torsdag, augusti 18, 2011

1930-talet ringde och ville ha tillbaka sina direktörer

I september är det dags för avtalsförhandlingar och arbetsgivarorganisationerna vill som vanligt urholka kollektivavtalen och inte se några centralt avtalade löneökningar. De vill istället se enbart lokal lönebildning och att lönen ska bestämmas mellan chef och medarbetare.

Det blir säkert fint för arbetsgivaren att förhandla med den lokala fackavdelningen som sitter bakbunden utan möjlighet att ta till konfliktvapnet.

Men okej herrar Hidesten, Milton och Klackenberg mfl, låt oss övergå till enbart lokal lönebildning, men låt oss då också tillåta varje fackavdelning att efter eget godtycke använda alla verktyg i lådan. Även strejkvapnet.

Ska vi backa klockan, så låt oss då backa den för allihop. Inte bara för arbetaren.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Det där funkar inte... arbetsgivarna hade inte sämre rättigheter någonsin. De har fått mer begränsade friheter, i och med att vi arbetare vunnit lite av den där friheten. Men att backa tillbaka klockan... Då hamnar vi i Egypten... 8)

Men jag håller med om att det bör gå åt båda hållen. Det gör sällan det. Det går oftast bara åt helvete. 8)

Knapsu sa...

De senaste 25 åren har ju allt gått högerns väg och de vill fortsätta backa klockan. Ända till den tid när arbetarna stod med mössan i hand utanför fabriksgrindarna och bad om arbete för att slippa svälta.

Då strejkades det hejvilt. Nu håller sig arbetarna till avtal och har fredsplikt, bekvämt och fint för arbetsgivarna som bara kan kräva mer och mer eftergifter från avtalen av mesiga fackförbund.