onsdag, augusti 05, 2009

I Den Heliga Tillväxtens namn

Att få ner arbetslösheten påstås vara den viktigaste frågan för våra politiker. Politikerna på högersidan har sitt recept (som oftast går ut på att göra det så jävligt som möjligt att vara arbetslös) och politiker till vänster har sitt recept. Men det gemensamma är att alla som kan skall arbeta. Samtidigt som politikerna hörs förfära sig över den höga ungdomsarbetslösheten kommer de med utspel om att höja pensionsåldern eftersom vi "måste" jobba mer och även att vi måste importera arbetskraft.

Alltså, problemet är arbetslöshet, och i synnerhet arbetslösheten bland unga.

Politikernas lösning är då att de gamla skall jobba ännu längre innan de går i pension och vi skall importera arbetslösa från Indien.

Jag är ingen politiker så det kanske är därför jag inte får ihop hur detta skall få ner arbetslösheten.

Nej, sanningen är nog att politikerna skiter i de arbetslösa. Det enda som räknas är den kortsiktiga och heliga ekonomiska tillväxten. Att den sorts ekonomiska tillväxt som räknas idag inte kan vara för evigt blundar de för och att det på lite längre sikt går åt skogen med inte bara samhället, utan i förlängningen hela jordklotet bryr de sig inte om. Det är ju idag de sitter vid köttgrytorna!

Vi lever idag i ett tillväxtsamhälle istället för ett utvecklingssamhälle och ve den som ens törs nämna något om minskad arbetstid eller sänkt pensionsålder som ett sätt att få ner arbetslösheten, ty arbetaren skall vara trött efter sin långa arbetsdag och inte orka bry sig om andra medborgare eller vart samhället är på väg, utan bara ägna sig åt att konsumera i Den Heliga Tillväxtens namn.

Amen!

(Bild från The Big Picture)

"En ny form av ekonomiskt slaveri, som inte längre bottnar i kampen för ekonomisk överlevnad utan i en tillväxtmani som ibland, i de bokförda expansionsökningarnas namn, tvingar oss att fördela våra ekonomiska resurser, inklusive tiden, destruktivt - så att vi raserar sådana naturliga grundvalar för vår existens som luft, vatten, jord, naturskönhet och vår egen arvsmassa"

(Staffan Burenstam Linder)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det stora problemet i dag är tyvärr att allt färre ska försörja allt fler. Den s.k befolkningspyramiden som är en förutsättning för att pensionssystemet ska fungera är på väg att bli en omvänd pyramid. Kortsiktigt är det en bättre lösning för regeringen att se till att färre får pension istället för att fylla på med unga i basen. Kostnaden för ungdomsarbetslösheten har man ju dessutom flyttat till stor del till kommunerna

http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____43016.aspx

Kråksimuleraren sa...

Och... hur skulle den politiken vara en bot? Man har vältrat över mer ansvar till kommunerna samtidigt som man dragit ned anslagen till dem, att i det läget komma med förslag om att importera arbetskraft måste ju vara ett destruktivt förslag, men det är väl lockelsen att pressa ned lönerna som drar! Pengarna styr och har alltid gjort det, frågan är bara hur mycket de ska få styra, med denna regering har storkapitalet all makt, låt oss ändra på det!

Anonym sa...

Kråksimuleraren, naturligtvis är det ingen bot. Det är ett sätt att knuffa problemet framför sig. Det kan ju vara så att politikerna är så cyniska att dom räknar med att fler trillar av pinn innan pensionsålder när dom är tvungen att jobba längre. Pensionssystemt är en tickande bomb som inget parti vill lyfta fram som en valfråga

Björn Nilsson sa...

Det rör sig knappast om att "allt färre skall försörja allt fler". Produktivitetsutvecklingen sätter stopp för det. Det behövs allt mindre arbete för att försörja allt fler skulle man snarare kunna säga. Att samhället skulle kollapsa på grund av tyngden av sjuka pensionärer är föga troligt. Men jag tror det är lätt att röra ihop produktivitet, import av arbetskraft, arbetslöshet och ändrade demografiska förhållanden på ett sätt att man drar slutsatser som bara kapitalägarna har nytta av. Men nu har vi haft en tillväxt under de senare åren i de gamla industriländerna som till stora delar har varit kredit-luft, så vi kanske har nått slutet av den kapitalistiska tillväxtekonomin. Får man hoppas. Det finns utrymme för kortare arbetstid och lägre pensionsålder, men det förutsätter att kapitalet inte tillåts sno åt sig samhällets resurser och svindla bort dem.

Anonym sa...

Eftersom den demografiska strukturen ser ut som den gör med fler pensionärer och färre i arbetsför ålder så blir ju effekten att färre ska försörja fler.

16-18 % av inkomsten går till den allmänna pensionen. En ungdom som får ett hyfsat jobb kanske tjänar 20.000 i månaden, av det betalar han in 16-18 % till pensionen, ca 3-4000/månad. En pensionär förbrukar det dubbla.

Det är ganska lätt att förstå varför politikerna snackar om höjd pensionsålder.

Björn Nilsson sa...

En yrkesverksam kan försörja många fler människor idag än bara för några tiotal år sedan - produktivitetsökning med andra ord. Det måste man ta med i beräkningen. Varför inte jämföra med Sverige på 1750-talet när närmare 90% av folket arbetade i jordbruket men ändå inte lyckades få ihop tillräckligt med mat alla dagar? Idag klarar några få procent av jordbrukare av att hålla oss med grundläggande matvaror. Produktivitet alltså! Men nu vill kapitalisterna knycka produktivitetsvinsterna.

Anonym sa...

Faktum är att pengarna till pensionsfonderna kommer från den skatt vi betalar på vår lön. Betalar vi in hälften av vad som förbrukas finns det ett problem i systemet oavsett produktivitet. Du får nog förtydliga lite hur kapitalisterna knycker våra pensionspengar.

För övrigt var medellivslängden ca 40 år på slutet av 1700-talet. Det fanns m.a.o inga pensionärer att ta hand om då

Björn Nilsson sa...

Fram till det industriella genombrottet var skillnaden mellan insatsvaror och färdig produktion så liten att det lätt blev katastrof. Det har faktiskt hänt en del med produktiviteten sedan dess. Är det så svårt att förstå?

Och har man under sitt yrkesverksamma liv betalt in 100% till ATP men plötsligt får veta att man bara får ut 25% av detta, men att det skall spelas med pensionspengarna på börsen, så är det knappast arbetarklassen som kommit och tagit pengarna. Du får faktiskt börja tänka lite själv också, och inte bara gå på propagandan uppifrån om att pengarna skulle vara slut. När pensionsåldern sänktes på sjuttiotalet fördes en del pengar över till vanliga arbetare och tjänstemän som kunde dra sig tillbaka några år tidigare. Höjer man pensionsåldern går processen åt andra hållet. Är det så svårt att förstå?

Anonym sa...

"Fram till det industriella genombrottet var skillnaden mellan insatsvaror och färdig produktion så liten att det lätt blev katastrof. Det har faktiskt hänt en del med produktiviteten sedan dess. Är det så svårt att förstå?"

- Det förstår t.o.m jag men hur det genererar mer pengar till pensionsfonderna får du nog förklara en gång till

"Och har man under sitt yrkesverksamma liv betalt in 100% till ATP men plötsligt får veta att man bara får ut 25% av detta, men att det skall spelas med pensionspengarna på börsen, så är det knappast arbetarklassen som kommit och tagit pengarna."

- Det förstår jag också men har svårt att se att det att det fyller på pensionspotten.

Du verkar fortfarande stå på barrikaderna och snacka om arbetarklass.

Det finns ingen arbetarklass idag, det finns dom som tjänar mer eller mindre och dom som bara förbrukar.

Det finns anställda, kollektivare, tjänstemän och egen företagare. De flesta bidrar rättvist till statskassan.

En skiftgående fabriksarbetare som tjänar 400 - 500 tusen/år. Tillhör han arbetarklassen?

Jag varit närande i hela mitt liv, arbetare, tjänsteman, egen företagare och hoppas naturligtvis att jag slipper bo i någon fattigstuga när jag blir pensionär.

Nuvarande pensionssystem garanterar inte det. Därför har jag garderat mig med en privat pensionsförsäkring.

Nuvarande såväl som tidigare regeringar knuffar problemet framför sig. Pengarna finns men inte i rätt plånbok.

Over and Out

Nomen Mysticum sa...

Anonym: Du ser en massa problem med hur allt färre som jobbar skall försörja allt fler. Du visar upp hur du fastnat i denna tillväxtmani som Burenstam Linder beskriver. Men i din sista mening i sista inlägget når du sanningen utan att ens förstå det själv!
"Pengarna finns men inte i rätt plånbok"

Förstår du vad du säger?

Kråksimuleraren sa...

Om det nu vore så att varje årgång skulle tjäna och skatta de pengar som pensionärerna får så vore det ju enkelt, men då glömmer du att det finns mångt mycket fler årsgrupper mellan dessa som hela tiden betalar in skatt, pensionen ska ju tas från ALLA de år vi betalat in skatt, och fördelas ut under de fåtal år vi har kvar av livet efter pensionen, nog borde de pengarna räcka till eller hur!?

Anonym sa...

Det jag egentligen ville säga med mitt första inlägg är att jag förstår varför politiker föreslår en höjd pensionsålder och ökad arbetskraftsinvandring. Samtliga politiska partier sticker huvudet i sanden och snackar hellre om den ev. globala uppvärmningen

Det är bara att läsa Eurostats befolnings prognos från 2008. Idag är vi fyra arbetande/pensionär, om 40 år vi 2 arbetande/penionär. I min värld är två färre än fyra. Färre ska försörja fler! Problemet är inte svenskt, det finns i de flesta länder. Som jag skrev tidigare, pengarna finns men tyvärr i svenska, amerikanska, ryska och andra länders miljadörers plånböcker.

Jag tror inte det finns någon politiker idag som törs börja nalla från dom börsarna. Det finns säkert pengar i världen så att alla kan leva ett drägligt liv men tyvärr används dom till lyxyachter och andra livsnödvändigheter.

Eurostat tror på att en ökad produktivitet kan hjälpa till, vad är det? Vi skall producera och konsumera mer? Konsumerar vi inte tillräckligt idag?

Samtidigt pågår hela tiden en effektivisering och automatisering av tillverkningsprocesser så att färre kan producera mer. Maskiner genererar inga pensionspengar.

Några kommentarer till Eurostats rapport. Iofs något år gammalt men

http://www.e24.se/makro/varlden/artikel_662345.e24

http://www.ui.se/epok/article.aspx?article_id=181

Knapsu sa...

Anonym:
Miljöpartiet motionerade på 80-talet om skatt på produktion snarare än på arbete. Detta för att kunna minska arbetstiden.

"Jag tror inte det finns någon politiker idag som törs börja nalla från dom börsarna. Det finns säkert pengar i världen så att alla kan leva ett drägligt liv men tyvärr används dom till lyxyachter och andra livsnödvändigheter"

Håller med fullkomligt!

"Eurostat tror på att en ökad produktivitet kan hjälpa till, vad är det? Vi skall producera och konsumera mer? Konsumerar vi inte tillräckligt idag?"

Precis!!

"Maskiner genererar inga pensionspengar"

Jodå! Om man beskattar bolagens övervinster en gnutta till.

Eftersom alltfler skall försörjas av allt färre, som du skriver, så finns det ju inget annat alternativ kvar än att beskatta kapitalet hårdare!

Det blir ju slutsatsen av ditt resonemang, och jag instämmer!
;-)

Knapsu sa...

Glömde, det får bli ett inlägg för att spinna på denna diskussion!
:-)