tisdag, november 15, 2011

Skatter har aldrig stoppat vampyrer

TT:
"Regeringen tar nu krafttag för att rädda anseendet för den privata äldrevården. Kryphålen i skattelagstiftningen ska täppas till och Socialstyrelsen ska utreda hur bra den privata omsorgen är - egentligen."

Observera formuleringen, man säger inte att äldrevården skall bli bättre, utan det är anseendet för den privata äldrevården som skall räddas.
Att kryphålen i skattelagstiftningen täpps till är ju bra, men på vilket sätt garanterar det att vården blir bättre? Att man inte längre kan trixa för att smita undan skatten innebär ju inte att man slutar vinstmaximera verksamheten, snarare tvärtom.
Dessutom brukar man ju storföretagen vara väldigt duktiga på att hitta nya kryphål i lagarna när det handlar om skatter.

Finansminister Anders Borg vill nu i alla fall införa en stopplag för att få de privata utövarna av äldrevård att betala skatt. ”Vi genomför nu kraftfulla åtgärder för stoppa tvivelaktiga och aggressiva upplägg med ränteavdrag” . Men om borgarna hade gett tusan i att, bland det första man gjorde efter maktskiftet 2006, avskaffa stopplagen så hade vi ju aldrig varit där vi är idag med äldrevården!

Enda sättet att stoppa dessa välfärdens vampyrer är att, liksom de flesta andra länder, ha en lag som förbjuder vinster i välfärdssektorn.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: