söndag, april 28, 2013

fredag, april 26, 2013

Reinfeldt vill ha det som på Kuba

"Hela Stockholmsregionen skulle gynnas av att Solna kommun lät uppföra en skola som erbjuder den bästa naturvetenskapliga gymnasieutbildningen i Sverige. Samarbetet med Europas främsta forskningscentra skulle vara unikt och en naturlig satsning...
... De bästa lärarna skulle kunna anställas, de bästa lokalerna upprättas och därmed skulle den bästa av tänkbara studiemiljöer attrahera ungdomar från hela Stockholm. Allt som saknas är en politisk viljeriktning och ambition. Det är kommunens skyldighet att ta chansen och skapa Sveriges bästa naturvetenskapliga utbildning."

Den som tycker detta på SvD är ingen mindre än ordföranden för Moderata Ungdomsförbundet Solna.

I ett Sverige där samtliga partier utom det kommuniststämplade Vänsterpartiet förordar att marknaden skall styra och att riskkapitalbolag skall kunna tjäna grova pengar på att driva skolor, vill alltså lågskattekommunen Solnas ungmoderater att kommunen skall undandra kapitalet chansen att göra vinst och att kommunen istället för det privata näringslivet skall ordna ett elitgymnasium för de välbärgade kommuninvånarnas barn.

Ordföranden i fråga som undertecknat debattartikeln och alltså förordar socialism före privat företagsamhet heter Gustaf Reinfeldt och är son till Fredrik Reinfeldt.

Har Fredrik Reinfeldt närt en kommunist vid sin barm?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

söndag, april 21, 2013

Ljuglööf

Kommer ni ihåg vilket pådrag det var om Håkan Juholt och om i princip allt han han gjorde, hade gjort eller inte gjort och allt han hade sagt eller inte sagt?
Det var krigsrubriker i tidningarna och journalister som ockuperade partihögkvarteret och ringde runt till alla landets distriktordföranden för att höra om han kunde sitta kvar.

Och detta handlade om ledaren för oppositionen. Som för övrigt aldrig kunde beslås med att ha ljugit eller medvetet fuskat till sig pengar.

Nu har vi en minister i regeringen som bevisligen har ljugit (förutom att ha försökt undanhålla offentliga dokument från media) men var är drevet?
Att inneha den maktposition som en minister ingående i regeringen har och ljuga är ju betydligt allvarligare än en oppositionspolitikers eventuella lögner.
Är centerpartiets högkvarter ockuperat av journalister? Ringer journalisterna runt i landet och hör om Annie Lööf kan sitta kvar?

Nej naturligtvis inte. Det är nämligen så att socialdemokratiska politiker och alliansens politiker mäts med olika måttstockar av våra medier där huvuddelen av dem springer högeralliansens ärende.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

fredag, april 19, 2013

Dagens bild: Nära gränslandet*


Något av en bragd att lyckas med detta. Ingen högoddsare om intag av spirituosa föregått färden om jag säger så, för jag vet uppriktigt sagt inte hur man lyckas med något liknande på nykter kaluv.

Dagen efter kvällen före hjälpte det tydligen ej heller att stå och klia sig i huvudet för att få bort traktorn, utan det krävs nog lite kraftfullare insatser än så.

*Jo, rubriken blev en småkass ordvits.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Svenska folkets fiende nr.1

(Bildkälla: Aftonbladet)



Urban Bäckström är en stor pajas med för mycket makt och namnet Svenskt Näringsliv på organisationen han företräder är fel. Den representerar inte svenskt näringsliv i sin helhet. Pajas Bäckström och hans organisation representerar endast högre tjänstemän som sitter i styrelser och företagsledningar. SN är inte en organisation för svenska företagare utan helt enkelt en fackförening för parasiterande direktörer.
Varken svenska företag eller samhället och dess medborgare gynnas av att företag skall få föra ut pengar till skatteparadis eller att oseriösa aktörer skall få agera på svensk arbetsmarknad och konkurrera ut svenska företagare.


 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

torsdag, april 18, 2013

"Bip bop boom"

Med gårdagens post droppade det in lite bl.a äkta raggarmusik att lyssna på i bilen:

Vinyl-cd!


Ett par smakprov från albumet ifråga:




måndag, april 15, 2013

En sann historia

Den lille gossen kom till sin far och berättade: 
 -Pappa. Vi skall skriva en hemuppsats till skolan och förklara vad som menas med politik. Kan du förklara det lite för mig? 
-Javisst min son. Det är ganska enkelt. Vi kan ta vårt hem som exempel. Jag är löntagaren så vi kan kalla mig regeringen. Din mamma är pengaförvaltaren så hon kan liknas vid riksdagen. Vi tar båda hand om dig och dina intressen, så du blir således folket. Hushållerskan är då arbetarklassen och din nyfödde bror representerar framtiden. Förstår du? 
-Nja, jag vet inte riktigt, men jag skall fundera på det lite grann så klarnar det nog, svarade sonen. 

På natten vaknade han av att hans lillebror skrek. Givetvis gick han för att se vad som stod på, och upptäckte då att brodern hade fyllt blöjan riktigt ordentligt. Han gick till sina föräldrars rum och hittade modern försjunken i djup sömn.
Då gick han till hushållerskans rum och fick genom nyckelhålet se sin far i säng med husan. Ingen av dem i rummet hörde hans försiktiga knackningar på dörren. Sonen återvände till sitt rum och gick till sängs. Morgonen därpå sa han till sin far:
-Pappa nu tror jag att jag förstår vad politik är.
-Bra, min son. Förklara det då med dina egna ord.
-Okej. Medan regeringen drar över arbetarklassen sover riksdagen. Folket ignoreras helt och det luktar skit om framtiden...





Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ord och inga visor

Lyssna: Mariana är arg

"Kapitalismens överlägsenhet som skapare av ett bättre människosläkte bevisas väl bäst av den enkla sanningen att det finns få 75-åriga gruvarbetare som kan klå Marcus Wallenberg i tennis"

/Tage Danielsson



 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

onsdag, april 10, 2013

Jamen då vet vi vad sossarna vill

Socialdemokraterna har avhållit sin kongress och beskedet är klart: de tänker inte vinna valet!
Istället kommer Löfven att göra som Reinfeldt gjorde 2006 och förlita sig på att den sittande regeringen förlorar valet. Precis som Reinfeldt gjorde kommer Löfven att låta arbetslösheten vinna valet åt oppositionen. Skillnaden är dock att Reinfeldts arbetslinje aldrig handlade om att minska arbetslösheten utan om att öka skillnaden mellan de som jobbar och de som inte jobbar och på så sätt driva igenom ett systemskifte. Med jobbskatteavdrag och mer i plånboken åt den som jobbar och samtidigt försämringar i välfärdssystemen skall reservationslönen på sikt pressas ner. Moderaternas syfte har alltid varit, och kommer alltid att vara, att den rike ska bli rikare och detta på bekostnad av medelklassen och att allt fler blir fattigare.
När det gäller Socialdemokraterna och deras politik för att bekämpa arbetslösheten så är trovärdigheten något högre, deras "arbetslinje" handlar i alla fall om att få folk i jobb.

Ett annat besked från kongressen gällde vinsterna i välfärden och där blir det business as usual, vinstdrivande bolag kommer att få fortsätta förskingra våra inbetalda skatter och stoppa dem i egen ficka istället för att ge oss mesta möjliga välfärd för skatterna vi betalar.
När man ser debatten om detta kan man få ett annat intryck, den samlade högern tjuter i högan sky om "vinstförbud" och "förlorad valfrihet" medan många sossar konstaterar att "nu är det slut med vinster i välfärden". Angående de sistnämnda undrar jag bara: hur korkade är ni egentligen?
Angående högerns gnällande undrar jag bara hur de orkar med dessa idiotiska lögner och överdrifter?

Först av allt kan vi konstatera att s-kongressens beslut är ett steg tillbaka från det beslut som togs under kongressen 2009. Man har nu alltså gått mot ännu mera marknad i välfärden. När det gäller vinstdrivande bolag i välfärden innebär årets beslut att kommunen skall få vetorätt när en ny friskola vill etablera sig i kommunen. Alla redan etablerade bolag kommer att få fortsätta tjäna stora pengar åt sina ägare genom att bedriva undermålig skolundervisning, prioritera besök av friska patienter på vårdcentralerna och vanvårda våra gamla.
Ingenting kommer heller att hindra privatiseringsivriga kommunpolitiker att låta vinstdrivande bolag etablera nya friskolor i kommunerna, och sådana politiker finns det gott om, även inom socialdemokratin.

När det gäller den samlade högerns grinande i frågan om vinster i välfärden är det skrämmande att se hur låg nivå de håller i sitt argumenterande. Exempelvis de svenska nyliberalernas överstepräst Johan Norberg som i Metro insinuerar att 180 000 anställda blir arbetslösa om vinstdrivna företag förbjuds inom välfärden. Men behovet av vård, skola och omsorg försvinner ju inte om de vinstdrivna företagen försvinner så jobben blir ju kvar, men inom den offentliga sektorn som tar över verksamheten.
Dessutom - enligt privatiseringsförespråkarnas eget argument om att privata utförare är effektivare - så torde det väl snarare bli fler arbetstillfällen om det offentliga tar över?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Just nu


Hjälper till med läxorna.

tisdag, april 09, 2013

Veckans spam

Veckans spam bjuder på ett innovativt språk, förutom en särskriven rubrik som sedan överkompenseras rejält i textens ihopskrivningar.

lån erbjudande 

Behöver duett brådskandelånför att lösa dinaekonomiska behov?Om så är fallet,nu är det dagsatt sätta upp ochglad igen.Vi erbjuderalla typer avlån,BusinessExpansion& Business, Personlig,Mortgage,konsolidering& Investment@3% räntamedingen kredit, oavsettditt civilståndska varakön, religionoch plats, men de harden juridiskaförmåga att återbetalalånettillbaka i tidöverenskommits itransaktionen.För mer information,bör de sökandekontakta ossgenom att klicka påknappen Svara,och i synnerhetden mängd som behövs.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

onsdag, april 03, 2013

En liten anekdot

Den tyske författaren Heinrich Böll berättar i en av sina noveller hur en flott turist på Europas västkust står på stranden och fotograferar. En fattig fiskare ligger i sin båt och dåsar och väcks av kamerans klickande.
Turisten och fiskaren börjar prata.
Turisten undrar om inte fiskaren snart skall ge sig ut på havet. Fiskaren svarar att han redan varit ute på morgonen och fått fisk så att det räcker i tre dagar.
Turisten undrar om om fiskaren kan föreställa sig vad som skulle hända om han åkte ut flera gånger, inte bara idag utan även i morgon och övermorgon.
Fiskaren skakar nekande på huvudet.
Då skulle han få så mycket fisk att han snart kunde köpa en motor till båten.
Och om två år en båt till. Då skulle han få ännu större fångst. För pengarna skulle han kunna bygga ett kylhus, ett rökeri och en konservfabrik. Så småningom en helikopter för att leta upp fiskstimmen och dirigera båtarna dit. Och icke att förglömma, en fiskrestaurang ! Och kunde exportera hummer direkt till Paris utan mellanhänder. Och sedan …
- Och sedan, undrade fiskaren ?
- Och sedan skulle ni lugnt sitta här solen och dåsa och titta på det härliga havet .
- Men det gör jag ju redan, sade fiskaren.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag, april 02, 2013

Dags att övergå till kontantsamhället?

Jag vet hur mycket pengar du har på banken.
Du har inte en enda krona. Noll.
Visst du kan ta fram ett kontoutdrag och visa "så här mycket pengar har jag på banken" men likafullt så finns de pengar du satt in på banken inte kvar.
Men trots att dina pengar inte finns så kan du ändå ta ut dem, banken vill inte att du gör det men du kan trots allt ta ut dina pengar som inte finns. Varför banken inte vill att du gör det och varför du borde göra det ska vi komma fram till.

Så här är det:
När pengar kommer in på ditt konto är det i form av siffror i en dator. Siffror som flyttas från t.ex din arbetsgivares konto till ditt konto. Förr i världen fick man ju lönen utbetald i kontanter men det förekommer ju inte mer utan nu är det enbart elektroniska pengar som hanteras.
Vad händer då när dina "pengar" landar hos banken? Jo för varje krona som kommer in till banken skapar banken 10 nya kronor i datorn. Dessa 10 kronor lånar de sedan ut och tar ut en ränta.
Banken hittar alltså på egna pengar ur tomma luften och använder dem dels till att låna ut nya pengar, dels till egna spekulationer på finansmarknaden.

Bankerna vill inte att vi ska ha våra pengar själva, därför försöker de avskaffa användandet av kontanter genom att övertala oss att använda kort eller andra kontantfria betalningssätt. Därför har vissa bankkontor även slutat hantera kontanter och därför propagerar de nu för att även barn skall kunna få betalkort, eftersom varje enkrona lilla Lisa nu sparar till lördagsgodis istället skulle kunna användas av banken tiofalt till spekulation istället.
Och vad det leder till när bankerna leker med våra pengar vet vi ju alla vid det här laget, finanskriser med arbetslöshet och försämringar i välfärden när våra skattepengar går till att rädda bankernas ägare från att förlora pengar.

I genomsnitt sparar svenska folket 9 300 kronor per år och de svenska hushållen har en buffert som i snitt ligger på drygt 60 000 kronor.  Enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, var hushållens totala tillgångar på bankkonton 1 189 miljarder kronor.

Vad skulle hända om vi tog ut alla dessa 1 189 miljarder från bankerna och istället hade dem i en spargris hemma?
Ja förutom att det skulle bli högkonjunktur på pappersbruket i Tumba som gör sedelpappret och på sedeltryckeriet så skulle bankerna plötsligt ha 10 gånger 1 189 miljarder mindre att leka med och i förlängningen förstöra samhället med.
Det borde väl ha en dämpande effekt på den nu rådande förödande spekulationsekonomin?

Händelserna på Cypern där spararnas pengar tas i beslag för att rädda idiotprojektet EU visar också hur mycket vi kan lita på bankerna och deras handgångna politiker när det verkligen kommer till kritan.

Tänk om vi skulle återgå till ett kontantsamhälle igen? Där arbetsgivaren betalar ut lönen kontant i handen, där vi betalar i affärerna med riktiga pengar och där banken inte får en chans att leka med mera pengar än de har?



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag, april 01, 2013

Kan vi hoppas på en palatsrevolution?

90 procent av de svenska medborgarna vill inte att vinster tas ut ur välfärden. Men Carema, Capio, Attendo och andra bolag inom den privatägda välfärden har tillsammans med organisationer som Svenskt Näringsliv, Vårdföretagarna och Almega mer eller mindre kidnappat hela debatten om vård, skola och omsorg. Detta samtidigt som knappt någon politiker utanför Vänsterpartiet vågar prata om att förbjuda eller ens reglera privata vinster i välfärden. Tvärtom så förespråkas ett system där skattemedel fortsatt skall skänkas bort som privata vinster, av ledningen för det parti som förr i världen företrädde den vanlige medborgaren, tillika detsamma parti som en gång i tiden låg bakom bygget av hela vår gemensamma välfärdssektor.

Idag har vi en borgerlig regering. Om de borgerliga väljarna - som röstat och fortsatt kommer att rösta på högeralliansen - skulle få styra de borgerliga partiernas politik så skulle även dessa driva frågan om att införa förbud mot vinster i välfärden. Men bland borgerliga politiker hittar man inte en enda som tvivlar på dagens system, tvärtom så utmålas hur hela nationen kommer att gå under om inte Sverige fortsatt får vara det mest extrema landet i världen när det handlar om vinst i välfärden.

Det ropas från högern om hur Sverige kommer att förvandlas till Sovjet, Nordkorea, eller Kuba och hur ett vinstförbud i välfärden innebär en dödskyss för allt företagande i Sverige.
Vi som är någorlunda torra bakom öronen och har upplevt ett Sverige där sjukvård, skolor och äldrevård drevs utan ett vinstintresse, där apoteken ägdes av staten, där Statens Järnvägar skötte allt inom järnvägstransporter, Vägverket allt inom vägunderhåll och där Televerket såg till att telefonin fungerade även i glesbygden ser nog gärna att Sverige i så fall förvandlas till det Sovjet, Nordkorea eller Kuba som högern vill ge sken av!

Forskningen är tydlig med att de positiva resultaten av privatiseringarna i stort sett uteblivit och många indikatorer visar på hur destruktivt vinstintresset är för välfärden.  En engelsk forskare betecknade vid ett symposium anordnat av Kungliga Vetenskapsakademin det svenska systemet som ”till höger om högern” och ur brittisk synvinkel så radikalt att det inte ens diskuterades under Margaret Thatchers tid som premiärminister.

Socialdemokraterna går till kongress i dagarna. En kongress där partiledningens val av Stefan Löfven som partiledare skall bekräftas av medlemmarna men där den stora frågan kommer att vara frågan om vinster i välfärden. En fråga där partiledningen, som enbart företräder sina egna ekonomiska intressen, står emot en absolut majoritet av partiets medlemmar och landets medborgare. Skall kongressdeltagarna ta ledningen i örat och få det urspårade partiet upp på rälsen igen eller skall ledningen få sin vilja fram och därmed låta partiet fortsätta sin Golgatavandring?

Själv är jag pessimistisk och har svårt att tro att partiet kommer att ställa till något nytt "rosornas krig" så någon revolution mot partiledningen lär vi knappast få se och frågan om vinster i välfärden kommer troligen att landa i någon urvattnad kompromiss.

Läs även: Lena Sommestad och Pierre Gilly.




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,