torsdag, september 09, 2010

Bankernas massförstörelsevapen

Ibland kan man faktiskt få läsa några sanningens ord även i SvD.
"Dags att skrota bankernas massförstörelsevapen" skriver Andreas Cervenka på SvD Näringsliv och fortsätter:

"De kunder och aktieägare som lade sina drömmar i händerna på HQ Bank trodde att de hade att göra med en trygg och småputtrig privatbank. I själva verket var det en hedgefond på steroider. Bankernas tradingavdelningar är potentiella terrorceller som det är dags att stänga ned.

Terror, det är väl ändå att ta i? En drastiskt jämförelse, javisst. Men i båda fallen handlar det om personer som för att uppnå sina egna syften är beredda att sätta tusentals helt oskyldiga människors välbefinnande på spel.

Al Qaida drivs av en perverterad religiös ideologi, runt världens tradingbord tillbeds Mammon och Den Stora Uppgiften: att tjäna så mycket pengar som möjligt för egen del.

Medan terrorister av den skäggiga typen ofta väljer att möta undergången tillsammans med sina offer, har deras kostymklädda motsvarigheter i finansbranschen besvärande ofta lindat sina laddningar av derivat och andra explosiva finansiella instrument runt kroppen på kollegor, kunder, aktieägare och skattebetalare medan de själva befunnit sig på betryggande avstånd när det smällt"

De flesta, med undantag för de som har fingrarna i syltburken kanske, håller nog med i det Cervenka skriver.

Ändå låter vi dom hållas!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag tänker på miljökonferensen, där Hugo Chavez sa en tänkvärd sak: hade mijln varit en bank hade vi redan räddat den. Banker tillåts hålla på som de vill, och bara för att någon har bestämt att det måste vara PRIVATA banker vi handlar med kan de göra vad de vill. De är BÅDE privata (ägarmässigt) och statliga (riskerna hamnar på folket). Får för mig att det bör resultera i kaos... 8)

Anonym sa...

Om dem där uppe i det blå inte längre vill förstå, utan föraktar alla de som ger dem mat, ska pyramiderna tillsist bli deras grav.

http://www.youtube.com/watch?v=FDBvAaUuW5o&feature=related

Knapsu sa...

Fredrik: Bra sagt av Chavez. Ett annat minnesvärt uttalande i FN av honom:
"– Mina damer och herrar, igår från den här talarstolen, talade USA:s president som jag jämför med djävulen. Han talade som om han ägde världen.
– Det luktar fortfarande svavel här"

:-)

Anonym: Att vara blå, är att inte förstå.