tisdag, november 30, 2010

Den granskande journalismen är sedan länge död, leve Wikileaks!

Makthavarna säger oss att "den som inget har att dölja, behöver inte vara orolig" för att de [makthavarna] via organisationer som exempelvis svenska FRA granskar alla medborgares e-mail, har koll på precis allt medborgarna gör på internet och att alla medborgarnas telefonsamtal kanske avlyssnas.

Nå, om makthavarna "inget har att dölja..." så bör de ju inte ha något att vara oroliga över, bara för att Wikileaks läcker ut lite dokument om deras förehavanden till oss medborgare?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Statligt är bäst

Dagens Handel:

"Apoteket och Systembolaget är de kedjor som svenska kunder är mest nöjda med. Det framgår av årets sammanställning från Svenskt kvalitetsindex, SKI, som presenteras i dag."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag, november 29, 2010

"Den var ju inne för f-n"

Blev Shawn Snider bestulen på ett mål i söndagens hemmamatch mot Kiruna?
Nog ser det ut som att pucken är inne och prickar mittstolpen i buren, men å andra sidan så borde Asplövenspelarna, och speciellt Snider själv, reagerat och jublat om så vore fallet. Själv kunde jag inte avgöra från den plats jag satt på men flera på motsatta sidan hävdade att det var mål.

Döm själva, var det mål eller inte?



Huruvida det nu var mål eller ej så var det i alla fall en skön revansch för Asplövens iskrigare att få krossa Kiruna med solklara 7-1.
Nästa söndag så fyller vi hallen och ser på när Björklöven får inkassera sin första förlust (under ordinarie matchtid, Asplöven slog dem efter sudden death förra gången i Arena Polarica) i årets seriespel!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

lördag, november 27, 2010

En Köpfri dag idag

Idag är det En Köpfri Dag.

"Varje år i november firas En Köpfri Dag (Buy Nothing Day) världen över av miljoner människor som har fått nog av shopping- och konsumtionshets. Det är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster världen över, och visa på alternativ.
Att delta i En Köpfri Dag innebär att du låter bli att handla något under dygnets 24 timmar.
"

Men hur grymt är inte det? Menar de på allvar att man ska kunna leva ett helt dygn utan att få shoppa? 24 långa plågsamma timmar utan att få spendera pengar, 1440 hemska minuter utan att få tillfredsställa sitt konsumtionsbegär, 86 400 fasansfulla sekunder av den tortyr det innebär att inte få kasta bort sina surt fördärvade slantar på meningslösa prylar.

Det är ju omänskligt!



Förresten, vad beror det på att folk så fort lönen har landat på kontot måste ut och, verkar det, bränna sina pengar så fort som möjligt?
Kan det bero på ett lågt förtroende för banken, man törs inte låta pengarna ligga kvar på kontot ifall banken förskingrar dem?

För att bli lite allvarligare, så kanske någon har sett att en viss finsk möbelaffär annonserar om rea.

Troligen så har de flesta läsare av länstidningarna uppmärksammat det eftersom denna affär alltsedan den öppnade för något år sedan, annonserat om "slutrea upp till 90%" eller "butikutförsäljning" eller "slutförsäljning" och "allt ska bort" varenda vecka.

Man får tydligen annonsera hur man vill nu för tiden. Finns det ingen lagstiftning längre när det gäller marknadsföring?


Min köpfria dag i bilder:

Ornitologi


Senaste designnytt:


;-)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

onsdag, november 24, 2010

Vindkraftsparken i Röyttä växer upp

Vid Finland största enskilda energiförbrukare, Outokumpus stålverk i Röyttä utanför Torneå, växer just nu en vindkraftspark upp.

Anläggningen planeras omfatta högst 50 vindkraftverk med en totaleffekt på 250 MW. De högsta vindturbinerna kommer att vara 110 m höga och rent fysiskt några av de största i Finland.

I den första etappen skall åtta stycken vindturbiner med en effekt på vardera 3.6 MW stå färdiga i januari 2011 (de största befintliga vindkraftverken i Finland idag har en effekt på 3 MW). Rajakiiri oy:s åtta vindkraftverk skall alltså komma att kunna producera 28,8 MW.

Den sjunde vindturbinen på väg att få sina rotorblad monterade.

Rejäla doningar som synes.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag, november 23, 2010

Händer det nånting i Haparanda-Tornio?

Jodå, nog rör det på sig lite grann. Även om det nu har lugnat ner sig sedan de stora projekten färdigställdes så fortsätter Haparanda-Tornio att expandera.

Här skulle Masku ha 6700 kvm handelsytor färdiga i september -09 men som synes har det inte blivit något av det. Istället är det för K-Rautas byggvaruhus som grävmaskinerna nu bereder marken.
Samtidigt fortsätter ju arbetet på själva "På Gränsen" området med bygget av gränsbågen och Viktoria-torget och vad nu allt heter.


Det har byggts en hel del nytt i sjäva Torneå som jag tyvärr inte dokumenterat men det byggs inte bara. Det rivs också, så då kan jag ju dokumenterar det. Här är det en byggnad i närheten av gallerian Rajalla-På Gränsen som på detta sätt får lämna sitt bidrag till stadsutvecklingen.



I nästa inlägg skall vi titta närmare på det som nu växer upp i närheten av Outukumpus stålverk i Röyttä.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

lördag, november 20, 2010

Pacta sunt servanda

I min livssitutation så har jag egentligen inte tid att sitta och kräkas ut alla mina illaluktande spyor till åsikter bara för att hålla igång en blogg.
Men nu är det så att jag har startat detta bloggande och då är det bara att ta ansvar för det och försöka göra så gott man kan.

Men samtidigt är man ibland bara så trött och less och har fullt upp med att helt enkelt leva sitt liv att man helt enkelt inte orkar bry sig om what-the- fucking- hell som händer utanför den lilla värld man huserar över till vardags.

Och ibland så funderar man varför i h- vete man egentligen ids hålla på och skriva alla mer eller mindre meningslösa blogginlägg egentligen.

Men när det känns så, och inspiriationen är som lägst, så hämtar jag kraft i en anonym kommentar som jag fick för ett tag sen i ett blogginlägg:

”Du gör 100% mer än de flesta som går hemma och knyter näven i fickan. Dom kanske ventilerar sina åsikter när dom fått någon grogg men det blir inte mer än så.
Oavsett hur många som läser din blogg så gör du något, det kan vara skillnaden
Fortsätt i samma stil”

Tack du anonyme kommentatör, du har bidragit stort till att denna blogg ännu finns kvar.

Bara för att förtydliga så välkomnar jag självklart (extramycket egentligen) åsikter som går på tvärs emot de som framförs i bloggen.

torsdag, november 18, 2010

Nej, nej, nej, nej!

SvD:
"I december åker Sahlin till USA. Då ska hon bland annat träffa förre justitieministern Thomas Bodström (S) och försöka få honom att återvända till svensk politik.
– Jag ska försöka hjälpa till så att han får en position i partiet även i framtiden"

Thomas Bodström om hur han ser på att hans namn förekommer i diskussionerna som socialdemokraternas näste partiledare: " – Det har aldrig varit aktuellt och kommer aldrig att vara aktuellt.... ..... Det finns inte på kartan för mig. Jag är inte rätt person"

Vi som kommer ihåg Göran Perssons upprepade nej till att bli statsminister känner nog att vi inte kan andas ut riktigt än, trots Bodströms försäkringar om att han slutat inom politiken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Svenskt Näringsliv och slakten på välfärden

Allt sedan 1985 har Svenskt Näringsliv (som innan 2001 hette SAF och ursprungligen bildades för att bekämpa fackföreningarna) fått sin önskelista uppfylld. Avregleringar, skattereformer, privatiseringar och utförsäljningar har avlöst varann, men direktörerna har inte nöjt sig med sina framgångar, utan i samma takt fortsatt att fylla på önskelistan med nya krav.

De senaste åren har det duggat tätt med debattinlägg från Svenskt Näringslivs olika tankesmedjor och institut. Nu är det forskningsinstitutet Ratio som bakom formuleringar som "Arbetspolitiken måste reformeras för att ge fler ungdomar och invandrare arbete"och "Sveriges oförmåga att skapa jobb" försöker dölja det verkliga syftet med artikeln, nämligen att förorda att hela socialförsäkringssektorn privatiseras:

"Ansvarsfördelningen mellan stat och individ, mellan offentligt och privat, behöver tydliggöras, kanske särskilt när det gäller vård och äldreomsorg, men också på socialförsäkringsområdet. Här är pensionssystemets tydliga uppdelning mellan statlig premiepension, privat avtalspension och privat pensionssparande föredömlig och bör kunna tillämpas även på andra områden."

Dagens pensionssystem är alltså föredömligt, enligt Ratio. Undrar om alla som nu får besked om allt sämre pensioner i framtiden, och samtidigt ser sina inbetalda pensionspremier försvinna ner i bankdirektörernas sprängfeta plånböcker, också tycker att det är ett föredömligt system?

Det räcker tydligen inte att skattesmitande privata bolag inom vårdsektorn försvinner med våra inbetalda skatter utan nu vill Svenskt Näringsliv alltså att bank- och försäkringsbolagsdirektörerna skall lägga beslag på ännu mera av våra skattepengar som vi betalat in för att få åtminstone någon liten skärv tillbaka om vi råkar ut för sjukdom, blir arbetslösa, eller blir gravida och föder barn.

Det är en skrämmande utveckling som Svenskt Näringsliv vill se i vårt land, en utveckling där mer och mer av de krympande skatteintäkterna staten har, i allt större utsträckning skall ösas över privata företag, samtidigt som medborgarna skall få ett på alla plan sämre fungerande samhälle.

Det mest skrämmande är att det faktiskt finns människor i detta land som på allvar tror att vårt välfärdssystem blir bättre om privata företag får transportera ut ännu mera av våra skattemedel till skatteparadisen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

En fototriss

Några bilder från igår. 16 minusgrader, en solig och lätt disig förmiddag i ett vintrigt Happis.

Alldeles för lite snö, som synes.





Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

tisdag, november 16, 2010

Vilken väg kommer socialdemokratin att välja?

Mona Sahlin tog ett beslut som var det bästa för det socialdemokratiska partiet och ställer inte upp för omval vid extrakongressen i början av nästa år.

I ett inlägg i januari 2007 skrev jag bland annat att "Nu verkar det luta åt att Mona Sahlin blir ny partiordförande och partiledningen kommer därmed att slå i sista spiken i den socialdemokratiska kistan....
...Med Mona vid rodret så kommer den borgerliga regeringen att sitta säkert nästa val och Fredrik kan fortsätta systemskiftet med full kraft
."

Nu sitter vi med facit i hand och en borgerlig regering i ytterligare en mandatperiod. En liten tröst i bedrövelsen för de socialdemokratiska väljarna är dock att det trots allt verkar finnas en viss sjukdomsinsikt i det socialdemokratiska partiet, i och med att Mona Sahlin påpekar behovet av ett stort förändringsarbete i partiet och dess politik.

Socialdemokraterna, som är det bredaste partiet i Sverige, är inte bara delat i höger - vänsterskalan, inom partiet finns även skiljelinjen storstad - landsbygd och även synen på tillväxtssamhället och marknadsfundamentalismen delar partiet.

De borgerliga tidningarnas politiska kommentatorer som i sin kampanj för att få regeringen Reinfeldt omvald, smutskastade Mona Sahlin har nu plötsligt mest gott att säga om henne. Kan det bero på skräcken för att partiet skall välja "fel" ordförande, "fel" inriktning och inte försöka bli det sjätte högerpartiet som skribenterna nu föreslår som räddningen för socialdemokraterna?

I maj 2008 skrev jag att: "Även det socialdemokratiska partiet håller på att begå självmord. Nu ska Mona Sahlin förnya socialdemokratin och närmar sig moderaterna ännu mera, helt på tvärs med sina väljare. När Sahlin tillträdde talades det om rådslag och att lyssna till vad rörelsen vill. Jag vet inte vem partiledningen har lyssnat på, om de har lyssnat alls eller om de helt enkelt skiter i det och triangulerar åt höger eftersom "det funkade ju för moderaterna".Problemet är bara att de socialdemokratiska väljarna inte vill ha någon ny socialdemokrati, de vill ha tillbaka den gamla!"

Skulle partiet välja någon ur gänget Thomas Bodström, Margot Wallström, Niklas Nordström, Ibrahim Baylan, Mikael Damberg, Pär Nuder, Thomas Östros eller "råkapitalisten" Ilija Batljan till ordförande så är nog risken stor att det blir en socialdemokrati som tar ytterligare ett steg till höger.
Men om partiet har lärt läxan och genomför sitt förändringsarbete på ett riktigt sätt så bör ju ingen av de ovanstående överhuvudtaget finnas med i partitoppen.

Bland de på vänsterflanken nämner jag bara Veronika Palm som verkar vara det hetaste namnet för dagen.

Om nu inte partiordförande till varje pris måste vara en kvinna så skymtar jag i min kristallkula en gestalt som diffust påminner om antingen Sven-Erik Österberg eller Leif Pagrotsky.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

torsdag, november 11, 2010

Noterat i veckan

"Världen är en farlig plats och i den här farliga platsen är USA en god kraft..
..vi vet om att USA är den goda kraften som skyddar demokratierna.
USA bör behandlas annorlunda än Kina i den praktiska verkligheten,, ..bara för att USA är den goda kraften här. Om man jämställer dom här länderna då har man alltså en ideologisk magnet som drar i ens moraliska kompass på ett sätt som är konstigt"

Roland Poirier Martinsson från Timbro i debatt med Göran Greider i P1 angående USA:s rätt att spionera på svenska medborgare.

Ja du, Poirer Martinsson. Vem är det som har en idelogisk magnet som drar i ens moraliska kompass?

Vårdbolag som Capio och Attendo Care trixar bort skattepliktiga vinster genom att betala höga räntor på interna koncernlån.Och så har man gjort de senaste åren för att slippa betala skatt. Det är ju en effektiv metod för att kunna lämna ett lågt anbud när det gäller att få ta över driften av ett sjukhus eller vårdcentraler. Vi som skattebetalare verkar heller inte ha något emot att våra inbetalda skatter försvinner utomlands samtidigt som välfärden försämras, eftersom vi ju har röstat för detta.


Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tycker att vi, precis som konsumenten som väljer rättvisemärkta varor, ska välja arbetsgivare med god arbetsmiljö:

"– Vi konsumenter – i alla fall jag – är väldigt måna om att handla det som är producerat på ett schyst sätt. Så jag tror att man som konsument på arbetsmarknaden också kommer att välja den arbetsgivare som har en schyst arbetsmiljö och som behandlar sina anställda väl"

Tänk vad härligt det är att vara moderat, att bara leva i sin egen lilla skyddade bubbla där allt är så underbart och den tråkiga verkligheten inte tränger sig på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

måndag, november 08, 2010

-Äntligen måndag, sa kungen

Är det någon som är förvånad över att USA bedrivit spionage i Sverige? Självklart har de gjort det, och lika självklart har SÄPO vetat om detta. Att justitieministern förnekar kännedom om detta innebär antingen att hon ljuger eller, om regeringen inte varit informerad, att SÄPO faktiskt gjort sig skyldiga till landsförräderi eller till och med något som egentligen är en statskupp.

Att kungen har varit ute och svinat med den dekadenta överklassen har väl alla vetat om i alla tider så ingen kan väl vara förvånad. Aftonbladet och den övriga slaskpressen som aldrig vågat skriva om detta, som de hela tiden har känt till, jublar nu över boken om kungens bravader och drar på ordentligt med trycksvärta.
Men hur klantiga är hovet egentligen som låter kungen ensam stå och kommentera boken och göra bort sig fullständigt? Var höll presstalesmannen hus?

Äntligen måndag ja, samtidigt som man jobbat under helgen så har vintern kommit. Två dagars snöande och nu visar termometern 14 minusgrader. Härligt! Det måste firas med något extra gott.

En laxsmörgås som kvällsmål kanske?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

fredag, november 05, 2010

Geoengineering mot global uppvärmningen?

Faktum är att det finns förslag på att pumpa upp svaveldioxid i stratosfären för att hejda den globala uppvärmningen. Detta genom att svaveldioxiden bildar små partiklar, aerosoler, som snabbt sprids och bidrar till att reflektera bort en lagom stor andel av den infallande solstrålningen.

Men har arbetet med geoengineering redan startat? Manipulerar myndigheterna redan idag vädret över hela jordklotet för att bromsa klimatförändringarna?
Sprids det ut farliga kemikalier i atmosfären för att påverka klimatet? I filmen talas det om radioaktiva ämnen som barium och strontium samt aluminium som regnar ner.

Vad är det de sprejar ut över världen?



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

torsdag, november 04, 2010

Som man köper röster köper man barn

Moderaterna blir bara bisarrare och bisarrare, Alliansfritt Sverige rapporterar om stor politisk symbolik i Södertälje:

"GODISREGN. Arbetarnas Bildningsförbund i Södertälje anordnade för två veckor sedan en aktivitet för barn i Ronna centrum i Södertälje. Tanken var att barnen skulle få aktivera sig, med möjlighet till dans och trummor. Kulturevenemanget blev dock avbrutet.

P4 Radio Stockholm:
"Det var då som det plötsligt började regna flera kilo godis, t-shirtar och annan partireklam över publiken från en balkong i närheten"

Det var de lokala Moderaterna, som snabbt lyckades få alla barnens uppmärksamhet genom att locka dem med godis. Alla eventuella likheter med politiken på nationell nivå är nog inte slumpmässig"


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag, november 03, 2010

Det är skillnad på folk och folk

"Varken när det gäller de tre resor som Arkelsten bjudits på eller den vätgasbil hon lånat bedömer Stetler att det kan vara fråga om mutbrott"

Att en moderat miljötalesman, sprungen ur överklassen, låter sig bjudas på utlandsresor av ett multinationellt bolag som har ett direkt ekonomiskt intresse av vilka beslut politikerna fattar, och att denne riksdagsman senare i sitt arbete talar väl om dessa bolag är i Sverige tydligen inte att betrakta som korruption.

Men när Mona Sahlin inbjuds att se tennis gratis, då skyndar sig samme åklagare att upprätta en anmälan och Aftonbladets Lena Mellin är snabbt ute och "tror att det är snubblande nära att Sahlin kan bli åtalad för mutbrott”
Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth var även hon hedersgäst på Stockholm Open. Men naturligtvis så är det endast Sahlin som skall utredas som varandes korrupt. Hon är nämligen inte bara sosse, vilket bara det kvalificerar henne som misstänkt mutkolv, utan hon är självaste "Toblerone-Mona"

Den inbjudne riksdagsledamoten är alltså mutad medan den likaså inbjudne borgerlige ministern, som ju i ännu högre utsträckning sitter på makten, inte anses vara det och inte alls omnämns i sammanhanget.
Det är nämligen skillnad på folk och folk, och allra mest skillnad är det på borgerlighetens fina politiker.

Det är kanske därför några moderater vill lagstifta bort Jantelagen. Hur man lagstiftar bort en lag som bara finns i tankevärlden och inte i någon lagtext framgår inte, men ska vi gissa på att propagandaminister Schlingman kanske har en strålningsapparat undangömd någonstans med vilken man kan hjärntvätta hela landets befolkning?

På tal om att hjärntvätta så har tokhögerns tankesmedja Timbro gnuggat geniknölarna igen: "Alliansens landvinningar måste dessutom följas upp med insatser som bryter sönder vänsterns dominans i svenskt samhällsliv. Då kan arbetet börja med att skapa ett borgerligt samhälle på djupet" skriver Markus Uvell, vd för Timbro på DN Debatt.

Eftersom borgerligheten förutom att äga den politiska och ekonomiska makten, även kontrollerar en absolut majoritet av våra medier, så måste det vara medborgarna själva som åsyftas i "vänsterns dominans". Vi ska alltså sluta tycka att det är bra med a-kassa, sjukförsäkring, mm.mm samt ett jämnställt och rättvist samhälle där vi alla hjälps åt och stöttar de som har det svårt.

Socialdemokratins historiska nederlag ger en öppning för en mer "nyanserad och mångfacetterad samhällsdebatt" skriver Uvell vidare "Rätt utnyttjad kommer denna öppning att kunna resultera i inte bara en borgerlig politik utan på sikt också i ett allt mer borgerligt samhälle, på djupet"

Ett mer borgerligt likriktat samhälle skulle alltså vara mer nyanserat och mångfacetterat än dagens samhälle?

Någon är i alla fall redan hjärntvättad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

En Hjältes Väg - Behind the scenes



Läs även andra bloggares åsikter om