste jobba extraskift åt varandra för att vi ska få vara lediga några dagar.

När man då läser det senaste inlägget i arbetsgivarnas kamp om att ta av oss den lagstiftade semestern så kan man ju bara skratta åt eländet. En miserabel undersökning från Holland som skall visa att det är bra med delad semester.

Hallå alla borgare! Läs på om semesterlagen, den stipulerar att man har rätt till 5 veckors semester, inte att det ska vara 25 dagar i följd. Arbetsgivarorganisationerna och dess skribenter i media älskar att odla myten om vilket problem det är när hela Sverige stannar i juli när det är "industrisemester" och att lagen måste ändras, medan sanningen är att det är arbetsgivaren som helt godtyckligt kan bestämma över hur semestern läggs ut. Och att Sverige knappast ens saktar in under juli månad.

När det gäller den så kallade "industrisemestern" som de påstår skall förlama hela landet i juli så kan jag meddela till herrar ledarskribenter och tankesmedjedirektörer, från självaste verkligheten, att vi är många som jobbar i just industrin och varje år har vår semester utspridd från april till oktober.

Vi är som sagt många som arbetar i den svenska exportindustrin och vi kämpar oförtrutet på hela sommaren för att dra in exportinkomster till landet. Många fler än de direktörer och deras handgångna män som ligger i hängmattan och ondgör sig över att den svenske arbetaren har fräckheten att vilja vara ledig någon enstaka vecka under sommaren.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Kråksimuleraren sa...

Hear hear!

Anonym sa...

Är det inte så att när facket skrev under 6-skift schemat så blev semestern inbakad i 11 dagars ledigheterna eller... Jag har inte riktigt koll på det men det jag vet är att alla tekniker alltid har igång mobilen och rycker ut vid behov. I år har jag "bara" behövt jobba 2 av 14 semseter dagar.

/Frazze

Kråksimuleraren sa...

Vi har fyra av fem semesterveckor inbakade i schemat, när vi vill ta ut den femte och sista måste någon annan arbeta övertid/utfyllnad. För några år sedan förhandlade man fram två extra semesterdagar, året efter blev det lagstadgat att alla skulle ha 27 dagar semester, ytterligare en tid senare tog dessa två dagar bort från lagen, men de förhandlade dagarna kom aldrig åter. Förr när vi var en till på avdelningen kunde vi ta in en semestervikarie när en av oss var borta, nu är kraven på kunskap så pass höga att mycket få semestervikarier klara av det som behövs om inte den kvarvarande ska få dräpa sig, därför blir det som det blir och vi måste täcka upp för varandra genom övertid/utfyllnad för att hjulen ska snurra vidare, det är där skon klämmer, vi vill egentligen inte ha mer ledigt eller mer betalt, vi vill ha en dräglig arbetsituation!

Knapsu sa...

Jodå, därför har vi ju semesterperioden från april till oktober, vilket innebär att vi har hela 5 dagar per år att själv placera ut(önskemål). I och med att vi i praktiken inte kan ta in vikarier så "tvingas" vi ju jobba extra för att få ut våra 5 dagar som är utanför schemat.
De flesta fast anställda brukar ju annars jobba mindre under sommaren, för oss blir det mestadels tvärtom.

Knapsu sa...

Jaha, vi svarade visst samtidigt!
:-)