lördag, april 28, 2012

Plankan


En klassiker fick det bli vid gårdagens homecoming middag. Som synes är det en rejäl köttbit som serveras när man väljer att inta sin plankstek på KGB.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

fredag, april 27, 2012

Asplöven klara för Allsvenskan?


Ingenting är ju helt klart ännu men idag publicerar John Wikberg på dragskott.nu följande inlägg:

Borås är körda - grattis, Asplöven!

I samarbete med Hockeynonsens-bloggen

 Det blir mer och mer uppenbart att Borås kommer att mista sin plats i Allsvenskan nästa säsong. Föreningen måste uppvisa ett positivt eget kapital senast måndag och man har fortfarande inte kunnat betala alla fordringar som finns. Det är i realiteten 4,8 miljoner det handlar om, 1,2 om man tar det via rekonstruktionen och bara betalar 25%. Men det är som bekant en lösning som inte godtas av vissa som Borås är skyldiga pengar.

Fick ett besked idag från en källa som är väl insatt i Allsvenskan och dess styrelse att det inte kommer att bli spel för Borås i någonting annat än division 1 nästa säsong.

Grattis, Asplöven!

JONAS ÅSTRÖM Ansvarig för Hockeynonsens-bloggen

 Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

CSI: Haparanda

Den riks(ö)kände Esa Rano har hittats död en månad efter han sluppit ut från sitt senaste fängelsestraff. Med tanke på hans liv och leverne så var ju första tanken att han blivit mördad. Polisens brottsplatsundersökning ledde dock inte till någon sådan misstanke utan först två veckor senare, efter obduktionen där det konstaterades att han skjutits med ett finkalibrigt vapen i huvudet, satte mordutredningen igång.
Mycket märkligt kan man tycka. Inte bara att läkaren som undersökte offret inte upptäckte att han var skjuten i huvudet utan även med det faktum att till och med jag vet namnet på hans senaste fiender (även de grovt kriminella) så kan man ju tycka att polisen redan från början borde arbetat efter hypotesen att det var frågan om ett mord.

Och nej, familjefejden i Vojakkala som slutade med att Rano höggs i huvudet med yxa har inget med detta fall att göra.

 Läs även andra bloggares åsikter om ,

tisdag, april 24, 2012

Tungt

En mentalt tung vecka är till ända och följs nu av en vecka både mentalt och göromålsmässigt tung.
Därför händer det inte så mycket på denna blogg just nu.

 Läs även andra bloggares åsikter om ,

fredag, april 20, 2012

Ibland önskar jag att jag vore religiös

 Jag förstår att många människor väljer att tro.

Livet blir ju så mycket lättare att uthärda om man tror på att det finns något mera än det här, och att en gud någonstans däruppe sitter och har koll på allt och att han i slutändan ordnar upp allt till det bättre.

Men nu har jag ju - på gott och ont - valt den svåra vägen.

"Vi tror på livet före döden - för sedan blir det svårt
Ingen hand värmer våra öden - allt är kallt och hårt 

Värme får vi när vodkan bränner - vår kyrka är en bar
Vi dövar bort vad själen känner - tills ingenting finns kvar"


/Raubtier - Änglar



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

lördag, april 14, 2012

Bilder från snöchocks-katastrofen

Det trumpetas ut i media om "snökaos" och om att "snöchock skapar kaos på vägarna" i Stockholm.
10.000 hushåll i Stockholms län är utan ström. Lokaltrafiken i Stockholm har problem på grund av vädret. På flera håll i länet har busstrafik försenats, ställts in eller fått omlagda körvägar på grund av vädret. Roslagsbanan ersätts med buss på vissa sträckor på grund av strömavbrott och Saltsjöbanan står helt still och ersätts av bussar.

Norrmalmspolisen rapporterar på Twitter att vädret tvingat dem att byta till fyrhjulsdrivet.

Sedan klockan 05 igår har 29 trafikolyckor inträffat runt om i Stockholm.

Några bilder från katastrofområdet:





Men här uppe i Norrbotten är vi så tröga att vi, trots att snön vräker ner ännu mera här, inte förstår att vi upplever en katastrof, utan vi fortsätter bara leva och verka som vanligt och bryr oss inte nämnvärt om saken.

Vi är väl inte lika smarta som de i huvudstaden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Tack för den, Anders Borg!

I förra inlägget, och i flera tidigare har jag klagat på Anders Borg för att han inte gör något, så för att vara rättvis och balanserad så skall jag nu klaga på honom för att han gör något.

"Anders Borg stoppar 80-miljonersinvestering i Haparanda!" var den ursprungliga rubriken till detta inlägg. En riktig kvällstidningsrubrik som jag dock ändrade eftersom inlägget breddades i och med nya besked om effekterna av Anders Borgs låtsaskamp mot riskkapitalisterna.

Saken är ju den att regeringen föreslagit skärpta regler för avdrag för interna ränteutgifter, detta som ett försök att sätta stopp för aggressiv skatteplanering.

"- På grund av att något riskkapitalbolag fartsyndat med höga ränteavdrag så ska skatteverket stänga hela vägen. Denna åtgärd stoppar fortkörare men också alla seriösa investerare", säger Roger Akelius som nu väljer att avstå 80-miljonersinvesteringen som skulle utveckla Cape East i Haparanda.

Anders Borgs skärpta regler för ränteavdrag som ska stoppa de så kallade räntesnurrorna är ju, som vanligt när det handlar om vår finansminister, bara ett spel för gallerierna eftersom han samtidigt föreslår att för vissa delägare i riskkapitalfonder skall deras inkomster beskattas som inkomst av kapital. Vilket innebär sänkta skatter på hundratals miljoner kronor för vissa riskkapitalägare.

Dagens industri:

”Det är ett oerhört generöst förslag till några av Sveriges mest välbetalda personer. Ju mer pengar du tjänar desto lägre skattesats får du. Riskkapitalbranschen måste vara själaglad över förslaget”, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson till Dagens industri."

Borgs låtsaskamp mot riskkapitalet innebär alltså minskade investeringar i landet samtidigt som riskkapitalisterna kommer att betala mindre skatt.

Bra jobbat herr Finansminister!

Men detta är inte slut där, de nya skattereglerna får nu Akelius att också dra i bromsen när det handlar om renoveringar och ombyggnader av sina hyresfastigheter och istället börja sälja ut beståndet:
-"Jag vill förvalta hyreshus i Sverige, men tvingas nu erbjuda hyresgäster att omvandla till bostadsrätt, för att minska bolagets lån i Sverige"

797 lägenheter i Luleå och 149 lägenheter i Haparanda kommer alltså att omvandlas till bostadsrätter.

Nästan tusen hyresgäster varav många hundra pensionärer som i de flesta fall tvingas ta stora lån för att köpa den lägenhet de bott i i flera år. Eller flytta.
Dessutom är majoriteten av Akelius hyresfastigheter, åtminstone i Haparanda, relativt nybyggda med höga hyror, vilket innebär att de inte kommer att vara särskilt attraktiva när man senare vill sälja sin bostad.

Jag som trodde att jag flyttat morsan färdigt men då hade jag ju inte räknat med Anders Borg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

fredag, april 13, 2012

Bagdad-Borg

Fem år av lögner, tomma hot och total passivitet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag, april 12, 2012

Snart är det höst och lövfällning

Detta är Annie.
Annie har en gång sommarjobbat med att servera kaffe.
Annie är 28 år och partiledare i Centerpartiet.
Annie började sitt nya jobb som partiledare med en ingångslön på 151 000 kronor i månaden.
Annie tycker att de som börjar ett nytt jobb inom t.ex handels- eller restaurangbranschen kan nöja sig med en lön under 10 000 kronor i månaden.

Annie tror att det går dåligt för hennes parti just nu för att de inte når ut med sin politik.

Men det är nog snarare så att väljarna mer och mer förstår partiets politik.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I politikernas värld finns det tydligen beslut helt utan konsekvenser

Landstingsfullmäktige i Norrbotten tog idag ett beslut som, enligt landstingsrådet, är "stort och viktigt i det fortsatta framtidsarbetet att långsiktigt utveckla och stärka vården i Norrbotten".
Beslutet innebär att kirurgin vid Kalix sjukhus läggs ner och operationer som tidigare utförts i Kalix nu skall ske i Gällivare och det redan överbelastade sjukhuset i Sunderbyn.
Att lägga ner verksamheter, förlänga avstånden till vården för patienterna och öka sjuktransporterna på vägarna i Norrbotten är alltså att "utveckla och stärka vården" i länet enligt politikerna.
På frågan varför detta görs svarar landstingsrådet Kent Ögren: "-Vi gör det därför att vi ser att det är en åtgärd som går att göra utan att det får några konsekvenser överhuvudtaget, negativa konsekvenser, och vi ser att vi kan spara nästan 7 miljoner kronor på det"

Ett ganska anmärkningsvärt uttalande, beslutet får alltså inga konsekvenser överhuvudtaget!

Landstingsrådet pratar naturligtvis strunt. Visst får beslutet konsekvenser, inte minst för patienterna som får en försämrad tillgänglighet till vården men även för ekonomin.
När det gäller de ekonomiska konsekvenserna så är det nog bara tjänstemännen och de beslutande politikerna som tror att detta blir en besparing. De som jobbar i den berörda verksamheten och vi andra utomstående betraktare inser ju att detta istället kommer att bli en kostnad för landstinget. Inte minst med tanke på de ökade sjuktransporterna.

Historien har ju lärt oss att ju mera landstinget skär ner och sparar, desto dyrare verkar det bli, desto fler sparprogram läggs fram och desto sämre blir vården.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag, april 11, 2012

I den verkliga verkligheten

Vi har i alla fall inte vår i luften. Var har ni er?

Inte speciellt vårlikt väder på väg hem i morse efter ett "intressant" nattskift.

Sedan kan man ju fundera på om sociala medier och/eller olika administrativa så kallade stödjande system är den allra viktigaste verkligheten i verkligheten eller om den verkliga verksamheten är den viktigaste verkligheten.

Ibland undrar man ju verkligen.

(Illustration: Jan Berglin)

Min erfarenhet är att tydligen så kan trädfällningen anses fullbordad även om trädet i verkligheten står kvar.

söndag, april 08, 2012

I väntans tider

Så var då ishockeysäsongen över för Asplövens krigare. Men som bekant så är ju operan inte slut förrän den feta damen har sjungit och den feta damen är i detta fall ishockeyförbundet som skall besluta om Borås HC får behålla sin plats i Hockeyallsvenskan eller om Asplöven, som slutade trea i Kvalserien, istället får ta den platsen.

Besked kommer förhoppningsvis före sommaren.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag, april 05, 2012

Detta innebär datalagringsdirektivet

Ur FN:s deklaration för mänskliga rättigheter, artikel 12:
"Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp."

Den 21:a mars beslutade riksdagen att anta datalagringsdirektivet. Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig emot beslutet.
Datalagringsdirektivet innebär att från den 1:a maj måste tele- och internetoperatörerna lagra all data från sina kunders telekommunikation.

När det gäller
telefonsamtal via det fasta nätet ska detta sparas:
  • Uppringande nummer
  • Uppringt nummer och nummer som samtalet styrts till
  • Uppgifter om uppringande och uppringd abonnent och, i förekommande fall, registrerad användare
  • Datum och spårbar tid då kommunikationen påbörjades och avslutades
  • Uppgifter om den eller de tjänster som har använts

När det gäller mobilsamtal ska samma uppgifter som för vanlig telefoni sparas, och dessutom:
  • Uppringandes och uppringds abonnemangsidentitet och utrustningsidentitet
  • Lokaliseringsuppgifter för kommunikationens början och slut
  • Datum, spårbar tid och lokaliseringsuppgifter för den första aktiveringen av en förbetald anonym tjänst

När det gäller ip-telefoni ska samtliga ovanstående uppgifter sparas, samt även dessa:
  • Uppringandes och uppringds ip-adresser
  • Datum och spårbar tid för på- och avloggning i den eller de tjänster som använts
  • Uppgifter som identifierar den utrustning där kommunikationen slutligt avskiljs från operatören till den enskilda abonnenten

När det gäller meddelanden:
  • Avsändares och mottagares nummer, ip-adress eller annan meddelandeadress
  • Uppgifter om avsändande och mottagande abonnent och, i förekommande fall, registrerad användare
  • Datum och spårbar tid för på- och avloggning i den eller de tjänster som använts
  • Datum och spårbar tid för avsändande och mottagande av meddelande
  • Uppgifter om den eller de tjänster som har använts

Och slutligen när det gäller internetuppkopplingar:
  • Användares ip-adress
  • Uppgifter om abonnent och, i förekommande fall, registrerad användare
  • Datum och spårbar tid för på- och avloggning i tjänsten som ger internetåtkomst den typ av kapacitet för överföring som har använts
  • Uppgifter som identifierar den utrustning där kommunikationen slutligt avskiljs från operatören till den enskilda abonnenten.

Inga mänskliga rättigheter existerar längre när de stora mäktiga bolagen vill öka sina vinster och politikerna använder brottslighet och terrorism som förevändning för att gynna kapitalet.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

måndag, april 02, 2012

Den siste socialdemokraten?

"Varför tar socialdemokrater parti för välfärdsbolagens särintressen?" Den kanske siste socialdemokraten, S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad ställer sig frågan i en kolumn i Aftonbladet.

Lena Sommestad:

"Vinster i välfärden, hävdar man, kan inte förbjudas. Min fråga är: varför? Hur kan något som är fullt möjligt i andra länder vara stört omöjligt i Sverige?

Som historiker undrar jag vad som har hänt med den svenska demokratin. Socialdemokraterna hade en gång kraft att ändra samhällets hela maktbalans. Steg för steg drev partiet igenom stora samhällsreformer, som socialförsäkringar, starka arbetsrättslagar och en gemensam skola.

Men när dessa framgångar nu är på väg att spolieras, då tycks partiet sakna vilja att ta strid."


Man behöver ju inte vara statsvetare för att känna av stämningarna i landet. När till och med riskkapitalisterna börjar tveka och känner att de politiska riskerna med att ge sig in i välfärdsbranschen ökar, så räcker det med att bara sträcka upp fingret i luften för att känna hur vindarna blåser.
En absolut majoritet av folket är emot att riskkapitalet gör vinster av våra skattepengar, och till och med bland borgerliga sympatisörer ökar motståndet mot fortsatta privatiseringar.

Men inte bland Socialdemokraterna!

Vi vet att det inom den socialdemokratiska högadeln finns ett flertal personer med intressen inom de privata välfärdsföretagen, men varför tillåts dessa styra partiet så till den milda grad att de snart är det parti som är allra mest på tvärs med folkviljan i denna fråga?

Det är dags för socialdemokratin att kasta ut nyliberalerna ur partiet, överge marknadsfundamentalismen och återgå till att vara ett parti som den vanlige medborgaren kan känna igen sig i.
Det är också hög tid för socialdemokratin att minnas sin historia och verka för politiska reformer som gör nytta för de breda folklagren, inte bara agera för partitopparnas egennytta och gynna storkapitalet och de allra mest välbeställda.

Annars är det socialdemokratiska partiet dömt till en fortsatt borttynande tillvaro i en framtid där dagens opinionssiffror kommer att bli en ouppnåelig dröm.

En favorit i repris får tjäna som påminnelse till alla historielösa socialdemokrater:



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

söndag, april 01, 2012

Avslöjande: Asplöven redan klara för Allsvenskan och Håkan Juholt ska kuppas in som ny s-ledare

Enligt mina källor inom div 1-hockeyn har Svenska Ishockeyförbundet och berörda föreningar suttit i ett hastigt påkallat telefonmöte. Kontentan av det hela är att Sundsvall kommer att dra sig ur Allsvenskan oavsett de kvalificerar sig för ännu en säsong eller ej, och att Borås, som tidigare är känt, ej kommer att klara elitlicensen och därför kommer att degraderas till division 1.
Vid mötet framkom även att Olofström ej anser sig klara en ekonomi för att genomföra en säsong i Allsvenskan och därför kommer att avstå en eventuell allsvensk plats.
Med detta återstår då i praktiken endast Karlskrona och Asplöven som kandidater till ett allsvenskt avancemang.
Har då Asplöven råd att spela i Allsvenskan? Svar ja. De 2 miljoner för TV-rättigheterna som Viasat betalar till varje allsvensk klubb kommer att täcka resekostnaderna. Det står också klart att finansmannen Mikael Fahlander kommer att gå in med de 5 miljoner kronor som krävs för att hålla en konkurrenskraftig spelartrupp.
Att Fahlander väljer att gå in med så stora belopp hänger samman med Kristallen-projektet som skall genomföras på På Gränsen-området. Fahlander har helt enkelt redan fått klartecken för att genomföra bygget av multiarenan trots att beslutet officiellt ännu inte är fattat i kommunstyrelsen.
Häri ligger också orsaken till Asplövenordförandens avgång nyligen. Eftersom kommunalrådet och föreningens ordförande är makar så avgick ordförande för att undvika diskussionen om en jävsituation.



Beskedet från Löfven att socialdemokraterna kommer att fortsätta med sin "moderat-lightpolitik" har väckt bestörtning bland många socialdemokrater. Enligt min kontakt i riksdagsbänkarna samlar nu ett antal s-ledamöter ihop en majoritet för att under nästa riksmöte genomföra en kupp och återinsätta Håkan Juholt som partiordförande.

"-Folket ute i landet är less på privatiseringar och utförsäljningar av våra gemensamma tillgångar. De vill ha fungerande järnvägar, apotek med mediciner, en vård som fungerar och inte bara skickar våra pengar som vinster till riskkapitalbolag och de vill ha en skola som ger barnen kunskaper istället för vinster åt ägarna.
Håkan Juholt är den enda framträdande socialdemokraten som sett vad hela svenska folket ser och den enda som velat ta upp kampen mot den marknadsfundamentalistiska nyliberalismen som föröder vårt land. Vi är övertygade om att svenskarna vill ha en genuin socialdemokratisk politik och vi tror att Håkan är rätt man för det."


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,