söndag, januari 22, 2012

Storoxen är fälld

(Bildkälla: sourze.se)

Ett par röster efter Håkan Juholts avgång och Aftonbladets seger över demokratin:

"Men det mediedrev som varit mot Håkan Juholt går utanför allt jag tidigare upplevt. Jag vill snarast likna det vid en tjurfäktning, av det slag som nu förbjudits i delar av Spanien. Ett blodigt, njutbart djurplågande. Banderilleros med sina hullingförsedda spjut. Picadorerna som utmattar tjuren med ett antal välriktade stick. Utgången är given och irritationen har stegrats allteftersom tjuren har gjort motstånd och vägrat lägga sig ner.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin talade offentligt om att Juholt ”inte kan dra ett rakt streck” och uppmanade partiet att lyfta bort honom. Expressens Niklas Svensson har drivit en fullständigt öppen kampanj, med en egen ”opinionsundersökning” av Juholts förtroende som inte också innehöll det självklara svarsalternativet: ”Jag har förtroende”. Journalister som annars brukar måna om sin neutrala inställning, som Aftonbladets Lena Mellin och SVT:s Mats Knutson har gått över gränsen. Rutinerade KG Bergström skriver i Expressen att han aldrig sett någon så ”ovärdig” partiledare som Juholt. Jag tror många med mig ändå tycker att det är Socialdemokraternas medlemmar som ska bestämma vem som är partiordförande, inte innerstadsblaserade stockholmsjournalister som tycker ”lantisen är ovärdig”."

/Paul Ronge.


"Hur som helst: det socialdemokratiska partiet, som förkortas S som i slakthus, har förlorat ytterligare en partiledare som man själva valt att stycka i bitar. Jodå, Håkan Juholt lade förvisso själv upp sig på slaktbänken ibland, men väl så ofta blev han knuffad dit av partikamrater som låtit sig styras av en märklig socialdemokratisk hederskultur...

...Juholt har stått på en plattform som är byggd av de kongress- och partistyrelsebeslut som accepterat nästan alla de skattesänkningar som han retoriskt haft i uppdrag att kritisera – och som godkänt alla de riskkapitalbolag som han förväntas kritisera. Det är ju till och med så att det var socialdemokraterna som påbörjade det utförsäljarparty som man nu retoriskt skall kritiserar. Det är inte lätt att vara partiledare i ett sådant parti ens när fältet ligger öppet för angrepp. Det är inte lätt att ta vid när den gamla partiledaren talat om att hon inte alls trott på den politik som partiet gått till val på…"

/Birger Schlaug


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Medias makt är enorm. I vår tid har vi fler som beskådar, analyserar och kommenterar än vad vi har av dem som agerar. Som en bil där backspegeln är så dominerande att det blivit omöjligt att framföra fordonet då det är omöjligt att se genom framrutan.

MEN ett parti som tillåtit att media tagit över har också sig själv att skylla. Internt krypskytte och SMS-skvallrande från VU-möten har fött gamarna från media. Och då går det som vi nu kan beskåda.

Det räcker dock inte bara med att återfå sikten framåt. Det gäller också att ha en färdplan - en vision om vart man ska åka. Först då kommer folk att ha något att ta ställning till. Och då har resan börjat mot framtiden, förhoppningsvis med en pålitlig chaufför vid ratten.

/Meikäläinen

Anonym sa...

Men idag hade Anders Lindberg i AB - vem det nu är - skrivit en minnesruna över Juholts storhet. Det verkar nästan som om han dött.
Det finns nämligen dessutom en artikel där som säger att han gått under jorden. Sammantaget låter det allvarligt.
Måste också få ställa en fråga. Ja, egentligen skulle den ju ställas till Paul Ronge: NÄR månade Lena Melin eller Mats Knutsson om att vara neutrala?????????
Jag har mailat svt ett flertal gånger och påpekat att en blåare inrikeskommentator är svårt att hitta. Han är inte bara mörkblå i sina åsikter, han döljer det inte heller ett dugg fast han ska vara opartisk.

Knapsu sa...

Meikäläinen: I grunden är det väl kampen mellan höger-vänster, storstad-landsbygd inom partiet som ligger bakom krypskyttet och läckandet till media?

Anonym: Du har helt rätt om Mellin och Knutsson!
Som med Mona Sahlin så blir det väl med Juholt nu, de fina orden kommer fram när de avgått.

Anonym sa...

Måhända lite av höger/vänster, storstad/landsbygd just nu. Men mest avsaknad av politiskt program om man ser det i ett längre perspektiv. Förmågan att göra riktigt bra program och enade driva dem minskade drastiskt i och med Anna Lindhs frånfälle. När målet och vägen blev otydliga uppkom utrymmet att i förvirringen använda energin för bl.a. internt käbbel.

Det är viktigt att ha politiskt riktigt begåvade personer i en partiledning. (S) har förlorat några på vägen och inga nya har tillkommit. Men framtiden ger möjligheter. Nya begåvade människor kommer att ansluta om målet och vägen dit blir väl formulerade och attraherande att jobba för.

/Meikäläinen

sundin sa...

Jag tycker nog att Margit Silberstein är något öppnare med sina sympatier än till och med (m)ats knutsson.

Läs själv de här hjälteskildringarna den lilla hovreportern gjort;

Reinfeldt
http://di.se/Default.aspx?pid=15568__ArticlePageProvider


Bildt
http://vitidningen.episerverhotell.net/templates/ArticlePage.aspx?id=10551

Anonym sa...

Det är inte lönt att ägna energi åt journalistgamarnas tidigare bravader. Det viktiga är att de nu inte ges mer information än vilka beslut som tagits. Och framför allt inget läckande. Det ska inte vara media som sätter agendan för hur snabbt och på vilket sätt ett partis interna arbete ska ske. Gamarna ska stå och frysa på Sveavägen utan att få näring. För nu är "råttet mågat".

/Meikäläinen

Bert sa...

Hear hear... !