lördag, november 19, 2011

Media som propagandaapparat

(Uppdaterad)

Ekonyheterna:

"Sverige får en lägre EU-avgift än beräknat nästa år - det står klart efter en 16 timmar lång budgetmangling i Bryssel i natt.
{...]
Inför förhandlingen riskerade Sverige drabbas av en ökad EU-avgift nästa år.

Nattens överenskommelse innebär i stället att nästa års EU-avgift blir ungefär 300 miljoner kronor lägre än vad regeringen har räknat med i sin egen budget, och det är regeringen såklart nöjd med, konstaterar den ansvarige statssekreteraren Hans Lindblad i en kommentar till TT."


För 2011 betalar Sverige en EU-avgift på 29,6 miljarder kronor. 2012 kommer vi att betala 31 miljarder kronor. Alltså en ökning med 400 miljoner, men som i rapporteringen vinklas så att medborgarna skall tro att det istället handlar om en minskning med 300 miljoner!

Det här är inte nyhetsrapportering. Att inte bara utelämna grundläggande fakta utan även i kontext formulera rena lögner är inget annan än ren och skär propaganda!

Rättelse: Det är lätt att gå vilse bland alla miljarderna, speciellt när det gäller vad EU kostar. För 2010 betalade Sverige 29,7 miljarder. För 2011 kommer vi att betala 30,3 miljarder, 300 miljoner mindre än vad regeringen trodde men 600 miljoner mer än året innan. Och för 2012 beräknas Sveriges EU-avgift att uppgå till 31 miljarder kronor.

Men då har vi nog inte sett hela notan för Euro-krisen ännu!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Tyvärr har ju mycket av den s.k. "nyhetsrapporteringen" blivit till propaganda.
Man biter väl inte den hand som föder en, och troligen kommer det in stora summor från ett visst håll.