tisdag, augusti 11, 2009

Komplettering till föregående inlägg och lite annat

Föregående inlägg om Tobinskatt skrevs under tidspress och i brådskan tappades några stycken bort.
Alltså, några rader till om Tobinskatten:

Frankrikes högerpresident Jacques Chirac förespråkade 2002 införandet av en skatt på den internationella valutahandeln:
"Att ta en liten del av de rikedomar som skapas av ekonomins internationalisering för att motverka globaliseringens negativa effekter och fattigdomen är ingen dålig idé, förklarade president Chirac i Johannesburg"

Miljöpartiet ställde 2003 en motion till riksdagen om införandet av en Tobinskatt.

EU-parlamentet röstade i oktober 2006 nej till införandet en Tobinskatt.
Vänstergruppen, socialdemokrater, de gröna och en del tappra liberaler röstade för förslaget. Högern röstade givetvis emot.

Argument för en Tobinskatt saknas ju knappast i dessa dagar när vi ser hur finansmarknadens aktörer genererar kostnader som de inte själva behöver stå för.
Den framstående nationalekonomen John Maynard Keynes förespråkade efter börskraschen 1929 införandet av en allmän finansmarknadsskatt. Han menade att marknaden då får stå för de kostnader som dess instabilitet, obalanser och störningar ger upphov till. De som i sin vinsthunger är beredda att ta onödiga risker och varaktigt skada samhällsekonomi måste vara med och betala notan. Det svider. Och det ska det göra om läxan ska läras.
Det är dags att inse att vi inte både kan ha kakan kvar och äta den. Så länge vi har en ekonomi med oreglerade finansiella marknader så lär vi få återkommande kriser.

Nog om Tobinskatt för nu snubblade jag över något som Folkpartiets Carl B Hamilton sagt angående organisationer (Attac i detta fall) med, som han uttrycker det, "falsk folklig förankring":

"Det är ett demokratiskt problem med många NGO:s (Non-governmental organisations) som utövar inflytande utan att ha demokratiskt förankrade mandat, eller möjlighet till ansvarsutkrävande"

Alla de här lobbyisterna som ägnar all sin tid åt att utöva inflytande över EU-parlamentet, tycker nog inte Hamilton utgör något demokratiskt problem, eftersom de ju gudbevars främjar privata vinstintressen och inte representerar någon folkvilja.


Mitt fotouppdrag denna vecka blir Mostraum ikväll och Vlieland imorgon, om nu inte omständigheter som åska eller annat ställer till det.

Höll på att glömma: Det blåser förändringens vindar för Haparandas stolthet, krigsmaskinen Raubtier. "Joey" Englund hoppar av bandet just när den hårtslående pansarnävens flerfrontskrig skördar segrar i hela landet.
Hulkoff kommenterar med sedvanlig glimt i ögat:
"- Ja, vi har sagt att han är dum i huvudet. Men det är inget att göra åt. Det är en tung förlust för bandet"


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Janne sa...

"Mitt fotouppdrag denna vecka blir Mostraum ikväll och Vlieland imorgon, om nu inte omständigheter som åska eller annat ställer till det"

Hoppas du får några bra bilder på Mostraum som du lägger upp i galleriet. Tyvärr är det väl lite för mörkt vid 22 tiden så det kanske bara blir bilder vid kaj

Knapsu sa...

Åska, regn och mörker! Och sedan var det inget bra tillfälle som uppenbarade sig heller! :-(
Men något litet skall väl ändå dyka upp snart i galleriet!
(När jag får tid)