onsdag, september 26, 2012

Maskin och människa i skön(?) förening

– Jag tror att våra maskiner kommer att vakna upp och ta över samhället.  
De kommer att bli oss och vi kommer att bli dem. I dag har alla sitt egna medvetande och vi kan knappast utbyta information lika effektivt som datorer kan. De utbyter gigantiska mängder information som kan spridas i en oändlighet, i ljusets hastighet, samtidigt som människor är ganska begränsade.

/Rich Terrile, astronom och forskare vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory.

Men nog skulle det väl vara fint att ha ett inopererat chip integrerat med hjärnan och en usb-port så man kunde överföra tankar till sin dator? Perfekt tidigt på morgonen när man sitter i bilen och funderar ut alla dessa briljanta blogginlägg, inlägg som man annars tenderar att glömma innan man finner sig sittandes framför datorn. In med ett fickminne i skallens usb-port och spara ner bara. Perfekt!

På tal om människa och maskin, en aptitretare från filmen The Protype som har premiär våren 2013:


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

tisdag, september 25, 2012

söndag, september 23, 2012

Reportage Asplöven

Viasat Hockey:s Marie Hallman besökte Haparanda i veckan.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag, september 20, 2012

Kråkor


Smalnäbbad nötkråka, en vanlig syn här i trakten. Speciellt för den som har cembratallar på sina marker.



En vanlig kråka, eller gråkråka för att vara korrekt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Dagens bästa: Schlaug om välstånd

Birger Schlaug funderar på att öka välståndet i Sverige:

"Funderar på att göra en insats för välståndet idag. Funderar på att åka till Göran Persson och diska hans disk och föreslå att han åker hem till mig och diskar min disk. Självfallet betalar vi vitt. Och självfallet åker vi bil till varandra. Ju mer koldioxid vi släpper ut ju mer välstånd får vi - i det här fallet ökar välståndet med cirkus 70 kg koldioxid.

Mitt emellan oss bor förresten Anders Borg i en gammal MC-klubblokal. Har vi tur krockar vi med hans bil. Blir lite extra reparationer och kanske någon lättare personskada som genererar mer välstånd. Kanske måste vi till och med skrota någon av bilarna, så vi får ett litet skutt uppåt när det gäller välståndet. Ska be min fru att jobba över hela veckan så vi -  genom att inte hinna träffas så mycket - kan öka välståndet ytterligare.


Själv ska jag ut och hugga sönder växthuset som just blivit färdigbyggt så vi kan öka välståndet genom att bygga ett nytt likadant. Nya glas, nytt virke, ny kalkbruk. Det sistnämnda gör att välståndet kan öka på Gotland också, om nu inte välståndsmotståndarna lyckas stoppa utrotningen av välståndshämmande arter och fåniga träd som står i vägen för kalkutvinningen.


Förresten, vore inte idén från gamla tider tas till nåder igen: vi äter oss mätta och sedan sätter vi fingrarna i halsen och spyr så vi kan äta en gång till. Det bidrar till ökar välstånd. Kanske kan vi dra om Kanada om vi alla gör vårt bästa. Och Urban blir jätteglad. Precis som Fredrik och Stefan."



Urban, Fredrik och Stefan här ovan har då efternamnen Bäckström, Reinfeldt och Löven men det förstod ni ju redan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Orosmoln vid horisonten

(En ganska så lånad rubrik)

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag, september 19, 2012

Vi äro alla bolsjeviker

Jag hörde regeringsförklaringen i radion häromdan. Antingen har Fredrik Reinfeldt blivit socialist eller så ljuger han som en häst travar.
Jag tror nog mest på det sistnämnda.
Det kändes som att man ville tvätta öronen efter att ha hört så mycket ljugande.

Annars så fattade Socialdemokraterna i Malmö Arbetarekommun i dagarna beslut om att föreslå att partiet på Socialdemokraternas kongress ska ansluta sig till LO:s linje i frågan om vinst i välfärden.
Förutom att föreslå att ”socialdemokratin ska verka för att en ickevinst-princip ska vara rådande inom vård, skola och omsorg” föreslår Arbetarkommunen samtidigt att socialdemokratin ska verka för att Lagen om valfrihet (LOV) rivs upp.
Eftersom detta är ett beslut som troligen kommer att komma i fler arbetarkommuner så kommer naturligtvis mothuggen direkt, både från vårdprofitörerna som vill fortsätta dia skattepengar men även från såna som har mage att kalla sig socialdemokrater. Genom att utmåla de som är emot att våra skattepengar försvinner utomlands som ett "gatans parlament" eller som trotskister försöker man ge sken av att det är subversiva krafter igång snarare än ett uttryck för en folklig majoritet.

Det har visat sig att 80 procent av det svenska folket är emot vinster i välfärden. Man undrar, vill Per Gudmundson ge oss samma behandling som Lev Trotskij fick?



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

måndag, september 17, 2012

Intresseklubben noterar

Från veckan som gått kan vi notera att fd tennisspelaren Mats Wilander har gått ut och hyllat socialismen för att den skapar ett så fantastiskt välmående samhälle och ett stort välstånd för sina invånare:
"– De unga har det alldeles för bekvämt. Det är ett land under socialistisk dominans där staten tar hand om allt. Alla familjer har en eller två bilar, bra boende, platt-tv, datorer, internet och så vidare. Allt finns där, bara genom ett klick"

Att den svenska skolan sedan länge är i förfall, ett förfall som till stora delar härrör ur friskolereformen, har vi sedan länge noterat. En av de som förstört skolan allra mest är ju utbildningsminister Jan Björklund som bland annat sett till att yrkesprogrammen inte längre ger högskolebehörighet. Nu vill han fortsätta med sin utsorteringsskola och införa ettåriga "McDonaldsgymnasier".
I Jan Björklunds Sverige verkar skolan inte vara till för att utbilda till kunskaper utan om att utbilda arbetsrobotar till företagen och där endast en mindre elit skall ges möjlighet att studera vidare.
Rena 1800-talet med andra ord.

Ett av fundamenten i Fredrik Reinfeldts arbetslinje har varit jobbskatteavdraget. "Det ska löna sig att arbeta" och enbart den som arbetar skall därför betala en lägre skatt än den som inte arbetar har skattesänkningarna motiverats med. Nu skall pensionärerna få en hel femtiolapp mer i börsen varje månad att festa loss på och vi kan notera att Reinfeldt nu " ser inget egenvärde i att pension och förvärvsinkomst beskattas olika"
För vilken gång i ordningen det är som Moderaterna sågar sin egen politik kommer jag ihåg lika dåligt som jag kommer ihåg hur många gånger de har tagit socialdemokratiska förslag som de tidigare sågat och sedemera gjort till sina egna.

Noterar också de goda nyheterna att Centerpartiet fortsatt rasar i opinionsmätningarna.

Slutligen så noterar vi att hösten officiellt är här. Från och med i dag eldas det med pellets.
Så det så!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

torsdag, september 13, 2012

Lapp på luckan på lördag?

Det fanns idag 23 sittplatser kvar till lördagens match då Asplöven tar emot Leksand i den första hemmamatchen för säsongen.
Blir det fullsatt eller?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Just nu: hot om skolmassaker i Haparanda!

Just nu hålls eleverna på Gränsskolan och Språkskolan inlåsta i sina klassrum. Orsaken är att en person via facebook har hotat att skjuta en "stor folksamling". Polisen har anlänt till gränsskolan.

Uppdaterad: Fick just en länk till ett blogginlägg med bild på personen.
Bilden har jag tagit bort men blogginlägget lyder som följer:

"Redan! Mamma kom helt plöstligt & hämtade mig, en äcklig gubbe här i Haparanda har sagt att han ska gå & skjuta alla elever på skolan, sen har han skrivit massa sjuka saker som han ska göra med alla döda brn på hans facebookk, hans konto togs bort för att han skrev så sjuka saker...
BILD PÅ GUBBEN .
alltså mamma har ringt polisen också, dom sa att han är en sjuk människa & dom har sett allt på hans logg.
FICK JUST VETA ATT HAN ÄR I VÅRAN SKOLA NU... POLISER & ALLT ÄR DÄR! En kompis till mig skrev att hon & hennes klass är i ett klassrum, hon är så sjukt rädd & mika (mördaren) har ju pistol..."

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag, september 11, 2012

Dagens korkade politik

Det är fantastiskt hur korkad politiken har blivit de senaste åren. Om orsaken blott och bart beror på att vi sedan 2006 har en borgerlig regering, vars inkompetens och dess ideologiskt betingade vanstyre av landet, till varje pris måste försvaras av diverse ledarskribenter och debattörer, eller om det är en allmän trend på grund av allt mer av nyliberala tankar idéer i politiken låter jag vara osagt. Faktum är dock att den politiska debatten av idag är så korkad att man baxnar.

Ta bara debatten om vinster inom skolan. Där går förespråkarna, och de som har ekonomiska intressen i branschen, ut i debattartiklar och ropar om hur synd det är om alla lärare som blir arbetslösa när skolor läggs ner därför att de förbjuds att dela ut vinsterna till aktieägarna. Fråga på det: försvinner skolbarnen om en skola läggs ner? Nej det gör de ju inte. Barnen finns fortfarande kvar och skall undervisas och därför kommer jobben att finnas kvar för lärarna. Bara att det blir på en skola som inte skickar iväg våra skattepengar till utlandet.

Samma sak gäller ju inom vårdsektorn.

Och nu senast var det Finansminister Anders Borg som levererade idiotargumentet om att 30 000 jobb försvinner om taket i A-kassan höjs. Man skäms ju över att höra sånt från Borg. Kommer arbetsplatserna att eka tomma för att A-kassan har höjts? Kommer fabriker att stanna eftersom alla anställda sagt upp sig för att istället leva på A-kassa och springa hos Arbetsförmedlingen för att bli förnedrade med jobbsökarkurser?

Jobben måste ju fortfarande utföras, oavsett nivån på A-kassan, och med bortåt 400 000 arbetslösa lär inga städer släckas ner bara för att Europas sämsta a-kassa blir lite mindre dålig.

Men det är klart att de kommer med korkade argument, de har ju inga hållbara argument för sin sak, nyliberalerna.

Om man ser historiskt på saken så finns heller inget som stödjer tanken att en högre A-kassa ger högre arbetslöshet. Tvärtom så ser man att arbetslösheten aldrig varit så hög som nu när A-kassan är sämre än någonsin och det motsatta, arbetslösheten var väldigt låg på den tiden A-kassan bättre kompenserade för inkomstbortfallet.
Att urholka A-kassan skapar inga jobb, det är efterfrågan som gör att näringslivet frodas och växer och det kan det endast göra om politikerna driver en sund ekonomisk politik.
Tyvärr så har vi inte en regering som klarar av det.

Affärsmannen Bert Karlsson sa på den tid han satt i riksdagen att: "Moderaterna? Dom skulle inte ens klara av att driva en kiosk"

De senaste sex åren har visat hur rätt han hade.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

fredag, september 07, 2012

onsdag, september 05, 2012

Ninimaa klar för Asplöven!

Enligt Expressen.se är det ikväll helt klart att Janne Ninimaa skrivit på ett korttidskontrakt för att spela 12 matcher med Asplöven.

Asplöven har i skrivande stund inte bekräftat uppgifterna.

EDIT: Expressen fulade och tog en rövare.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En titt på Asplöven så här en vecka innan

Med en vecka kvar till nedsläpp i HockeyAllsvenskan så har det blivit dags att ta en titt på Asplöven.
Som vanligt så är det en till stora delar helt ny trupp som klubben ställer upp med. Men den här gången är det ju med all rätt eftersom man i och med det sena beskedet om avancemang i all hast har fått bygga upp ett lag som skall kunna hävda sig i den nästhögsta ligan. Med tanke på den korta tid man haft på sig är det imponerande att man lyckats pussla ihop en så pass intressant trupp.

Kvar från föregående säsong är sju spelare, andremålvakten Petter Nilsson, försvarsspelarna Teemu Metso, Niklas Andersson och Antti Alamäki, anfallsspelarna Juha Silvander, Martin Hellgren och förra säsongens bäste spelare enligt mig, Emil Bejmo.

Många nyförvärv med andra ord, så jag nöjer mig med att endast ta upp några av de många intressanta namnen och då måste man ju inleda med rubrikernas man, passningsfantomen Conny Strömberg. Kontraktet med Conny sträcker sig dock endast till 5 november till att börja med, men ambitionen från klubben är att förlänga det om ekonomin tillåter.

Mannen som skall ta emot Connys smörpassningar och göra mål, och det kanske mest spännande nyförvärvet i hela HockeyAllsvenskan, ryske Vyacheslav Truchno med 196 matcher i AHL i sitt CV har potential att bli en stor attraktion i vinter.

Ett annat uppmärksammat namn är supertalangen Anton Gustavsson. Sonen till Bengt-Åke Gustavsson draftades 2008 av Washington Capitals redan i den första rundan och spelade senast i Schweiz.

John Westin, utlånad från MoDo, har imponerat på mig under träningsmatcherna och blir intressant att följa. Likaså Per Hållberg som med 700 elitseriematcher och spel i Tre kronor förväntas ta ett stort ansvar i försvarsarbetet.

Inget lag utan en bra målvakt, och här hittar vi ett intressant namn i Joni Puurula som närmast kommer från finska klubben Sport med mycket bra statistik i ryggsäcken. Han har tidigare spelat med Leksand i HockeyAllsvenskan säsongen 2006-2007.

Sedan väntas den stora bomben brisera, Janne Ninimaa har nämligen uttryckt sin vilja att inleda sin säsong med att spela i Asplöven under ett antal matcher. Detta efter att han rehabiliterat sig efter sin handskada.

Hur kommer då Asplöven att klara sig i HockeyAllsvenskan? Låt oss höra vad de som följer HockeyAllsvenskan säger.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

"All I want for christmas is planekonomi”

Några skrämmande siffror: genomsnittsamerikanen konsumerar 20 gånger mer än han gjorde för femtio år sedan. 99% av allt som produceras i Nordamerika är sopor efter endast sex månader. 99%!!



 "Jag kan inte veta exakt hur man ska bete sig istället men det där med att ha ett ekonomiskt system som bara rusar runt helt planlöst, utan mål och mening utan att någon har någon som helst demokratisk kontroll över det börjar kännas lite väl tröttsamt. Planekonomi är en rätt så bortglömd politisk fråga just nu men det är faktiskt dags för folk att sluta ha så himla negativ inställning hela tiden och tänka lite utanför boxen /.../ Ingen har testat planekonomi i fredstid och under ordentliga demokratiska förhållanden. Ingen vet hur det skulle kunna bli! Man kan väl i alla fall prova! Och ärligt talat hur mycket sämre kan det bli??? Hur bra går det liksom nu???" 

 /Sara Granér

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

I väntan på rubriker

Intresseklubben kan notera att vi väntar på att det kommer lite rubriker om ett visst skogsindustriföretag.

söndag, september 02, 2012

Läget i Arena Polarica

Om tretton dagar skall det spelas allsvensk ishockey i en i all hast ombyggd Arena Polarica där den maximala publikkapaciteten skall ha ökat från 800 till 1750(?) personer.
Som en parentes kan jag nämna att det i fredags fanns 194 lediga sittplatser kvar till premiärmatchen mot Leksand, så om du vill vara säker på att få plats kan du boka din biljett här.

Så här såg det ut i Arena Polarica i fredags.

Ett hål i väggen hade tagits upp på ena långsidan för att göra plats för Niklas Jihde och TV-studion. Samtidigt har en del sittplatser  försvunnit för att få plats för sändningsutrustningen.
En liten radiohytt har även tillkommit på den motsatta långsidan.


På ena kortsidan hade man börjat bygget av ståplatsläktaren. Tydligen så färdigställdes den under helgen. Jimmy Stålnacke har en bild på den färdiga läktaren.
Ser inget vidare ut om ni frågar mig.


 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,