tisdag, maj 08, 2012

Ransonera Centern

"Stigande kostnader kräver förändring. För att hantera de stigande kostnaderna för välfärden måste vi börja ransonera den. Det kan ske med köer, avgifter, behovsprövning eller centralstyrning" skriver Hans Dahlgren, ordförande för Centerpartiets välfärdspolitiska grupp på DN debatt.
(Låter det inte lite Sovjetunionen, det där med köer och centralstyrning?)

Fortsatt i artikeln: "Det finns flera orsaker till kostnadsökningen. En är den åldrande befolkningen"

Jaha. Okej, vi har alltså stigande kostnader för välfärden och en av orsakerna är den åldrande befolkningen, enligt Dahlgren.

Men redan i nästa stycke kan vi läsa att: "Vi har dessutom mycket stabila offentliga finanser vilket i dagsläget inte tvingar oss till drastiska nedskärningar."
Och i stycket därefter: "Vi har dessutom en sjukvård som internationellt sett håller en hög kvalitet och vi har därtill god kostnadskontroll. Mätt som andel av BNP har sjukvårdskostnaderna legat tämligen konstant." Samt: "Långtidsutredningen har också visat att om vi bara hade att ta hänsyn till de demografiska förändringarna skull Sverige, allt annat oförändrat, inte ha några problem."

 Jaha, Okej, vi behöver alltså inte göra nedskärningar, sjukvårdskostnaderna ökar inte och att de äldre blir fler är inget problem. Fortfarande enligt Dahlgren.

Sammanfattningsvis så ökar alltså kostnaderna bland annat på grund av den åldrande befolkningen samtidigt som kostnaderna inte ökar och den åldrande befolkningen inte innebär några problem. Och vi behöver skära ner kostnaderna och vi behöver inte skära ner kostnaderna.
Minst sagt motsägelsefullt vill jag påstå.

Varför vill då Centern försämra välfärden om det, som framgår i artikeln, trots allt inte behövs?

Den som såg partiledardebatten i SVT igår fick svaret av Annie Lööf:
"– För mig är alla skattesänkningar prioriterade" 

Centern vill alltså att folk ska få vänta längre på att få vård och betala högre avgifter. Samtidigt vill de också sänka ersättningarna och försämra rättigheterna i välfärden.

För att sänka skatterna.
Mest för dem som redan har mest pengar förmodligen. Och som inte känner av några höjda avgifter eller försämringar eftersom de redan har sitt eget privata välfärdssystem.

Själv skulle jag gärna se en total ransonering på centerpartister i riksdagen.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nej för tusan. Ge centern mer mediautrymme. Då får Lööf chansen att sprida mer snömos som K-G Bergström benämnde hennes verbala bedrifter.

/Meikäläinen

Anonym sa...

Glömde att exemplifiera Annie Lööfs snömos. Hon påstod i TV att för henne är alla skattesänkningar prioriterade. Man bara för någon vecka sedan ville hon införa trängselskatter i fler städer. Snacka om att vara vilse i pannkakan.

/Meikäläinen

Knapsu sa...

Annie Lööf är en nyliberal skolad av Timbro och har där lärt sig hur man tänker höger:

"En tänkt tanke måste vara isolerad från nästkommande tänkt tanke. De får aldrig kopplas samman. Då blir det fel"

Som exempel när fackhatande nyliberaler (oftast unga centerpartister) som ena dagen klagar på att facket har för mycket makt för att nästa dag grina för att facket inte räddar deras kompis från att bli uppsagd.

Anonym sa...

I och med tvåkammarriksdagens införande 1867 fick bönderna en överrepresentation i andra kammaren pga inkomst- och förmögenhetsgränser för vilka som fick rösta i riksdagsval. Annie Lööf verkar drömma om dessa förgångna tider där bönderna var ett hinder för landets utveckling mot ett modernt industrisamhälle.

/Meikäläinen