tisdag, september 11, 2012

Dagens korkade politik

Det är fantastiskt hur korkad politiken har blivit de senaste åren. Om orsaken blott och bart beror på att vi sedan 2006 har en borgerlig regering, vars inkompetens och dess ideologiskt betingade vanstyre av landet, till varje pris måste försvaras av diverse ledarskribenter och debattörer, eller om det är en allmän trend på grund av allt mer av nyliberala tankar idéer i politiken låter jag vara osagt. Faktum är dock att den politiska debatten av idag är så korkad att man baxnar.

Ta bara debatten om vinster inom skolan. Där går förespråkarna, och de som har ekonomiska intressen i branschen, ut i debattartiklar och ropar om hur synd det är om alla lärare som blir arbetslösa när skolor läggs ner därför att de förbjuds att dela ut vinsterna till aktieägarna. Fråga på det: försvinner skolbarnen om en skola läggs ner? Nej det gör de ju inte. Barnen finns fortfarande kvar och skall undervisas och därför kommer jobben att finnas kvar för lärarna. Bara att det blir på en skola som inte skickar iväg våra skattepengar till utlandet.

Samma sak gäller ju inom vårdsektorn.

Och nu senast var det Finansminister Anders Borg som levererade idiotargumentet om att 30 000 jobb försvinner om taket i A-kassan höjs. Man skäms ju över att höra sånt från Borg. Kommer arbetsplatserna att eka tomma för att A-kassan har höjts? Kommer fabriker att stanna eftersom alla anställda sagt upp sig för att istället leva på A-kassa och springa hos Arbetsförmedlingen för att bli förnedrade med jobbsökarkurser?

Jobben måste ju fortfarande utföras, oavsett nivån på A-kassan, och med bortåt 400 000 arbetslösa lär inga städer släckas ner bara för att Europas sämsta a-kassa blir lite mindre dålig.

Men det är klart att de kommer med korkade argument, de har ju inga hållbara argument för sin sak, nyliberalerna.

Om man ser historiskt på saken så finns heller inget som stödjer tanken att en högre A-kassa ger högre arbetslöshet. Tvärtom så ser man att arbetslösheten aldrig varit så hög som nu när A-kassan är sämre än någonsin och det motsatta, arbetslösheten var väldigt låg på den tiden A-kassan bättre kompenserade för inkomstbortfallet.
Att urholka A-kassan skapar inga jobb, det är efterfrågan som gör att näringslivet frodas och växer och det kan det endast göra om politikerna driver en sund ekonomisk politik.
Tyvärr så har vi inte en regering som klarar av det.

Affärsmannen Bert Karlsson sa på den tid han satt i riksdagen att: "Moderaterna? Dom skulle inte ens klara av att driva en kiosk"

De senaste sex åren har visat hur rätt han hade.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tage Danielsson skrev något som kanske är värt att fundera på emellanåt:

För den trötta samhällskroppen
vore kanske bästa boten
ifall tankarna i toppen
kom från roten

/Meikäläinen

Knapsu sa...

Tage Danielsson var en klok man.