tisdag, maj 29, 2012

Missa inte Venuspassagen 6:e juni

6 juni sker något som vi aldrig mer under vår livstid har möjlighet att beskåda, en Venuspassage. Detta är en mycket sällsynt astronomisk händelse. Venuspassager inträffar i par med 8 års mellanrum. Förra gången var 2004 och årets passage är den sista i det paret så den som missade passagen 2004 bör passa på, för sedan dröjer det till år 2117 innan nästa Venuspassage inträffar. Årets passage är därför den sista passagen vi har en chans att se i våra liv.
Venuspassage är alltså när Venus passerar mellan jorden och solen samtidigt som planeternas banplan skär varandra. Under passagen kan man under sex timmar se Venus som en svart prick som vandrar över solen.
Eftersom passagen den här gången sker med början vid midnatt så är det vi här uppe i norr som kommer att sitta på första parkett och se det mesta av passagen på grund av vår midnattssol.

Så nu är det bara att plocka fram solfiltret, svetsmasken eller en välsotad glasskiva och hoppas på klart väder natten till den 6:e juni för det här ser ni aldrig mer.

Och kom ihåg! Titta aldrig mot solen utan filter och endast under en kort stund!


Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 kommentarer:

iZac sa...

Man skulle haft ett solfilter till den dära tjikaren man köpte... för att se passagen då! :)

Eller så låter man hela spektaklet passera... *rimshot!*

Kråksimuleraren sa...

Ta svetsskärmen framför kikarn vetja!

Bert Bodin sa...

Ett tips i DN menar att man kan använda kikaren till att projicera en bild på en ljus bakgrund (papper eller kartong).

Låter lite krångligt, men det går kanske.

Men, som sagt, ANVÄND INTE KIKAREN TILL ATT TITTA IN I SOLEN. Då har du inte bara missat Venuspassagen utan kommer att missa allt annat synligt i fortsättningen också.

Kråksimuleraren sa...

Jag vet att i alla fall med dubbla svetsskärmar så blir det nästan för mörkt för att se en solförmörkelse, visst blir ljuset mer koncentrerat med kikarens hjälp, men utan ser du inte Venus passera då den täcker en mycket liten del av solskivan, ungefär en 20:e del av diametern, men att projicera bilden genom en kikare mot ett papper ska ju fungera, det har man ju sett, och om man har lite sol kan man ju experimentera med det även innan passagen, men som sagt TITTA FÖR ALL DEL INTE DIREKT genom en kikare på solen, då blir det det sista du sett!