måndag, augusti 31, 2009

GW Persson och kamerorna

Jag vet inte om den är sann men jag har som en bild i mitt inre av Leif GW Persson där han fundersamt sitter och kliar sig i huvudet under TV-programmet "Efterlyst" medan han lätt mumlande lägger ut texten om något av brottsfallen.
När jag läser hans krönika "Fångad på bild" i Expressen så är det jag som sitter och kliar mig i nacken och funderar på vad GW egentligen vill säga med sin krönika.
Han börjar med att berätta att "Under de tio år som jag medverkat i "Efterlyst" har vi fört statistik på detta och vet numera att tre brott av fyra, där vi har bilder att visa, kommer att klaras upp" och hur många års fängelse de tillverkat under ett program tack vare då av att brottslingar filmats av övervakningskameror.

Sedan kommer han in på den brittiska polisen och deras massiva kameraövervakning:
"Den engelska polisen är den som har den största internationella erfarenheten av den här metoden. I London finns tusentals övervakningskameror som under ett år förebygger och klarar upp tusentals grova brott ute på staden"
Persson vet också att berätta att "Om det är effektivitet man eftersträvar finns det knappast något bättre medel mot den öppna brottsligheten i tätbefolkade områden" vilket ju var intressant eftersom ekot precis rapporterar om den brittiska övervakningssatsningen:
"De sitter överallt, i gathörn och på fasader, bevakningskamerorna här i London. Via kameralinsen går informationen till avancerade datorprogram, som exempelvis hittar felparkerade bilar. Men en av Scotland Yards chefer, Mick Neville, säger att bevakningskamerorna är ett fullständigt fiasko. Enligt hans rapport är det bara en kamera på tusen som gör nytta i brottsbekämpningen"
Intressant att GW Persson hävdar att de brittiska övervakningskamerorna är det effektivaste vapnet i brottsbekämpning medan Scotland Yard betecknar det som ett totalt fiasko och bortkastade miljarder.

Sitter GW och fabulerar för att få oss positiva till mera kameraövervakning?

Så långt kommet så verkar ju GW Persson vara en förespråkare för kameran som brottsbekämpare, men mot slutet av krönikan kommer han in på risken för misstag och problemet med integritetskränkningen, och hastigt och lustigt så är GW Persson integritetens riddare och Thomas Bodström (!) den fule övervakningsivraren som vill låta skolorna ha övervakningskameror!

Snyggt grepp där av Persson, att i en och samma text vara för övervakning, vara emot övervakning och sedan ställa ut Bodström som måltavla!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

iZac sa...

Klassiskt trick av LGWP, att få saken till att se ut som han har en åsikt fast egentligen inte.

Eller han har ju flera åsikter på samma gång, en åsikt med glasögonen på näsan, en åsikt med glasögonen i pannan osv... ;)

Knapsu sa...

Exakt! Och då frågar man ju sig: Var syftet med krönikan enbart att klämma till Bodström?