tisdag, augusti 22, 2006

Spara på karusellen, förlora på gungorna.


Den torra sommaren i Norrbotten har inneburit att de militära helikopterbesättningarna nu har fått rejält med flygtimmar. Med skogsbränder i Muddus, Bodträskfors, Ryssbält och nu senast i Karsikkojärvi så är väl risken att de får stanna på marken resten av året, eftersom försvarets minskade anslag snart inte räcker till annat än generalslöner och Gripen.Men å andra sidan så kommer väl notan på någon annans bord, en nota som troligen hade varit mycket, mycket mindre om inte statsstödet för skogsbrandsövervakning tagits bort 2002. Uppgifterna om kostnaden för brandflygspaningen skiljer, men mellan 3,8 och 8 miljoner per år skulle det ha kostat. Hitills räknar man med att enbart branden i Bodträskfors kommer att kosta 40 miljoner och när vi efter sommaren summerar ihop vad alla skogsbränder kostat så är 8 miljoner för brandflyget småpotatis.
Detta är ju ett talande exempel på kvartalskapitalismen som fått fäste överallt, man ser bara till att ha bra siffror till nästa bokslut och konsekvenserna på längre sikt blundar man för. Att företagen agerar kortsiktigt är svårt att påverka men att staten tillåts genomföra besparingar, tydligen helt utan konsekvensanalyser, är skrämmande.

(Bilderna på Superpuman togs vid tankuppehåll i centrala Haparanda)

3 kommentarer:

iZac sa...

Sånt märker man även på små sågverk i östra norrbotten; kortsiktiga beslut utan tanke på långsiktiga konsekvenser!

mammamia sa...

Det är verkligen skrämmande att staten styrs som ett företag,men så har det ju varit sen slutet på 80talet,ända sen K-O "Sväeldts" tid..

bert sa...

Usch... vad du har rätt!