tisdag, november 27, 2012

En oligark gapar alltid efter mer

Svenskt Näringsliv har ju givetvis kritiserat socialdemokraternas förslag om hur man ska handskas med vinsterna i välfärden. Ett förslag som i praktiken ändå bara är ett slag i luften.

"– Här ska statsmakterna, kommunerna eller landstingen gå in och bestämma vilka kostnader ett företag får ha och hur man ska bedriva sin verksamheter. Det är ett långtgående ingrepp i hur företag producerar tjänster" säger dess chefspajas Urban Bäckström.

Med sedvanlig nyliberal klarsynthet - dvs ingen alls - så menar Bäckström som i 20 års tid tjatat om och fått igenom massiva skattesänkningar, nu också att skattepengarna inte räcker till att upprätthålla välfärden längre och att det därför krävs mera av privata alternativ. Som alltså skall ha ut ännu mera vinster ur systemet!

Som skattebetalare investerar jag pengar i den offentliga sektorn för att få vård, skola och omsorg. Inte för att skattesmitande stora företagskoncerner skall göra miljardvinster.
Jag vänder på Bäckströms resonemang och undrar varför jag som investerare i den offentliga sektorn skall acceptera att det privata näringslivet går in och bestämmer hur mycket människor i vård, skola och omsorg får kosta? Och varför ska jag acceptera att inte alla pengar jag investerar går till vården av de sjuka, barnens utbildning och omvårdnaden av de äldre utan istället smusslas ut ur landet och ner i de rikastes fickor?
Gamla moster Aina ska avstå från sitt frukostägg på äldreboeendet, sjukvården skall utarmas och skolorna bli sämre och sämre så att miljardärerna ska kunna lasta på ännu mera sedlar på sitt gigantiska penningberg
Det om något är ett långtgående ingrepp i medborgarnas liv som kommer att få avgörande konsekvenser för oss alla i framtiden!

Vård, skola och omsorg skall utföras av det offentliga därför att de är allt för viktiga för samhället och medborgarna för att vara föremål för profithungriga kapitalister.

Att som politikerna idag tillåta att vinster tas ut ur dessa verksamheter är inget annat än att hjälpa de rika stjäla av de fattiga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

martin sa...

Det är åt helvete för många fingrar i syltburken nu!

Det är så enkelt, det är därför man inte får lika mycket för skatten man betalar.

Sen beror det delvis på att snyltarna själva inte betalar skatt.

Bert Bodin sa...

Det måste finnas privata alternativ, säger han. Folk efterfrågar det. Men "pengarna till skolorna räcker inte till".

Till vinsterna, alltså. Som skeppas utomlands.

Så genomskinligt!

Knapsu sa...

Precis som Martin säger, kort och koncist: det är åt helvete för många fingrar i syltburken nu!