tisdag, september 20, 2011

Regeringens recept för ansvarstagande

– Det ska löna sig bättre att arbeta än att röka och supa, sade Anders Borg i våras när han presenterade vårbudgeten som innehöll bl.a ytterligare ett jobbskatteavdrag och höjd skatt på alkohol och tobak.
Idag presenterade han höstbudgeten. Ett tidigare utlovat jobbskatteavdrag uteblev, alkoholskatten lämnas oförändrad medan skatten på tobak höjs. Däremot blir det sänkt krogmoms.

Om vi nu ska lyssna på och tro på våra politiker och tar till oss Anders Borgs (lite skämtsamma?) motivering till förändringarna i skattesatserna från i våras om att det ska löna sig bättre att arbeta än att röka och supa, och applicerar dem (lite skämtsamt) på dagens besked. Vilka slutsatser ska vi då dra?
Att det inte längre skall löna sig bättre att jobba än att supa? Att supa är bättre än att röka eftersom rökandet straffas än mer?

Sedan är det intressant det här med att istället för jobbskatteavdrag så väljer regeringen att sänka krogmomsen.
Jobbskatteavdraget skulle innebära att fler valde att jobba istället för att "lata sig i utanförskap", vilket skulle lyfta Sverige ur krisen. Nu väljer regeringen bort det tidigare, enligt dem, så effektiva jobbskatteavdraget och sänker istället skatten för restaurangidkarna som ett vapen mot den ekonomiska krisen.
Vi som befinner oss i Sverige ska med andra ord springa på krogen för att äta och supa mera för att hålla den nationella ekonomin uppe och den internationella finanskrisen utanför landets gränser!

Statsminister Fredrik Reinfeldt har förklarat för oss allihop att han är vår landsfader. Han talar om att ta ansvar. Han nämnde ordet ansvar ungefär 21 gånger i sitt tal vid riksmötets öppnande.

Med vårbudgeten presenterad så är det tydligt hur vi alla medborgare skall ta vårat ansvar för att rädda Sverige: Gå ut på krogen och ät och drick så mycket ni bara orkar!

Om du beställer in en rejäl förrätt, kanske en ankleverterrin med sauterneskokta sultanrussin och äppelsorbet serverat med ett glas sauternesvin följt av en varmrätt i form av akvavitmarinerad hjortytterfilé med friterade rotfrukter, tryffelsky och västerbottenpotatismuffins sköljt ned med en flaska Château Mouton Rotschild 2007 och sedan lite vaniljglass med portvinkokta fikon till dessert på krogen så får vi väl anta att du har tagit ditt ansvar.

Om du sedan gör detta 7 dagar i veckan så kan du nog börja jämföra dig med de flesta i regeringen när det kommer till ansvarstagande.

Att sedan sänkningen av krogmomsen kommer att vara lika verkningslös som jobbskatteavdragen och "McDonaldsrabatten" för att minska arbetslösheten, det ska vi inte bekymra oss för. Vi har ju en regering som tar ansvar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: