torsdag, april 12, 2012

I politikernas värld finns det tydligen beslut helt utan konsekvenser

Landstingsfullmäktige i Norrbotten tog idag ett beslut som, enligt landstingsrådet, är "stort och viktigt i det fortsatta framtidsarbetet att långsiktigt utveckla och stärka vården i Norrbotten".
Beslutet innebär att kirurgin vid Kalix sjukhus läggs ner och operationer som tidigare utförts i Kalix nu skall ske i Gällivare och det redan överbelastade sjukhuset i Sunderbyn.
Att lägga ner verksamheter, förlänga avstånden till vården för patienterna och öka sjuktransporterna på vägarna i Norrbotten är alltså att "utveckla och stärka vården" i länet enligt politikerna.
På frågan varför detta görs svarar landstingsrådet Kent Ögren: "-Vi gör det därför att vi ser att det är en åtgärd som går att göra utan att det får några konsekvenser överhuvudtaget, negativa konsekvenser, och vi ser att vi kan spara nästan 7 miljoner kronor på det"

Ett ganska anmärkningsvärt uttalande, beslutet får alltså inga konsekvenser överhuvudtaget!

Landstingsrådet pratar naturligtvis strunt. Visst får beslutet konsekvenser, inte minst för patienterna som får en försämrad tillgänglighet till vården men även för ekonomin.
När det gäller de ekonomiska konsekvenserna så är det nog bara tjänstemännen och de beslutande politikerna som tror att detta blir en besparing. De som jobbar i den berörda verksamheten och vi andra utomstående betraktare inser ju att detta istället kommer att bli en kostnad för landstinget. Inte minst med tanke på de ökade sjuktransporterna.

Historien har ju lärt oss att ju mera landstinget skär ner och sparar, desto dyrare verkar det bli, desto fler sparprogram läggs fram och desto sämre blir vården.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer att tänka på vad min mor förutspådde då beslutet om byggandet av Sunderby sjukhus togs. "Vi måste tydligen ner på botten innan det kan bli ordning igen", sa hon. Och menade att politikerna på toppen kommer att köra ner landstinget i träsket och först därefter kan det bli bättre.
Sjukhuset blev minst dubbelt så dyrt mot vad som sades. Landstinget tömde kassan och resten är en rena utförsbacken.

/Meikäläinen

Knapsu sa...

Kommer ihåg de som varnade för att bygget av storsjukhuset skulle utarma vården i länet.
Nog fick de rätt alltid, trots höga vederbörandes försäkringar om att inga andra sjukhus skulle drabbas av nedskärningar.

Förresten, vilken idiotisk politisk kompromiss att bygga det mitt ute i ingenstans på en leråker.

Vansinne!