måndag, augusti 21, 2006

Skogen brinner

Skogsbränder har rasat i flera veckor i norrbotten och just nu brinner det i skogarna kring Karsikkojärvi norr om Haparanda. Flera helikoptrar har satts in för att vattenbomba branden. Vad som startat branden vet man inte ännu men med stoppade skogsavverkningar och eldningsförbud så borde det överhuvudtaget inte börja brinna.

Nu flyger helikoptrarna i skytteltrafik över stan eftersom dom fyller vatten från havet till vattenbombningen av branden.

Hörde förresten att försvarets sparande nu fått såna konsekvenser att de militära helikopterförarna måste kalkylera om det är bättre ekonomi att stänga av motorn, istället för att låta den gå medan maskinen tankas under släckningsarbetet såsom de privata helikopterförarna gör. Tydligen så har även antalet flygtimmar skurits ned så kraftigt att de militära förarna ligger långt efter i skicklighet när det gäller flygning på låg höjd.

5 kommentarer:

bert sa...

Jaha - så nu är det dags igen.

Knapsu sa...

Jo, det är torrt som fnöske i markerna fortfarande. Det lilla regn som kom ångade väl i princip bort när det nådde marken.

mammamia sa...

Det är väl inga rökare som varit i farten,dvs fimpfällingarna?

Knapsu sa...

Om branden startat vid Kasrikkojärvi så är det väl ganska stor chans att någon grillat eller kastat fimpar.

bert sa...

Säkert är det rökare.

Man borde kedja fast dem en bit från elden i vindriktningen. Så fick de rök så de blir nöjda. Nån gång!

:-)