lördag, oktober 15, 2011

Om ett drev utan dess like

Den tredje statsmakten brukar man kalla media. Aftonbladet som sparkade igång det drev mot Håkan Juholt som saknar motstycke i historien, verkar ha tagit sig maktpositionen att själv kunna tillsätta och avsätta politiker i de politiska partierna. Detta med rena lögner och skvaller som vapen i jakten på en riktig tolvtaggare att fälla.

Sanningen om Håkan Juholts "fusk" stod hela tiden att läsa i Aftonbladet. Inte minst i en artikel en månad tidigare. Då kunde vi läsa om "Lööfs sluga bostadsklipp" och hur Centerledaren valde att skriva sig i Värnamo istället för med sin make i deras lägenhet i Stockholm. Detta för att kunna kvittera ut samma kostnadsersättning som Juholt.
Ur artikeln: "Först fick hon, helt enligt riksdagens regler, hela avgiften på 4 192 kronor i månaden".
Helt enligt riksdagens regler skriver alltså Aftonbladet som en månad senare hänvisar till att samma glasklara regler inte tillåter att Håkan Juholt får hela avgiften betald!

Hela drevet mot Håkan Juholt startade Aftonbladet alltså med en, troligen fullt medveten, lögn som grund.
När så bloggaren Viktor Tullgren klär av Aftonbladets lögn fullständigt så börjar Aftonbladets Lena Melin vrida sig som en mask på kroken och försvarar drevet med att "det allvarligaste gäller att han så ofta ändrar sig"och medger därmed att Tullgren har rätt och att hon och hennes tidning ljuger.
Chefredaktören Jan Helins svar till Viktor Tullgren med budskapet "skjut inte på budbäraren", "det är inget orättfärdigt drev" och "debatten är feltänkt eftersom den försöker vrida saken till en teknisk fråga om regler" är så förutsägbart, så felaktigt och håller så låg nivå. Det var ju just reglerna det handlade om när klappjakten drog igång!

Aftonbladet har medvetet ljugit och vilselett läsarna i jakten på det stora villebrådet att fälla.

Jan Helin som är den ytterst ansvarige för detta verkar ha haft Håkan Juholts avgång på sin agenda. SR Medierna:
"Medierna har åkt upp på Aftonbladet, där allt började för en vecka sedan, och talat med Jan Helin.
Medan vi väntar på intervjun hörs Jan Helin och en kollega diskutera. Vi hoppas att Juholt avgår idag, säger kollegan. Ja, säger Jan Helin innan han kommer in till intervjun."

Lyssna på Medierna om drevet


Många kräver nu Helins avgång. Ur Per Åhlströms mail till Jan Helin:

"Du har svikit dina Aftonbladets läsare genom att slå i dem ogrundade lögner.
Du har svikit allt vad journalistisk heder heter och du har inte kunnat eller velat ställa ens enkla kontrollfrågor för att undersöka sanningshalten i de påståenden Aftonbladet gjort om Håkan Juholts kostnadsersättning för dubbel bosättning.
Som f.d. chefredaktör och ansvarig utgivare för Nya Norrland/Dagbladet och f.d. ledamot i Pressens Opinionsnämnd är jag både förbannad och ledsen över att chefredaktören för Sveriges största tidning drar hela vår yrkeskår i smutsen och inte kommer ens i närheten av att leva upp till det ansvar som åvilar en ansvarig utgivare.
Det är inte Håkan Juholt som ska avgå. Det är du! Och dina kolleger på Stockholms övriga dagstidningar, som inte heller tycks veta vad källkritik och faktakontroll är."


Min åsikt är att både Lena Melin och Jan Helin borde se sig om efter nytt jobb. Kanske att Per Schlingman har plats för dem i sitt propagandaministerium?

När det kommer till själva huvudpersonen i denna fullkomliga tornado som dragit igenom medierna, så har Håkan Juholt bara vuxit i mina ögon. Lugnt och sakligt har han bemött medias anstormning och stått upprätt i en orkan där de flesta andra hade dukat under ganska tidigt. Att klara av att stå upp i en sådan storm medan man samtidigt blir knivhuggen i ryggen från sina fiender inom partiet tyder på en enorm integritet.
Dock gjorde Juholt ett misstag. Han tog Aftonbladets lögn om de glasklara reglerna för att vara sanning och återupprepade det.

Slutligen undrar Kajsa Ekis Ekman om det är tillåtet att vara S-ledare:

"Vi ser en utveckling där de ledare som har medierna i sina händer, som Berlusconi, kan begå brott på brott och ändå klara sig.
Och där de ledare som försöker genom­driva sociala välfärdsreformer, som Obama, utsätts för hatkampanjer av Murdochägda Fox News.

De senaste två svenska social­demokratiska partiledarna har båda fått utstå mediala drev utan like. Ingen anledning är för liten, inget fel för obetydligt för att kräva ledarens avgång.

Jag bara undrar: är det tillåtet – för någon – att vara socialdemokratisk partiledare?"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra referat av ett drama, som kanske startades därför att Jan Helin m fl behövde visa för ägarna Shipsteds, att de är värda att satsa på nu när AB skall minska personalstyrkan.
Är inte helt övertygad om att Shipsteds går på denna uppvisning i havererad journalistisk hederlighet.

/Erling

Knapsu sa...

Hmmm...det kanske skulle förklara detta:

"Aftonbladet har därför beslutat sig att i första hand publiceras sig som nättidning, berättar chefredaktör Jan Helin."


"Hallå där…
…Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, som under förra veckan satte trafikrekord på sin mobilsajt, med 1,2 miljoner unika besökare.
Vad beror den stora ökningen på?
– Det är en fantastisk siffra! Det glädjande är att vi vet att Anette Holmqvists scoop om Juholt har drivit väldigt mycket trafik, och det är roligt att vi i hög grad har satt det här rekordet av egen kraft."