fredag, oktober 21, 2011

Vad ända in i glödheta h-vete håller de på med?

HB:

Elsäkerhetsverket har stängt strömmen i flera byar i Haparanda kommun.

"Elsäkerhetsverket beordrade Vattenfall att se till att strömmen skulle stängas på en sträcka från Risudden i norr till en del av handelsområdet i Haparanda i söder.
Faran med lutande stolpar angavs som orsak. Strömavbrottet trädde i kraft klockan 16.25 på fredagen och det är högst oklart när felet kommer att åtgärdas."

NSD:

Tusentals Tornedalingar är utan ström.

"Detta sedan Elsäkerhetsverket stängt av strömmen.

- Det kan ta en vecka innan alla fått tillbaka strömmen, säger Johan Gullesjö, tvångsförvaltare.

Alla skyller på alla sedan hushållen norr om Haparanda fram till Risudden klockan 16.29 i går eftermiddag blivit utan ström. Detta sedan Elsäkerhetsverket beslutat att stänga av strömmen på grund av säkerhetsbrister.

- Anläggningen har fått förbud att användas, säger Sandra Hjelm, informatör vid Elsäkerhetsverket."Ursäkta min franska, men vad i h-vete sysslar de med? Man kan väl för f-n inte bara stänga av strömmen för tusentals människor, därav flera jordbruk, för kanske en vecka på grund av formalia? Speciellt när det tydligen, enligt vissa källor, bara var en fråga om timmar innan det påstådda problemet hade åtgärdats?

"Elektrikern Alf Simu från Hedenäset har arbetat med ledningsbytet.

- Vi har jobbat i fyra veckor. Hade vi fått åtta timmar till på oss hade vi varit klara. När vi i dag fick veta att strömmen skulle stängas av bad jag om dispens till på onsdag men det fick vi inte, säger Alf Simu"


"Omkring 800 hushåll är drabbade.

- Det är kolsvart, vi kan elda men jag tänker på alla på äldreboende, på alla som inte kan elda och all fisk och älgkött som förstörs i frysarna, det här kommer att kosta många miljoner, säger Gunnar Björk i Risudden.

Lantbrukare Kjell Lukkari i Mattila drabbas hårt, inga maskiner fungerar och kossorna klagar på att mjölkningen drar ut på tiden och på dålig vattentillgång."

"Ekfors Mikael Styrman säger att det inte finns några säkerhetsbrister, att det är vanligt ledningsbyte som pågår där det ingår att luta de gamla stolparna, dra nya ledningar i nya stolpar och därefter flytta över strömmen.

- Det här är vansinne, vilka galenpannor. Hade jag fått information hade jag överklagat, nu anmäler jag elsäkerhetsverket till riksåklagaren för grovt sabotage."


Oavsett vem som är mest skyldig, konkursförvaltaren Gullesjö som skall förvalta Ekfors kraft eller Elsäkerhetsverket, så är detta en stor praktskandal utan dess like!

Uppdaterat: Vid midnatt kopplades strömmen på igen. HB: "Enligt uppgift ska Elsäkerhetsverket ha tvingats se till att strömmen slås på då reaktionerna från befolkningen har varit så kraftiga."

På måndag har Elsäkerhetsverket att se fram emot att bli polisanmälda för maktmissbruk.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

iZac sa...

Smidighet på hög nivå!


Inte. :)

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte hur man flyttar kommentarer (tror inte det går) så jag lade in din feladresserade begrundan i ett nytt inlägg i stället!

Knapsu sa...

iZac: Höjden av osmidighet minst sagt.

Björn: OK!