tisdag, januari 10, 2012

Rapport från pannrummet

Delar av denna bloggens läsare kan jubla, nu kommer äntligen ett inlägg om pelletseldande!
Den här gången handlar det om roster.

"Rostret är en förbrukningsdetalj på brännaren" enligt Värmebaronen. I min bok står det att läsa att förbrukningen av reserv/slitagedelar innebär en kostnad som man vill hålla nere så mycket som möjligt. Allra helst skall den ju vara obefintlig. Så därför är det en kostnad man bör sträva efter att minska i allra högsta mån.

Värmebaronens roster och dess livslängd är något som många användare är missnöjda med. Om det sedan beror på att tillverkaren vill sälja slitagedelar eller bara inte bryr sig om produktutveckling vet vi ej, men som tur är finns det folk som inte nöjer sig med sakernas tillstånd utan istället på egen hand driver den produktutveckling som fabrikanten lämnat därhän.

Så igår damp så ett litet paket ner i brevlådan. Ett nytt roster till pelletbrännaren. En "piratkopia"beställd på en viss annonssida på internet. Snabbt levererat trots långhelg och till ett konkurrenskraftigt pris.

Om det nu visar sig fungerar bra. Eller fungera överhuvudtaget.

Ett originalroster till vänster. "Piraten" med rejälare godstjocklek och enklare design till höger.

Nytt originalroster i mitten. Till vänster det slitna originalrostret som nu byts ut till "piraten"(till höger). Det framgår inte av bilden, men vad det är som brister är att rostret spricker tvärsöver vid 3:e luftspalten. Att gaveln på det begagnade rostret på bilden nötts ner beror nog däremot på ett överskott av syre i förbränningen, enligt min analys. Nu åtgärdat med ökad bränsletillförsel.

Den dubbla godstjockleken hos "piratrostret" ledde ju till farhågor om huruvida pelleten skulle antända snabbt nog och hinna etablera låga inom föreskriven tid.
Farhågorna kom på skam. Ingen märkbar skillnad varken i tiden att tända eller etablera låga kunde skönjas.

Nu återstår bara att utröna livslängden på rostret och med tanke på hur gediget rostret verkar så har jag höga förväntningar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: