tisdag, januari 08, 2013

Att vara nyliberal är att ha hål i huvudet

Att följa nyliberalers tankegångar är ofta en hisnande resa in i något helt obegripligt.
När det gäller nyliberalers tänkande så är det nämligen så att en tänkt tanke måste vara isolerad från nästkommande tänkt tanke. De får aldrig kopplas samman. Då blir det nämligen fel.

Ofta behöver man inte läsa speciellt många rader av nyliberala debattörer innan man märker av hur det nyliberala tänkandet fungerar enligt resonemanget ovan.

Vi kan ta SvD:s Per Gudmundson som ett exempel. I sin ledare skriver Gudmundson att "det är svårt att se något samband mellan många låglönejobb och låg arbetslöshet" men drar sedan ändå slutsatsen att  arbetslösheten i Sverige skall minskas med fler låglönejobb!

Ytterligare ett exempel på det nyliberala tänket hittar vi hos SvD-skribenten Thomas Gür som beskriver hur Industriavtalet stabiliserat avtalsrörelsen och bringat ordning i det kaos som rådde innan. "Då existerade ingen samordning av positionerna inom respektive part, reallönelyften uteblev när lönekuverten fylldes med luft och Sveriges företag tappade i konkurrenskraft."
Gür konstaterar helt riktigt också att "med Industriavtalet har produktion och produktivitet höjts, lönerna ökat reellt och svensk ekonomi stärkts." 
Men med det nyliberala tänkandet så landar Gür ändå i slutsatsen att "om svenska företag ska växa och anställa fler måste löner i allt större utsträckning sättas efter diskussioner mellan arbetsgivare och arbetstagare i varje enskilt företag". Gür vill alltså att Industriavtalet ska bort och ersättas av just det kaos han precis beskrivit några rader tidigare. Med uteblivna reallönelyft och tappad konkurrenskraft för de svenska företagen.

När det gäller nyliberaler så måste man ju fråga sig om de inte bara är korkade utan även onda, och om de på allvar tror att de själva kommer att vara immuna emot de effekter i samhället som den politik de förordar innebär och de försämringar de uppenbarligen önskar till andra människor?

Nyliberalismen är för övrigt en människofientlig ideologi som föregår fascismen och skall därför bekämpas.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Hoppas att politiker blir ett av de nya låglönejobben.

Jan Wiklund sa...

Nyliberalismen är inte en rationell tankegång, det är en religion. Tillbedjan av den osynliga handen.

Knapsu sa...

icedaniel: ja, eller borgerlig ledarskribent.

Jan: exakt!

Anonym sa...

Nu har centern fäst sina innersta tankar på papper och att Annie Lööfs ande tydligt svävar över de nyliberala skrivningarna är uppenbart. Framträdande centerpartister träder nu fram och ger ett lika förvirrat intryck som själva idéprogrammet. A. W. Jonsson i partistyrelsen säger idag att vissa delar inte kommer att godkännas av partistyrelsen. Innan partistyrelsen ens haft möte! Och Anna-Karin Hatt är kritisk i dagens GP. Den minnesgode kanske kommer ihåg vilka kandidaterna till partiledarposten var! Men i vårt län säger Stefan Tornberg att inriktningen är bra. Inte alls oväntat då han var valberedningens ordförande när Lööf valdes. Och på Norrbottenscenterns hemsida klandrar Majvor Sjölund folk för att inte klara av att hantera centerns öppenhet. Jojo, det fattades bara att folket blev dumförklarat.

Med all respekt Knapsu, nyliberalismen är inte alls korkad. Den är rakt igenom ond. Medvetet ond. Det är det vi nu får ytterligare bevis på i centerpartiets på papper fästa idéer.

/Meikäläinen

Knapsu sa...

Meikäläinen: även om jag uttryckte mig ganska så snällt så tycker jag nog att ondskan framgick mellan raderna ändå.

Inte minst i slutklämmen.

martin sa...

Att det är en religion, det framgår tydligt när man läser deras ekonomiska teorier. Man talar där om "naturlig" ditten och datten, "naturlig" i detta sammanhang kan bara betyda samma sak som tidigare ekonomers "gudomlig ordning". För ekonomin som den ser ut är allt annat än naturlig, det är ett skapat system, det är ett styrt system. Detsamma gäller saker som osynliga handen, det betyder "gudomlig ordning" som tidigare århundradens ekonomer skrev i sina observationer av marknaden.

Tjejen doktorerade inom ekonomi, till slut insåg hon att det inte var en vetenskap på en enda fläck. Blev desillusionerad och satte sig för att ta reda på var det gick snett. Visade sig att det inte fanns något nytt under solen och en del felaktigheter kunde spåras hela vägen tillbaks till Aristoteles och Platon, man kunde se samma saker som i modern ekonomisk teori hos sådana som Thomas av Aquino. När Thomas såg en gudomlig ordning, så kallas det för "naturlig" idag.

Man ser också att det finns en psykologisk aspekt till hela nyliberalismen. Ifrågasätt någon av deras grundteser och de kommer skriva hela uppsatser som svar på minsta kritik, det tyder på en mycket stark känslomässig koppling i det hela. Det finns också ett visst tvivel i dessa människor, deras långrandiga litanior för minsta kritik av deras teser är lika mycket ett redskap för självbedrägeriet, det är sig själv man hela tiden måste övertyga.

Anonym sa...

Nu börjar Lööf backa om idéprogrammet skriver tidningarna. Och säger att hon inte är nyliberal. Men hon hyllar Thatcher som sa att Mandela är en terrorist. Då är trovärdigheten låg.

/Meikäläinen

Knapsu sa...

Martin: det där var något som jag också uppmärksammade, hur aggressiva och ilskna (de ofta unga) nyliberalerna var. Min reflektion då var att ilskan var ett uttryck för att de innerst inne kände tvivlet och inte fick ihop resonemanget riktigt, men att de ändå som äkta "Randianer" var tvungna att "stå upp för saken".

Jan Wiklund sa...

Här är en bra, synnerligen lättbegriplig (om man förstår engelska) föreläsning om skillnaden mellan nyliberal och seriös ekonomisk teori: http://www.youtube.com/watch?v=8RiOxcUPNdw

Sen följer två avsnitt till på ca 10 minuter/styck, dom hittar man om man byter ut filmtiteln från 1 till 2 resp 3

Björn Nilsson sa...

Vi har väl alla inte bara ett, utan sju hål i huvudet. Ögon, öron och näsborrar är väl rätt oskyldiga i det här sammanhanget eftersom de mest jobbar passivt. Värre är det med munnen som aktivt kan häva ur sig en massa konstigheter i form av ord. Verkar som nyliberalerna har en hel del problem med just det hålet. Ibland ramlar det ut saker som inte känns riktigt bra. Och detta trots att munnen styrs av en stor knepig hjärna!

Knapsu sa...

I nyliberalernas fall verkar det röra sig om en särdeles knepig hjärna!

Björn Nilsson sa...

Konstigt förresten att inte munnen är dubblerad när så många andra kroppsfunktioner är det. Det vore ju praktiskt exempelvis för A. Lööf. Antag att hon har två munnar. Den ena säger "bla bla", varpå den andra omedelbart kan säga "det har jag aldrig sagt!"

martin sa...

Centerns nya logga om Lööf får två munnar.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f4/Janus-Vatican.JPG/200px-Janus-Vatican.JPG