lördag, april 14, 2012

Tack för den, Anders Borg!

I förra inlägget, och i flera tidigare har jag klagat på Anders Borg för att han inte gör något, så för att vara rättvis och balanserad så skall jag nu klaga på honom för att han gör något.

"Anders Borg stoppar 80-miljonersinvestering i Haparanda!" var den ursprungliga rubriken till detta inlägg. En riktig kvällstidningsrubrik som jag dock ändrade eftersom inlägget breddades i och med nya besked om effekterna av Anders Borgs låtsaskamp mot riskkapitalisterna.

Saken är ju den att regeringen föreslagit skärpta regler för avdrag för interna ränteutgifter, detta som ett försök att sätta stopp för aggressiv skatteplanering.

"- På grund av att något riskkapitalbolag fartsyndat med höga ränteavdrag så ska skatteverket stänga hela vägen. Denna åtgärd stoppar fortkörare men också alla seriösa investerare", säger Roger Akelius som nu väljer att avstå 80-miljonersinvesteringen som skulle utveckla Cape East i Haparanda.

Anders Borgs skärpta regler för ränteavdrag som ska stoppa de så kallade räntesnurrorna är ju, som vanligt när det handlar om vår finansminister, bara ett spel för gallerierna eftersom han samtidigt föreslår att för vissa delägare i riskkapitalfonder skall deras inkomster beskattas som inkomst av kapital. Vilket innebär sänkta skatter på hundratals miljoner kronor för vissa riskkapitalägare.

Dagens industri:

”Det är ett oerhört generöst förslag till några av Sveriges mest välbetalda personer. Ju mer pengar du tjänar desto lägre skattesats får du. Riskkapitalbranschen måste vara själaglad över förslaget”, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson till Dagens industri."

Borgs låtsaskamp mot riskkapitalet innebär alltså minskade investeringar i landet samtidigt som riskkapitalisterna kommer att betala mindre skatt.

Bra jobbat herr Finansminister!

Men detta är inte slut där, de nya skattereglerna får nu Akelius att också dra i bromsen när det handlar om renoveringar och ombyggnader av sina hyresfastigheter och istället börja sälja ut beståndet:
-"Jag vill förvalta hyreshus i Sverige, men tvingas nu erbjuda hyresgäster att omvandla till bostadsrätt, för att minska bolagets lån i Sverige"

797 lägenheter i Luleå och 149 lägenheter i Haparanda kommer alltså att omvandlas till bostadsrätter.

Nästan tusen hyresgäster varav många hundra pensionärer som i de flesta fall tvingas ta stora lån för att köpa den lägenhet de bott i i flera år. Eller flytta.
Dessutom är majoriteten av Akelius hyresfastigheter, åtminstone i Haparanda, relativt nybyggda med höga hyror, vilket innebär att de inte kommer att vara särskilt attraktiva när man senare vill sälja sin bostad.

Jag som trodde att jag flyttat morsan färdigt men då hade jag ju inte räknat med Anders Borg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, man blir förbannad över allt dessa idioter hinner ställa till med.

Kråksimuleraren sa...

Deras politik har misslyckats och staten har fått det sämre, då tycker de att alla ska sörja, vilken sörja!