onsdag, augusti 10, 2011

London brinner

"– Det står klart att vi har ett stort problem med gäng i vårt land. Under lång tid har det varit brist på respekt från de här grupperna i samhället" sa visst Storbrittaniens premiärminister David Cameron nyligen och utmålade kravallerna i London som enbart en fråga huliganism och kriminalitet. Polisen har redan tidigare fått klartecken att öppna eld för att stoppa det förkastliga våldet och nu pratas det om vattenkanoner. Ursäkta, men borde det inte ha varit tvärtom? Först vattenkanoner och sedan skjuta ihjäl människor. Och varför inte försöka med att införa utegångsförbud innan man tar till vapen mot medborgarna?
Eller är det så att det ligger i tiden att direkt ta till hårdhandskarna emot obekväma yttringar från de längst ner på samhällsstegen? De som gång på gång får ta notan efter att girigheten och den kortsiktiga egennyttan hos de som befinner sig där allra högst uppe äventyrat hela samhällsbygget?
Cameron pratar om respekt och skjuter över hela ansvaret till medborgaren ("de här grupperna") istället för att reagera över hur samhällsbygget i nyliberalismens och marknadsfundamentalismens anda har ökat de sociala klyftorna och straffar medborgarna för storkapitalets misslyckanden och excesser som ödelägger samhälle efter samhälle i hela Europa.

Cameron lyssnade kanske inte på The Clash när han var ung?

"London calling to the faraway towns
Now war is declared, and battle come down"

"All the power's in the hands
Of people rich enough to buy it
While we walk the street
Too chicken to even try it"3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant inslag på Aktuellt nyss. Samma parlamentariker som nu vill ha hårda tag har själv på skattebetalarnas bekostnad renoverat sina lägenheter.

England har helt klart byggt in enorma problem i sitt samhälle med de stora klasskillnaderna.

/Meikäläinen

Jan Wiklund sa...

The Telegraphs politiske redaktör (konservativ) hudflänger också de styrandes hyckleri: http://blogs.telegraph.co.uk/news/peteroborne/100100708/the-moral-decay-of-our-society-is-as-bad-at-the-top-as-the-bottom

Knapsu sa...

Jan W:
Mycket bra och läsvärd artikel där av Peter Osborne. Tack för tipset.

Bara att hoppas att fler kommer till insikt.
Artikeln borde bli läsläxa för samtliga makthavare.