tisdag, augusti 16, 2011

Världens lönsammaste industri?

Vad kan vara världens lönsammaste industri? Kan det vara en gulgruva? Kanske en guldgruva där gruvarbetarna helt utan maskiner och redskap, med sina bara händer gräver fram guldmalmen och som belöning får mat så att de precis överlever ännu en dag i gruvan?
Kanske det. I en annan del av världen. Om det nu existerar så skulle vi i Sverige fördöma det och kalla det för slaveri.

I Sverige har vi inte slaveri. Slaveri innebär att arbetsgivaren inte behöver betala någon lön till arbetarna. Så är inte fallet i Sverige. Vi har inte slaveri utan något mycket värre än så. Vi har nämligen något som heter FAS3.

I Fredrik Reinfeldts Sverige är det nämligen så att den vinstrike private företagaren inte behöver betala sina arbetare lön för att de ska jobba ihop till hans rikedom. Det skall vi alla andra göra genom att betala arbetsgivaren för att ta emot människor i FAS3-åtgärder. Vi som jobbar, är arbetslösa, sjuka eller pensionerade skall alltså skänka våra pengar till företagens privata vinster istället för att investera i vår gemensamt ihoparbetade samhälleliga bygge.

Ivan Daza, grundare av företaget Jobbfabriken, har gjort det till en affärside att producera Fas 3-platser. Förra året femdubblade han sin lön till 2,5 miljoner tack vare sin affärside. 3,4 miljoner avsattes för kommande pensioner till VD:n, och som ägare till företaget kunde Daza också kvittera ut drygt 200 000 i aktieutdelning.

Minst 90% av företagets omsättning kommer från skattebetalarna och var femte skattekrona som satsades på Jobbfabriken för att bekämpa arbetslösheten hamnade rakt ner i fickan hos ägaren.

Just nu får Ivan Daza och Jobbfabriken 3,2 miljoner varje månad av oss skattebetalare för att ta emot arbetslösa och samtidigt hjälpa regeringen att mörka arbetslöshetsstatistiken.

Man kan ju tycka att det är lite ironiskt att de som gnällt om "bidrag" och "pysselsättning" tydligen tycker att detta är helt i sin ordning.
Speciellt när man hade fått mer för pengarna om man satsat på yrkesutbildning av arbetslösa istället för att kasta bort miljarder på att folk ska sitta och fika.

Själv tycker jag att det är skandalöst att gödsla privata företags vinster med skattemedel samtidigt som man utnyttjar arbetslösa istället för att bekämpa arbetslösheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

martin sa...

Bidragen skall gå till industrin. För varje privatisering handlar om bidrag till kapitalister. De tillåts ta ut en vinst på skattefinansierad verksamhet och det skall ses som ett bidrag. Varför får inte socialbidragstagaren mer pengar än vad som behövs för att klara sig? Varför är det bara vissa som får pengar av staten som får ut mer än de behöver?

Björn Nilsson sa...

I stället för Fas3-konstigheterna skulle man ju kunna använda pengarna för att helt enkelt anställa de här människorna på lämpliga arbeten med avtalsenliga löner, semester, pensionspengar och annat som följer med. Det är en bisarr konstruktion med folk som skall vara på arbetsplatser och göra någonting men det skall inte vara arbete.

Knapsu sa...

Javisst, men det som är verkligt, verkligt bisarrt är ju att företagen får betalt för att ta emot gratis arbetskraft.

Anonym sa...

Kolla in borgar baloo på youtube så kommer du att förstå hur de hänger ihop.