söndag, augusti 09, 2009

Dags att ta fram Tobinskatten ur garderoben

Efter att finansspekulerandet nu återigen orsakat en världsomspännande ekonomisk kris så hörs ropen på att reglera marknaden hårdare. Den nyliberala globaliseringpolitiken har återigen kört hela skutan på grund och som vanligt så är det de som står längst nere på samhällsstegen som får betala dyrt genom att kastas ut i arbetslöshet och en försämrad välfärd. Samtidigt som de ansvariga som ställt till med eländet och de politiker som låtit dem hållas, inte bara går oskadda igenom, utan i många fall roffar åt sig rena jackpotten.

Om jag inte missminner mig så var det i slutet på 1990-talet som diskussionen om en så kallad Tobinskatt drog igång. Organisationen Attac drev då på om en sådan skatt som ett sätt att finansiera projekt i utvecklingsländerna snarare än att fokusera på skatten som ett sätt att dämpa valutaspekulation.

Vad innebär då en Tobinskatt?
Jo, genom att införa en skatt på cirka 0,04 procent på valutatransaktioner skulle incitamentet för kortsiktig valutaspekulation minska. Denna skatt har ingen negativ verkan på långsiktiga investeringar, men skulle ha en hämmande verkan på det spekulativa flödet som är minst 50 gånger större än handelsutbytet. Även om endast Euroländerna genomför det så har det stor inverkan på den spekulativa ekonomin globalt sett.

De nyliberala hävdar ju ofta att "vi har en global marknad" så varför inte ha en global skatt? Det är väl en naturlig följd av en globaliserad ekonomi att det införs en globaliserad skatt?

Med de senaste årens debatter om miljöhot och finansiella krascher så är det nog så tydligt att vi behöver utveckla globala styrsystem både för att få stabilare finansmarknader och för den globala ekologins skull.

Vi färdas i en ekonomisk berg- och dalbana där dalarna blir allt djupare och bergen allt högre, och för varje varv är det fler och fler som kastas ur vagnar med allt sämre stötdämpning!

Så, vad väntar vi på?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

13 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Har lite svaga minnen av liberaler som predikade världens undergång om en sådan skatt infördes. 0,04 procent på en transaktion på 10 000 kronor är 4 kronor. Handlar man för en miljard skulle det kosta 400 000. Struntsummor alltså. Men somliga liberaler är ju "prinsessan på ärten"-typer som skriker för det minsta.

///MS sa...

Jojjo - de sam drabbas av denna typ av skatt är de längst ned i stegen, dvs de fattiga i Indien mm! Denna skatt inför bara ineffektiva kilar i det globala utbytet av varor och tjänster!

Nä fy på dig för detta förslag!

Björn Nilsson sa...

De verkligt fattiga är så långt borta från världsekonomin att de inte drabbas, speciellt inte av en ynka liten avgift på finansiella transaktioner. "Ineffektiva kilar" låter som nationalekonomiskt neoklassiskt mumbo-jumbo! Borde man inte besparas sådant (om det nu inte var ironiskt menat?).

///MS sa...

Björn,

hade inte du läst Nationalekonomi? Då borde du veta bättre än själv rabbla dumheter!

///MS

Anonym sa...

Hej alla glada,
en fråga till er nationalekonomer.

Hur skulle Tobinskatten slå mot svensk exportindustri där det mesta av handeln sker i dollar och euro ?

Ven ska administrera detta, FN på samma sätt som dom leder styrkorna i Afganistan?

/QL

Björn Nilsson sa...

Dumheterna finns i läroböckerna i utrikeshandelsteori.

En nära nog obetydlig avgift på rena kapitaltransaktioner borde inte påverka eventuell export av riktiga varor och tjänster. Varor och tjänster är en väldigt liten del av de totala kapitaltransaktionerna idag, och med världshandelns nedgång under den pågående krisen kanske andelen är ännu mindre. Jag vet inte om det stämmer. Det väsentliga är att man bör få hejd på kapitalströmmar som inte har den minsta produktivt syfte och som kan vara oerhört skadliga för olika länders ekonomi.

///MS sa...

Kapitalströmmarna finns inte för sdin egen skull utan motsvarar primärt ett flöde av varor och tjänster mellan länder. Därutöver behöver aktörerna hantera de risker som uppstår i sin verksamhet och då byggs flödet på i motsatt riktning på olika sätt. Att lägga en skatt på detta får en direkt konsekvens på handeln som blir dyrare och därmed minskar, till direkt förfång för låglöneländerna! Handel och kapitalutbyte sker inte för skojs skull utan de reflekterar ekonomins produktion... Det är beklagligt att du sålde böckerna innan du han ta del av dem - till exempel den fundamentala tesen om nyttan av pengar! Jag rekommenderar att du läser Ayn Rands bok "Atlas Shrugged".

Björn Nilsson sa...

Pang, där satt det, en Rand-tönt som inbillar sig att det enorma spekulativa flödet av kapital över hela jorden skulle motsvara några reella leveranser. Märks att du inte har så mycket praktiska erfarenheter av exportindustri (det har jag under en mansålder,och några mer fånigheter från nättroll som dig bryr jag mig inte om att svara på).

///MS sa...

"Pang - där satt det.... En Rand tönt..." - Tyvärr för dig så har jag över tjugofem års arbetslivserfarenhet bl a inom "Exportindustrin" och Banking. Försök inte nedvärdera mig med billiga auktoritetstrick.

Det är snarare du som har de patetiskt nedsvärtade ideologiska kommunistiska glasögonen på dig. Du låtsas framföra en "osjälvisk moral" medan den bara har ett egentligt syfte - att framhävda din egennytta i form av att ge dig sken av ett moraliskt orakel.
Att kalla mig ett troll vore rätt om jag skulle förfölja dig. Men tyvärr - ta dig ingen kredit för det även om jag råkar ha läst dina poster på andra bloggar.

Jag läser Knapsu som en Happisbo i förskingringen - jag respekterar Knapsu för hans blogg om Haparanda men jag kan reagera på vissa av hans inlägg. Och Det har jag alltid gjort med respekt. Att kalla mig för troll för att jag inte håller med honom eller dig i de socialistiska snicksnacket är ett ynkligt trick av dig. Jag kunde inte låta bli att kommentera Tobin skatten eftersom den enligt min mening skulle bli ett fördärv för världsekonomin, och i förlängningen det Globala välståndet. Ditt inlägg är av intet värde och jag bemöter inte dig heller längre! Gå och dra nått gammalt över dig istället, din gamle gubbe!

Kråksimuleraren sa...

Det är så här krig startar, med prestigemöten där alla tror att de kan övertyga motståndaren om de skriker högst! Sansa er nu va, ni framställer er då inte som några med lång erfarenhet över huvud taget!

Knapsu sa...

Tur att pappa Kråksimulerare kommer in här och tar tag i pojkarna! :-)

Det är alltid kul när det blir lite debatt här i kommentarerna men det bör ju ske i god ton och med respekt för motdebattören. Även om man tycker att hans åsikter är åt hellskotta så får man ju ändå bemöta varandra på ett schysst sätt!

Så var snälla med varandra samtidigt som ni är elaka!
:-D

Jan Wiklund sa...

I den här frågan har ekonomerna de mest motstridiga uppfattningar. Så det är uppenbart att någon odisputabel vetenskaplig uppfattning inte existerar. Inte förrän metoden har testats.

Och där tror jag att problemet ligger i genomförandet. Vem ska hålla i det? Blir det inte lite av mössen som hänger bjällran på katten?

Men att komma dragande med en romanförfattare som auktoritet inger tyvärr inget förtroende. Det går inte att trumfa Stiglitz med Rand!

Knapsu sa...

Ekonomerna! Är det inte dags att sluta lyssna på ekonomerna snart?
Verkligheten kickar ju snart sagt alla ekonomiputtar i arslet.

Man ser ju i verkligheten hur tokigt det blir, t.ex när ekonomer får styra i industriell verksamhet. Vi står utan reservdelar till fabriken därför att de har kastats på soptippen.
I deras bokföringsvärld är nämligen en redan inköpt och betald reservdel en kostnad och om man kastar den på soptippen så blir man av med den "kostnaden".