tisdag, april 19, 2011

Villaägarna och elmarknaden

Vilka är det Villaägarna företräder egentligen? Det frågade jag mig i ett inlägg som handlade om fastighetsskatten och där kom jag fram till att deras ställningstagande innebar att de tog ställning för 1% av villaägarna, ett ställningstagande som samtidigt skulle innebära ett missgynnande av 99% av landets villaägare.

När det gäller elpriserna så är det återigen dags att fråga sig vilka Villaägarna företräder egentligen.

Men först en bild som jag lånat från Elprisbloggen. Den visar elprisets utveckling de senaste åren.

Vad vill då Villaägarna göra åt detta och den massiva förmögenhetsöverföring från privatpersoner till de stora eljättarna, som inte drar sig för att manipulera marknaden i syfte att driva upp elpriserna till såna nivåer att folk drivs från hus och hem?

Eftersom vi vid det här laget vet vad Villaägarnas Riksförbund är för ena gökar så vet vi ju att de tjatar om att skatten skall sänkas, så också när det gäller elskatten. Men som bilden tydligt visar så är det inte skatten som är problemet, det är elpriset i sig.
Trots att Villaägarnas redovisar att spotpriset på den avreglerade elmarknaden sedan år 2000 stigit med 700%(!) så är det skatten man vill sänka.

Varje människa med förståndet i behåll inser ju att det som fått elpriserna att raka i höjden har sin grund i avregleringen av elmarknaden, en marknad där de stora jättarna styr och manipulerar priset som de vill.
Men vill inte då Villaägarna att det införs regleringar på elmarknaden för att värna alla stackars husägare som dignar under tunga elräkningar?
Nej, tvärtom. De vill avreglera ännu mera och införa konkurrens på elmätarmarknaden, eftersom "en avreglering skulle innebära bättre information till husägare om deras elförbrukning och bidra till att sänka energianvändningen"

Villaägarnas Riksförbund företräder i första hand marknadsfundamentalismen och skattekverulanterna. Den vanlige villaägarens intressen är av sekundär art.

När det gäller elpriserna så kan min åsikt inte bli annan än: Återreglera! Elbolagens sanktionerade rån av medborgarna skadar hela samhällsekonomin och måste upphöra!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Villaägarnas riksförbund verkar inte vara riktigt i fas(!) med verkligheten. De går uppenbarligen mot strömmen(!) om vad folk i allmänhet tycker och retar upp och skapar spänning(!) på det sättet.
Detta med elpriset, om det inte rättas till, kommer i förlängningen att leda till reVolt(!) tror

/Meikäläinen

Knapsu sa...

:-)

Ja tänk om man kunde få hELa folket att STRÖMma till och ansluta sig till en reVOLT mot ELändet!

Anonym sa...

Ja, tänk att få se alla riktigt LADDA upp sig och komma i STÖTen.

/Meikäläinen

Anonym sa...

Mycket åsikt och lite insikt i ditt blogginlägg. Men det är ju bara en blogg ;-)

Knapsu sa...

Anonym är också välkommen att bidra här med sina åsikter och insikter, för det är ju bara en blogg.
;-)