måndag, november 07, 2011

Vår säkra och pålitliga kärnkraft bara tuffar på

Inte.

”Översyner och reparationer ska vara gjorda när vi går in mot hösten. De måste förklara hur de tänker sig klara detta inför vintern”
sa katastrofen till näringsminister, Maud Olofsson inför mötet med Vattenfall, EON och Fortum i september, när 60% av den svenska kärnkraften stod avställd.

”Jag litar på att det de lovar, det ska de hålla”, sa Maud Olofsson efter mötet. ”-Hushållen behöver inte känna någon oro”.
De tre bolagen, som har monopol på att i olika konstellationer driva de svenska kärnkraftverken, hade då lovat att driften i kärnkraften ska gå för fullt i vinter.

Det blev heller inte någon lagstiftning kring att elbolagen ska göra sina planerade revisioner sommartid i stället för på vintern, när kapaciteten är extra viktig. Maud Olofsson nöjde sig där med en frivillig överenskommelse.

Idag skriver vi den 7 november och i dagsläget står 5 av landets 10 kärnreaktorer stilla:

Oskarshamn 1 är tagen ur drift för att åtgärda ett problem med vibrationer i turbinutrustningen.

Ringhals 1
Blocket är avställt för revision sedan den 25 september. Planerad återstart sker den 15 november. Under uppstartsarbeten upptäcktes fel på en nivåmätkrets i reaktorsystemet som kräver åtgärd innan återstart.

Ringhals 2
Blocket är avställt för revision sedan den 1 april.
På grund av att en begränsad brand inträffat under ett standardtest av reaktorinneslutningen pågår brandsanering och återställning av anläggningen. Återstart planeras ske den 17 december.

Ringhals 3
Blocket är avställt för årlig revision sedan den 5 november. Återstart planeras den 5 december.

Ringhals 4
Blocket är avställt för revision sedan den 31 maj. Planerad återstart är framflyttad till den 10 november på grund av att ytterligare tid behövs för att slutföra installationer i turbinanläggningen.

Som tur är så är det ju inte så mycket bevänt med vintern än så länge. En "normal" vinter med några rejäla köldknäppar i både oktober och november hade nog annars lett till rejält höjda priser på elmarknaden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Bert sa...

50% verkningsgrad, alltså. Det är sämre än min Tulikiivi. ;-)

Knapsu sa...

Blir intressant att se hur mycket kärnkraften klarar att leverera i vinter.