torsdag, januari 10, 2013

Stjärnfoto

Arvtagerskan d.y och jag tog oss för att gå ut och fota stjärnhimlen idag. Lite för kallt så fotosessionen blev rätt kort och Vintergatan lyckades vi inte få på bild, men några inte helt misslyckade bilder blev det i alla fall.
Så en bild kan jag väl bjuda på. Klicka upp bilden i full storlek så syns det bättre.

Stjärnhimlen i riktning söder vid 17.40-tiden. Och om jag nu har fel så rätta mig gärna, men det vi ser är stjärnbilden Orion nere lite till vänster med jättestjärnan Betelgeuse snett uppåt till vänster vid tallen. Det ljusstarkaste objektet högt uppe i mitten torde vara Jupiter. Snett uppe till höger om densamma ser vi ett gäng blåaktiga stjärnor. Det är Plejaderna, en hop med nybildade unga stjärnor.

Kul att veta: titta i fronten på en bil av märket Subaru så hittar ni en bild av Plejaderna, Subaru är nämligen det japanska namnet på Plejaderna och fick sitt namn eftersom det var sex "lysande stjärnor" som stod bakom tillverkningen av bilen.
Detta trots att Plejaderna innehåller sju stjärnor.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Fint foto. Det är Orions bälte (de tre stjärnorna på snedden) strax över trädtopparna. Den mest lysande pricken nedanför stora Jupiter är Aldebaran (bör se lite rödaktig ut, som varande Oxens röda öga) och stjärnmyllret omkring den är Hyaderna. Tyvärr är det sällan man har en bra stjärnhimmel över centrala Stockholm, men ibland går det att se den här prakten om man hittar ett mörkt ställe. Men exempelvis Plejaderna syns hyggligt en mörk vinternatt. Sjustjärnorna som man ser sex av - om man inte använder en kikare, för då blir det några hundra!

Knapsu sa...

Förhoppningsvis så kommer det ett tillfälle då jag lyckas fånga Vintergatan på bild.