fredag, september 09, 2011

Högern och den otäcka vetenskapen

Nu har också näringslivets studieförbund SNS svurit i kyrkan. Detta genom att vara så fräcka och redovisa att det inte finns några som helst vetenskapliga belägg för att privatiseringarna inom välfärden inneburit högre kvalite eller ökad effektivitet, vilket ju varit de bärande argumenten för att genomföra sagda privatiseringar.

Högern och privatiseringsivrarna tål naturligtvis inte att deras världsbild ifrågasätts.
Deras svar blir då att detta är den sämsta rapporten SNS någonsin publicerat.

Välfärdsföretagarna "ställer inte upp på rapportens problemformulering" och anklagar rapportförfattarna för grava faktafel. Svenskt Näringslivs överparasit Urban Bäckström sågar rapporten som bedrövlig eftersom han "själv sett exempel på hur väl fungerande verksamheter bidrar till att utveckla välfärden".
Centerpartiets Anders Jonsson skickar ut ett pressmeddelande där han meddelar att regeringen helt enkelt vet bättre än forskarna, och från regeringen låter Anders Borg meddela att han "är övertygad om att mer av konkurrens ger större kostnadseffektivitet.”

På andra håll vrider man sig nu som masken på kroken, svänger om och låtsas nu om att det hela tiden varit frågan om en "valfrihetsreform".

Privatiseringarna inom välfärdssektorn har från början till slut enbart handlat om ideologi och en metod i att förskingra samhällets gemensamma tillgångar till privata näringsidkare och allt prat om effektiviseringar, ökad kvalite och valfrihet har bara varit blå dunster i allmänhetens ögon för att genomdriva systemskiftet. Det inser nog de flesta som inte sitter med de blå glasögonen på näsan.

Jag påstår inte att allt som är privat alltid är sämre. Men det är heller inte bättre!

Björnbrum funderar på om SNS rapport helt enkelt kommit till för att kapitalisterna tröttnat på det nyliberala kaoset och vill ha mera regleringar igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: