måndag, april 02, 2012

Den siste socialdemokraten?

"Varför tar socialdemokrater parti för välfärdsbolagens särintressen?" Den kanske siste socialdemokraten, S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad ställer sig frågan i en kolumn i Aftonbladet.

Lena Sommestad:

"Vinster i välfärden, hävdar man, kan inte förbjudas. Min fråga är: varför? Hur kan något som är fullt möjligt i andra länder vara stört omöjligt i Sverige?

Som historiker undrar jag vad som har hänt med den svenska demokratin. Socialdemokraterna hade en gång kraft att ändra samhällets hela maktbalans. Steg för steg drev partiet igenom stora samhällsreformer, som socialförsäkringar, starka arbetsrättslagar och en gemensam skola.

Men när dessa framgångar nu är på väg att spolieras, då tycks partiet sakna vilja att ta strid."


Man behöver ju inte vara statsvetare för att känna av stämningarna i landet. När till och med riskkapitalisterna börjar tveka och känner att de politiska riskerna med att ge sig in i välfärdsbranschen ökar, så räcker det med att bara sträcka upp fingret i luften för att känna hur vindarna blåser.
En absolut majoritet av folket är emot att riskkapitalet gör vinster av våra skattepengar, och till och med bland borgerliga sympatisörer ökar motståndet mot fortsatta privatiseringar.

Men inte bland Socialdemokraterna!

Vi vet att det inom den socialdemokratiska högadeln finns ett flertal personer med intressen inom de privata välfärdsföretagen, men varför tillåts dessa styra partiet så till den milda grad att de snart är det parti som är allra mest på tvärs med folkviljan i denna fråga?

Det är dags för socialdemokratin att kasta ut nyliberalerna ur partiet, överge marknadsfundamentalismen och återgå till att vara ett parti som den vanlige medborgaren kan känna igen sig i.
Det är också hög tid för socialdemokratin att minnas sin historia och verka för politiska reformer som gör nytta för de breda folklagren, inte bara agera för partitopparnas egennytta och gynna storkapitalet och de allra mest välbeställda.

Annars är det socialdemokratiska partiet dömt till en fortsatt borttynande tillvaro i en framtid där dagens opinionssiffror kommer att bli en ouppnåelig dröm.

En favorit i repris får tjäna som påminnelse till alla historielösa socialdemokrater:Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Så länge S-"adeln" känner att det är riskfritt att dribbla med medlemmarna kommer det att fortsätta så här. Lena S får väl betecknas som "en ropande röst i öknen" för att tala bibliska (det går väl hem hos er laestadianer däruppe i Lappmarkerna?) även om hon har en del stöd ute i partiet.

Knapsu sa...

Nja, det där med bibeln och tro har aldrig varit något i min släkt.

Däremot känner jag en familj som är laestadianer, väldigt trevliga människor med mycket fina och välartade barn måste jag säga.

martin sa...

Men det är väl bekvämt som politiker. Att bara vara konsument. Att sitta på utbildningsverket och slippa bry sig om saker som utbildning.

Det här året har vi fått lära oss att det inom S finns ett kotteri som anser sig veta bättre än medlemmarna.

S bör införa medlemmar som politiska officerare, satta att utbilda ledningen om verkligheten. Att tillse att folket på fronten inte drabbas av "Stockholm syndrome". De skall veta vilka de arbetar åt, vilka de tjänar och inför vilka de skall vara ödmjuka. De har fått alla de sakerna om bakfoten.

Anonym sa...

Tja, tiderna förändras och människorna med den. Tänk tillbaka på 70-talet när vänstervindarna blåste. Då var det näbbstövlar och sjalar också på vissa borgare, personer som nu fnyser så fort de ser en socialdemokrat.
Men just nu är det högervindar som gäller och då tycks Sommestad stå ensam men inom några år kan det blåsa från vänster. Och då kanske t.o.m. vissa centerpartister tar fram näbbstövlarna och får det att låta som om de aldrig tagit av dem. Samt uppfunnit dem liksom Palestinasjalen.

/Meikäläinen

Knapsu sa...

Martin: Jag funderar på att erbjuda dem mina tjänster.
:-)