Riksdagsmannen Carl B Hamilton (fp) sågar alliansregeringens arbetslinje. Han konstaterar nämligen idag på sin blogg att skattesänkningar för de som arbetar, som var själva kärnan i regeringens arbetsmarknadspolitik, leder till högre arbetslöshet:
"Att antalet arbetslösa ändå ökat beror bland annat på att fler valt att söka sig ut på arbetsmarknaden när det blivit mer lönsamt att arbeta"
Se där, ibland händer det att en folkpartist säger sanningen. Även om det råkar vara av misstag i ivern att skyla över regeringens tillkortakommanden.
Läs även andra bloggares åsikter om Carl B Hamilton, arbetslinjen, skattesänkningar, arbetslöshet, alliansen, regeringen, politik, samhälle
9 kommentarer:
Klippt från Hamiltons blogg, citera gärna men citera så att man förstår sammanhanget i citatet.
"Påstående: Sedan regeringen tillträdde har antalet arbetslösa blivit ca 100 000 fler.
Svar: I juni var det 67 000 fler arbetslösa jämfört med i juni 2006. Samtidigt var det ca 110 000 fler personer som var sysselsatta i juni 2010 jämfört med juni 2006.
Det är alltså fler som har jobb idag än före valet 2006. Att antalet arbetslösa ändå ökat beror bland annat på att fler valt att söka sig ut på arbetsmarknaden när det blivit mer lönsamt att arbeta och nu när konjunkturen vänt. "
Anonym: Sysselsättningsnivån har minskat från 66,4% till 64,9%.! Skit på dig!
Anonym: Arbetslösheten är idag 9,5%.
I valrörelsen 2006 sa Reinfeldt att det rådde massarbetslöshet.
Arbetslösheten var då 5%.
Alliansens "arbetslinje" är inget annat än en bidragslinje.
Hamilton är nationalekonom, och sådana säger konstiga saker. Varför skulle en skattesänkning orsaka massvandring till arbetsmarknaden - eller omvänt att folk slutar jobba om skatterna höjs? I en nationalekonomisk modell som inte tar hänsyn till alla viktiga förhållanden (som att folk måste försörja sig vare sig de arbetar eller inte) kan man väl tänka sig rörelser av den här typen. Men inte i ett verkligt existerande samhälle.
Att sysselsättningsgraden minskat gör att endast de första 5 orden i citatet är sant.
Björn,
liberala nationalekonomer är dubbelt märkliga.
När deras teorier inte visar sig fungera i praktisk verklighet eller klarar förklara verklighet. Då kommer det snart en till Nobelpriskandidat i ekonomi som lägger till en teori som skall göra teorin bättre. Vad kallas sådant i akademikermun? :) Ad hoc...
Martin, det är ädlare att kläcka en ny teori på sin kammare än att gå ut i verkligheten och försöka kläcka fram någon sanning ur dess larm och kaos!
Anonym = ägd. 8)
Arbetslöshet är väl skillnaden mellan tillgängliga lediga jobb och arbetslösa som söker jobb. När man tvingar ut folk som av olika skäl inte kan ta ett arbete på arbetsmarknaden ökar antalet arbetsökande och därmed arbetslöshetssiffrorna.Arbetslinjen
med försämrade bidrag för sjuka och arbetslösa och jobbskatteavdrag för de som redan har arbete är lösningen säger den blå smurfen Björnfot och hans gelikar.
Jag är en politiskt okunning tekniker som bara litar på formler jag hittar i Karlebo Handbok. Kanske herr Björnfot kan förklara sambandet mellan försämrade bidrag och fler jobb så en okunnig förstår det.
Det är OK med en tredjegradsekvation.
En tredjegradsekvation med reella koefficienter har tre lösningar, av vilka minst en (och annars alla tre) tillhör de reella talen.
Skicka en kommentar