onsdag, januari 26, 2011

Allt fler unga förtidspensioneras

Kommer ni ihåg hur det lät för några år sedan? Socialdemokraterna skickade ut 140 personer om dagen i "permanent utanförskap" genom förtidspensioneringar, och detta bara för att kunna hyfsa till arbetslöshetsstatistiken. Detta enligt företrädarna i den borgerliga alliansen, och i varje debatt om sjukförsäkringssystemet upprepades detta mantra likt en skiva som hakat upp sig.

Att Reinfeldt et consorties ljög eller åtminstone överdrev kraftigt, och att uppgiften om ”140 förtidspensioneringar per dag” visade sig vara nästan tre gånger högre än den verkliga, skapade ju självklart inte några rubriker i media eftersom det ju skulle kunna få folk att misstro den moderatledda regeringen. Och det passade sig ju inte när ett val stundade.

Nu är det däremot lång tid till nästa val och då kan till och med DN kosta på sig lite rubriker som innebär dålig PR för regeringen:

"Under de borgerliga partiernas första fyra år vid makten har antalet unga som förtidspensioneras ökat med nästan 50 procent. En politisk katastrof, medger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson i en intervju"

"En politisk katastrof" säger Kristersson och med det syftar han väl på risken för att så småningom mista regeringsmakten.
Själv skulle jag nog mer se det som en personlig katastrof, och då för de unga människor som drabbas av ett samhälle där det tydligen inte ska finnas plats för andra än de som kan prestera till 100%.

En politisk katastrof anser jag däremot att moderaterna är som med sin politik bara fortsätter att avhumanisera samhället.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Bert sa...

Hear, hear...

Jag reagerade precis som du skriver i din sista mening.

M Björnfot sa...

Hur ser statistiken ut om man inte bara ser till en viss åldersgrupp, har du någon uppgift på det?

Knapsu sa...

Det är väl bara att söka fram statistiken på ex. SCB om du vill ha reda på det?
Och vad har detta för övrigt med blogginlägget att göra?

M Björnfot sa...

Inte orkar jag börja forska i det, undrar bara av ren nyfikenhet om det är dom unga förtidspensionärerna som blivit fler eller förtidspensioneringarna ökat i helhet. Det är väl ändå relevant?

Knapsu sa...

Inte orkar jag heller, men om du följer länken så ser man i alla fall att totala förtidspensioneringar mer än halverades mellan 2002 och 2006. Hur det ser ut efter framgår inte.

Och ja, den "politiska katastrofen" gällde just ungdomar som förtidspensioneras.