torsdag, maj 10, 2012

Valet i Frankrike visar hur sjukt Sverige är

Frankrike har sagt sitt och röstat fram François Hollande som ny president. Folket revolterar mot Sarkozy och  EU:s dikterade åtstramningar och nedskärningspolitik och röstade istället för en offensiv ekonomisk politik.

Här några av punkterna ur Hollandes valmanifest, uppsnappade hos Birger Schlaug:


1. Offentliga stöd och skattelättnader för företag som investerar i Frankrike. Företag som flyttar sin verksamhet utomlands kommer att få betala tillbaka erhållet stöd. Vinst som återinvesteras i verksamhet kommer att beskattas lägre än vinst som delas ut till aktieägare.

2. Posten, järnvägen och elbolaget där staten är majoritetsägare kommer att förbli i offentlig ägo.

3. Uppmuntra ekologiskt jordbruk.  Frankrike ska bli Europas ledande land för utveckling av havsbaserad förnybar energi.

4. Tvinga bankerna att skilja på investiv och spekulativ verksamhet och införa förbud för franska banker att vara verksamma i skatteparadis, skatten på bankvinster kommer att höjas med 15% och en skatt på finansiella transaktioner skall införas. 

5. Återtagande av skattelättnader som under de senaste tio åren kommit de rikaste hushållen och de största företagen till del. 

6. Återkalla högerregeringens sänkning av förmögenhetsskatten.
  
7. Höjd arbetsgivaravgift för företag med usla anställningsvillkor. 
 
8. I offentliga företag begränsas lönespridningen till 1 : 20.

9. 60 000 nya jobb inom undervisningssektorn.

10. Fram till 2025 sänks kärnkraftens andel av elproduktionen från 75 till 50 procent och satsningar på förnybar energi prioriteras.

11. Progressivitet införs i taxorna för vatten, el och gas.

12. En miljon bostäder energisaneras per år, vilket kommer att skapa tiotusentals arbetstillfällen.

13. Sänkt lön för presidenten och statsråden med 30%.

14. Omedelbar truppreträtt från Afghanistan samt stödja erkännandet av Palestina som stat.

Ja vad säger man? Helt otänkbart att Socialdemokraterna under Stefan Löfven skulle komma med något som ens är nära något av detta.
I Sverige kan man ju inte ta ordet skattehöjning (eller offentliga sektorn för den delen) i sin mun utan att borgarna och dess media ylar om kommunism. Se bara hur Vänsterpartiets förslag om en extra skatt för de stora bankerna togs emot, till och med Löfven avvisade det som otänkbart och verklighetsfrämmande.


 Klimatet i den politiska debatten är ju helt sjukt i Sverige. Om vi applicerar det debattklimat som råder i Sverige på resultatet av det franska presidentvalet så måste ju Frankrike numera betecknas som en kommunistisk diktatur.

Sverige är sjukt. Den nyliberala smittan har bitit sig fast likt en cancersvulst, och precis som en tumör är den svår att ta död på.
 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sverige har blivit ett land av tysta medborgare som inte törs säga vad de tänker av rädsla för att de kan få sparken och hamna i högerns sk arbetslinjes utanförskap. Pga av sina åsikter.

/Meikäläinen

Knapsu sa...

Det ligger nog en hel del i det, men på valdagen finns ju chansen att anonymt tycka till om hur vi vill att samhället ska se ut i framtiden.

Och inte bara om hur många fler hundringar vi vill ha i skattesänkning.

Bert Bodin sa...

Amen!