onsdag, april 10, 2013

Jamen då vet vi vad sossarna vill

Socialdemokraterna har avhållit sin kongress och beskedet är klart: de tänker inte vinna valet!
Istället kommer Löfven att göra som Reinfeldt gjorde 2006 och förlita sig på att den sittande regeringen förlorar valet. Precis som Reinfeldt gjorde kommer Löfven att låta arbetslösheten vinna valet åt oppositionen. Skillnaden är dock att Reinfeldts arbetslinje aldrig handlade om att minska arbetslösheten utan om att öka skillnaden mellan de som jobbar och de som inte jobbar och på så sätt driva igenom ett systemskifte. Med jobbskatteavdrag och mer i plånboken åt den som jobbar och samtidigt försämringar i välfärdssystemen skall reservationslönen på sikt pressas ner. Moderaternas syfte har alltid varit, och kommer alltid att vara, att den rike ska bli rikare och detta på bekostnad av medelklassen och att allt fler blir fattigare.
När det gäller Socialdemokraterna och deras politik för att bekämpa arbetslösheten så är trovärdigheten något högre, deras "arbetslinje" handlar i alla fall om att få folk i jobb.

Ett annat besked från kongressen gällde vinsterna i välfärden och där blir det business as usual, vinstdrivande bolag kommer att få fortsätta förskingra våra inbetalda skatter och stoppa dem i egen ficka istället för att ge oss mesta möjliga välfärd för skatterna vi betalar.
När man ser debatten om detta kan man få ett annat intryck, den samlade högern tjuter i högan sky om "vinstförbud" och "förlorad valfrihet" medan många sossar konstaterar att "nu är det slut med vinster i välfärden". Angående de sistnämnda undrar jag bara: hur korkade är ni egentligen?
Angående högerns gnällande undrar jag bara hur de orkar med dessa idiotiska lögner och överdrifter?

Först av allt kan vi konstatera att s-kongressens beslut är ett steg tillbaka från det beslut som togs under kongressen 2009. Man har nu alltså gått mot ännu mera marknad i välfärden. När det gäller vinstdrivande bolag i välfärden innebär årets beslut att kommunen skall få vetorätt när en ny friskola vill etablera sig i kommunen. Alla redan etablerade bolag kommer att få fortsätta tjäna stora pengar åt sina ägare genom att bedriva undermålig skolundervisning, prioritera besök av friska patienter på vårdcentralerna och vanvårda våra gamla.
Ingenting kommer heller att hindra privatiseringsivriga kommunpolitiker att låta vinstdrivande bolag etablera nya friskolor i kommunerna, och sådana politiker finns det gott om, även inom socialdemokratin.

När det gäller den samlade högerns grinande i frågan om vinster i välfärden är det skrämmande att se hur låg nivå de håller i sitt argumenterande. Exempelvis de svenska nyliberalernas överstepräst Johan Norberg som i Metro insinuerar att 180 000 anställda blir arbetslösa om vinstdrivna företag förbjuds inom välfärden. Men behovet av vård, skola och omsorg försvinner ju inte om de vinstdrivna företagen försvinner så jobben blir ju kvar, men inom den offentliga sektorn som tar över verksamheten.
Dessutom - enligt privatiseringsförespråkarnas eget argument om att privata utförare är effektivare - så torde det väl snarare bli fler arbetstillfällen om det offentliga tar över?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: