torsdag, september 28, 2006

1 miljard är mer än 5.6

1 miljard kronor är otroligt mycket pengar, speciellt om det kan sättas i samband med ordet bidragsfusk.
5,6 miljarder kronor är bara en "skvätt i strömmen" enligt DN-skribenten Peter Wolodarsky men då handlar det om förmögenhetsskatten och dess avskaffande.

Hårdare tag ropas det på för att få stopp på fusket i socialförsäkringarna som uppskattas till 1 miljard kronor.
Snabbare tag ropas det på för att ta bort förmögenhetsskatten som ger staten 5,6 miljarder.

Det är skillnad på pengar och pengar.

Var snäll.

Stefan Einhorn berättade idag i TV4 Norrbotten om sin bok "konsten att vara snäll". Enligt Stefan Einhorn är snällhet är den viktigaste enskilda framgångsfaktorn i våra liv. Detta gäller för individer såväl som för grupper och samhällen. I boken visar han på vetenskapliga studier som visar att snällhet lönar sig och,inte minst, att vara snäll ger en lustfylld känsla som påminner om den drogberoendes kick. Så sluta nu att knarka och få en kick av att vara snälla istället så mår ni bra och blir framgångsrika samtidigt.

Annat att fundera över är att rocklegendaren Robert Gordon och Chris Spedding med band kommer till Luleå 27 Oktober. En koll i mitt skiftschema gör dock att förhoppningarna om att närvara sjunker drastiskt. Jaja, Vi får väl se. Operan är inte slut förrän den feta damen har sjungit.

Slutligen förväntar jag mig att "Percys pågar" får ordentligt med mål i baken ikväll.


(Ville inte skriva stryk med tanke på rubriken)

onsdag, september 27, 2006

Knapsu, moralkärring.


Hur har vi det med moralen nuförtiden?

Ska vi som föräldrar till ett barn som stulit en cykel försvara barnet med orden: - Hon hade inte låst cykeln, hon får skylla sig själv?
Ska vi som föräldrar inte bara tillåta utan också uppmuntra våra barn att innan femtonårsdagen, utan giltigt förarbevis, köra EU-mopeden till skolan efter att man som ”schyst farsa” har trimmat den att gå 100km/h och kanske skruvat bort registreringsskylten för att försvåra för polisen?
Ska vi låta barnen åka obältade i bilen med orden: Äh, det kommer ändå inga poliser?
Ska vi rutinmässigt köra bilen på gångvägar och över gräsmattor när vi skjutsar barnen till skolan?
Ska vi parkera där det är förbjudet, på övergångsställen och handikapplatser?
Ska vi låta 10-åringar springa ute på stan till kl.12 på natten och umgås med tonåringar som dricker och röker?
Ska vi skälla ut läraren som ringer hem och vill prata om barnens problem med skolarbetet?


Listan kan göras lång, detta var bara några exempel ur verkligheten och när jag ser mig omkring i samhället idag så är tydligen svaret: JA.

Jag är av en annan åsikt, men så är jag också en knapsu.

måndag, september 25, 2006

Efter helg kommer måndag.

Nu kan vintern komma för nu är hela årsbehovet av pellets på plats i källaren, 5 ton fick plats tack vare det extra utrymme som uppstod när oljetanken revs ut. Det är ju bra timlön att lägga ner 3-4 timmar på att bära ner säckarna i källaren om man tänker på att besparingen gentemot att elda med olja blir hela 16 000 kr/år. Jodå ni läste rätt, räknat på oljepriset 10 200 kr/kbm och förbrukningen 2,5 kbm/år jämfört med pelletspriset 1800 kr/ton och förbrukning 5 ton/år så blir det faktiskt så stora summor. För den som har möjlighet så finns det ingen anledning att tveka längre: Släng ut oljebrännaren och sätt in en pelletsanläggning, Det blir en investering som betalar sig redan andra året.

Andra investeringar som verkar vara på gång är ju en ny gräsklippare. Det var meningen att gräsmattan skulle klippas idag men klipparen ville inte vara med, den som alltid startat inom 3 ryck tvärvägrade idag och fick åka in i förrådet igen, konstigt den som alltid har startat. Det kan ju knappast vara frånvaron av service, luftfiltret gjorde jag ju rent -95 och förra året fylldes det på 1/2 dl olja......
Handlarna borde väl ha höstrea på klippare nu så man kanske kan göra ett klipp!!

Som skiftarbetande så lever man annars lite eljest, efter att ha jobbat ett par helger så blir man nu ledig på måndagmorgon när "vanligt" folk går till jobbet efter sin helgledighet och då får man ha sin stund på veckorna istället. Så ikväll kanske man utnyttjar skiftarbetarens privilegium och tar ett långt bastubad och kanske en liten stänkare single malt på det, vi får se.

torsdag, september 21, 2006

"Ord och inga visor"

Ett par intressanta nyheter från USA som borde mana till eftertanke hos vissa.

Venezuelas president Chavez attackerar Bush i FN.

"– Mina damer och herrar, igår från den här talarstolen, talade USA:s president som jag jämför med djävulen. Han talade som om han ägde världen.
– Det luktar fortfarande svavel här. Vi borde kalla in en psykiatriker och analysera George Bushs tal. Han ser extremister vart han än vänder sig i världen men det är han som är extremisten och diktatorn"

Läs mera på ekot.

Kalifornien stämmer biltillverkare för miljöförstöring.

"Delstaten Kalifornien lämnade på onsdagen in en stämningsansökan mot de stora amerikanska bilföretagen General Motors, Ford och Chrysler samt mot de japanska biltillverkarna Toyota, Honda och Nissan för att avgaserna från deras bilar förorsakar skador för miljontals dollar"
Artikel på ekot.

17 år sedan sist.






Äntligen är det dags för det efterlängtade riktiga norrlandsderbyt i elitserien mellan Luleå och Skellefteå. Matcherna mot MoDo har väl inte känts som riktiga derbyn men nu är det riktigt påtaglig derbystämmning inför kvällens match. Känns lite grann som att denna match blir en match där Luleå måste sätta Skellefteå på plats inför kommande möten lagen emellan.
Mina förhoppningar inför matchen är ju en hemmaseger men också att Obsut är hel och kan spela och lyckas få till nån stänkare från blålinjen. På forwardsidan förväntar jag mig att Surovy visar sin klass, att Kalle Kerman sätter sin lägen den här gången och att Jesse Ninimäki börjar leverera, så han kan börja tvätta bort sitt rykte om att vara en oseriös strulputte.
Det ser ändå rätt bra ut för Luleå när dom skrinnar in på isen ikväll. Men på läktaren saknas det en person...........
Får tyvärr nöja mig med att lyssna på matchen i webbradion istället
.

onsdag, september 20, 2006

Knapsus fel om alliansen.

I förra inlägget påstår jag att alliansen talat om 1 miljoner människor utan arbete. Det var fel av mig, det ska vara 1,5 miljoner. Det gör ju inte deras kampanj ärligare direkt.

måndag, september 18, 2006

Alliansen är effektiv

I valrörelsen hördes alliansen ofta prata om de 1 miljoner människor som var utan jobb i Sverige och vilken misslyckad arbetsmarknadspolitik regeringen fört. 1 miljon stod utanför arbetsmarknaden enligt alliansen. Ikväll såg jag på Agenda i TV och enligt Reinfeldt är det 300 000 som behöver ett jobb.
700 000 har tydligen redan fått jobb sedan igår, dom är effektiva i Alliansen.

Die dumme schweden.

Ute i europa står människorna med gapande mun och undrar vad det är med dessa svenskar. I det land som har den bästa tillväxten av EU-länderna, ett land så företagarvänligt att företag från lågkostnadsländer som Kina investerar i landet men som samtidigt har det bästa välfärdsystemet för dess medborgare. Ett land som är ett av de absolut bästa länderna i hela världen att leva i och ett land som har ett gott rykte om sig i utrikespolitiken, där vill folket byta regering.
Efter att under dessa år ha lyckats ta ett steg framåt så kommer nu Sverige att ta flera steg bakåt.

Är vi så dumma? Kan vi inte tänka längre än näsan räcker?
Har vi så kort minne att vi har glömt vad vi gått igenom?
Är vi så lättlurade?
Varför skall vi försämra något som är bra?

Europas befolkning står och skakar sina huvuden i förundran, vad är det med dessa svenskar egentligen?

Vad är det med oss?

torsdag, september 14, 2006

Styrman strikes again.

(Klicka för större bild)

I tidigare inlägg har jag tagit upp Ekfors kraft och dess VD Mikael Styrmans Don Quijote liknande kamp mot de svenska myndigheterna. En kamp som förts via skyltar ute på samhället och annonser i ett lokalt reklamblad. Som framgår av bilden så förs kampen nu med hjälp av en egen tidning som delas ut till hushållen. I tidningen framgår att Styrman nu även KU-anmält Mona Sahlin för att ha uppmanat Energimyndigheten att vidta tvångsåtgärder mot Ekfors Kraft. Vidare så har han även anmält, till åklagare, tre tjänstemän vid Skogsvårdsstyrelsen efter att ha förelagts vid vite att utföra skogsvårdsåtgärder på sina skogsfastigheter. Förutom de vanliga angreppen på "NationalSocialdemokraterna" så handlar det om "Olämpliga, inkompetenta respektive korrumperade domare", Norrbottens Landsting och dess chefer, "Bidragsmjölkarna i Luleå" (Kallax Cargo), felplacerat flygfält i Pajala och en "järnväg som ingen behöver" till Haparanda.

Tidningen "utkommer med jämna eller ojämna mellanrum allt efter behov"

(Samtliga citat från Sähköposti/Elposten)


onsdag, september 13, 2006

En tvättmaskin, frigolit och en hockeyspelare, allt hänger ihop.

Så där ja, då var farmoderns nya tvättmaskin inkopplad och igång utan problem. Efterarbetet med att bli av med emballaget är ju en annan historia. Varför måste det var så små hål i containern för mjukplast, där ju frigoliten skall lämnas? Man får stå och bryta sönder alla större sjok tills dom går att pressa igenom hålet och det vet ju alla hur frigoliten smular när man bryter av den. Skräpigt kring containern blir det och ibland ser man själv ut som en snögubbe eftersom de små frigolitkulorna blir statiskt laddade och fastnar på kläderna.
Tvättmaskinen var det ja, Whirlpool tillverkas väl i Slovakien, närmare bestämt i staden Poprad. Lubos Bartecko har säkert flera bekanta som jobbar i den fabriken.
Edit: Går ej att länka direkt till artikeln på Kuriren, man hamnar på första sidan, sorry. OBS 2 nya blogglänkar i sidebaren.

Nyare bil.

Fick ett brev från generalagenten för fabrikanten av min SUV, angående ett problem relaterat till bränslepåfyllningsröret, som fick mig att reagera, ur brevet: " Det finns en risk för att påfyllningsröret kan börja rosta vid sitt fäste." Brevet uppmanar mig att ta kontakt och boka tid med närmaste serviceställe för att kostnadsfritt åtgärda problemet: "....utbyte av bakaxeln på ditt fordon" VA?? Byta bakaxeln för att åtgärda bränslepåfyllningen?
Efter kontakt med verkstaden och där fått höra att pick-up modellerna har haft problem med, och fått byta, bakaxlar, så drar jag slutsatsen att de helt enkelt har färdiga mallar med såna här brev och bara ändrar detaljerna beroende på modell och problem och att ändringen inte blev fullständig i detta brev,dvs inget bakaxelbyte.
Ja-ja för min skull får dom gärna byta varenda del i bilen, bilen blir ju bara nyare och nyare för varje del som byts.
Men är det ett dåligt tecken att de har färdiga dokumentmallar för återkallande av bilar eller är det helt normalt?

tisdag, september 12, 2006

Experttips.

I både Expressen och Aftonbladet har deras så kallade ishockeyexperter rankat elitserielagen och som vanligt så har dom Luleå på 9-10:e plats. Så här har dom tippat de senaste 10 åren och alla år har dom haft fel. LHF har gått till slutspel de senaste 12 åren och kommer att göra det i år igen. En annan slående sak är att de alltid rankar Djurgården före Luleå, oavsett hur trupperna har sett ut och oavsett försäsongsresultaten.
Förra året när de rankade lagens tränare så hamnade "Papa" Lerner, den mest meriterade tränaren och den enda elitserietränaren med meriter från NHL, längst ner på listan. Efter halva serien så hade båda tidningarna hyllningsartiklar om Luleås tränarmodell och Lerner geniförklarades.
Jag frågar mig bara: Lär de så kallade experterna sig aldrig? Har dom något emot Luleå? Eller är det bara dumhet?

måndag, september 11, 2006

11/9


Säg 11 september 2001 och miljoner människor kan redogöra för vad dom gjorde den dagen. Själv kommer jag så väl ihåg vad jag gjorde och vad jag tänkte när jag såg direktrapporterna i tv hemma i vardagsrummet efter att jag avbrutit middagsförberedelserna. -Nu är det krig, världen kommer aldrig mer att vara sig lik, var min första tanke när jag såg det andra planet krascha in i skyskrapan. Det var som att se en film, man fick en känsla av overklighet, detta kan inte hända.
3000 oskyldiga människor dog och Bush-administrationens negligerande av underrättelserapporternas varningar om förestående attentat ersattes av lögner om vilka de skyldiga var. De färdiga planerna på att säkra oljetillgångarna i mellanöstern togs fram och sattes i verket samtidigt som de ansvariga tilläts slippa undan.

fredag, september 08, 2006

"Will you carbonate?"

Med fint besök kommer ofta fina gåvor, därför har nu medicinförrådet ökat med en hel liter av "The finest". Tyvärr så blev besöket kortvarigt på grund av hastigt insjuknande men det var trevligt så länge det varade. Tråkigt också att 75-års firandet inte blev som det var tänkt.
Kära Örebroare, tack för presenter och besöket och krya på er nu, hälsar en knapsu med anhöriga.


Matchen diskmaskinen vs Knapsu, där diskmaskinen förlorade och fick ge sig för knapsus enträgna försök att få igång den i första ronden, är nu avslutad. Diskmaskinen vann och har härmed pensionerats och fått en viloplats i garaget i väntan på sitt vidare öde. Ersättaren har rekryterats via internet och är redan i tjänst.
Mera utgifter: Någon fick ett ryck och införskaffade en apparat för kolsyrning av drycker. Skall prova den ikväll, undrar hur kolsyrad Laphroaig smakar?

onsdag, september 06, 2006

Rast,vila

One down, two to go....

..och längre bort på gatan är det någon som spelar "come on feel the noise" med Slade. Va! Slade, när hörde man Slade senast?

Blogg om blogg.

Är denna blogg en politisk blogg? Är detta en blogg om vardagen och små vardagliga händelser i Knapsus liv? Eller är det bara en massa trams? Svaret är att denna blogg, precis som det står högst upp på sidan, helt enkelt är en blandning av allt detta. Ibland kan det lyckas att få till en bra bloggpost, andra gånger blir det riktiga lågvattenmärken men eftersom det är min blogg så bestämmer jag själv vad jag tar upp för ämnen. Har du åsikter om det jag skriver, vill berömma eller påpeka hur dum jag är och hur fel jag har så klicka på "comments" under posten och skriv vad du tycker. Om du inte är en "blogger" så väljer du "other" eller "anonymous" och klicka på publish för att skicka din kommentar.
Jag passar också på att påpeka att alla bilder är klickbara.

Idag missade man att höra vad Per Nuder hade att säga när han gjorde en blixtvisit i Haparanda, inte för att jag har så mycket till övers för en sån politisk broiler som Nuder ändå är, men det är ju ändå intressant att höra vad dom säger.
Mera politik: Ikväll tittar vi på "karavanen" i SVT som direktsänder från Haparanda, får se om Sven-Erik åker ner i Sverkers soptunna ? Nä allvarligt, det hade väl varit en kul grej att göra ett Plus om politik där programmet slutar med att Sverker slänger den sämste representanten i soptunnan.

Nu har jag ett träningspass framför mig, ute på gräsmattan står nämligen 3 pallar pellets och väntar på att bäras ned i källaren. 2,5 ton i småsäckar, det blir 156 säckar det, många svängar upp och ner i trappan blir det.

tisdag, september 05, 2006

Globaliseringen inget hot mot välfärdsstaten.

Guardianskribenten och Sverigekännaren Polly Toynbee undrar varför vi svenskar inte tror på vår egen modell: "Det som förbryllar mig mest är att Sverige tycks genomlida en förtroendekris för den egna välfärdsmodellen... ...Visst, era skatter är höga - men inte alls så höga att de skadar ekonomin. Tvärtom hjälper den svenska modellen med dess höga skatter och samhällssolidaritet till att understödja en stark ekonomi och en blomstrande företagsamhet. Det är den magiska formel som stora delar av Europa kämpar för att efterlikna... ...en av de stora saker Sverige givit världen är er sociala modell, som dessutom åtnjuter det största folkliga förtroendet i hela EU. Och om det förtroendet börjar vittra sönder, om folk blir mindre benägna att dela framgångens skördar, om individualismen börjar fräta bort de värden som gjort Sverige så beundrat så är det en tragedi inte bara för er, utan för alla dem ute i världen som pekar på Sverige som en modell att sträva efter."
Läs hela artikeln på DN Kultur

måndag, september 04, 2006

Knapsu goes rock.

Skynda er till musikaffären och handla för nu har knapsu och hans eminenta orkester spelat in sin första kassett. På den finns bland annat dessa hitlåtar: Laxfiskarvalsen, Marja from Matarengi, Route 99, Putkas visa, Riekkolajänkkä rock samt Knapsus version av AC/DC:s TNT på blockflöjt.

Nej, tyvärr kan ni inte köpa den eftersom den bara finns i virtuell version.
Gör en egen kassett här:
Cassette generator

fredag, september 01, 2006

Igång igen.


Idrifttagningsrapport.

15:00 Pelletförrådet fyllt.

15:01 Matningsskruven startad.

15:10 Första pelleten i fallröret.

15:30 1 hink pelletar framkörd, skruven stannas och brännare kopplas in.

15:32 Startfas inleds.

15:36 Låga etablerad.

15:40 Driftläge, låg effekt.

16:00 Driftläge hög effekt, rökgastemperatur 150-170 grader Celsius.

16:30 Temperatur uppnådd, avsvalningsfas inleds.

Eller med andra ord: Nu har jag kört igång pelletsbrännaren igen efter sommaruppehållet juni – augusti så nu får elmätaren varva ner.

Goda grannar.

Från Kuriren.nu: "Finland inför en tillfällig gränskontroll. Det betyder att svenska medborgare inte kan passera gränsen utan id-handlingar... ... För att öka säkerheten inför landet en tillfällig gränskontroll mellan den 25 augusti och 12 september. Det innebär att svenska medborgare måste visa antingen pass eller nationellt id-kort vid inresa till landet."
Shit också! Jag som varit 2 resor till Finland idag utan att ens ha med mig passet, är jag illegal nu?
Förresten, den nya vägen mellan Haparanda och Tornio som döpts till Krannigatan (låter inte vackert) borde väl kallas Björn Mattila vägen, efter partiledaren i Frihandelspartiet som verkar för att också finska tullen ska försvinna, eftersom man slipper passera tullen när man kör den vägen över gränsen.