tisdag, januari 03, 2012

Skattekverulanterna borde vara de som allra mest värnar om offentliga sektorn och statligt företagande

Det verkar råda lite av en ideologisk blockering i landet Sverige. Inte bara bland politiker utan även i stor utsträckning bland befolkningen,där man ser allt som utförs av det offentliga som dåligt och kostnadskrävande, medan allt som utförs av privata aktörer ses som bra och kostnadseffektivt.

Detta är egentligen inte alls så konstigt eftersom de borgerliga tankesmedjorna under årtionden drivit en massiv och outtröttlig offensiv, där den offentliga verksamheten utmålats som ineffektiv och tärande på våra ekonomiska resurser samtidigt som den privata verksamheten hyllats som närande och som det som tillför hela landet resurser.


Men nu är det dags för både politiker och allmänhet att öppna ögonen och inse att situationen de genomförda privatiseringarna skapat är den motsatta. De privata verksamheterna inom skola, vård och omsorg omvandlar våra skattemedel till privata vinster som sedan förs ut ur landet, göms i skatteparadis och delas ut till de redan välbärgade direktörerna och ägarna.

Det är den privata sektorn i form av privata utförare i offentlig sektor som är de som tär på landets resurser! Inte den offentliga sektorn där pengarna i huvudsak stannar kvar i landet och används i den nationella ekonomin.
Den offentliga sektorn(våra skattepengar) är alltså den som föder(när) den privata(tärande) sektorn.

Privatiseringarna i Sverige är inget annat än en skandal. De svenska skolresultaten har blivit sämre och sämre i takt med att mer och mer av pengarna som går till skolan istället förs ut ur landet. Tågtrafiken fungerar snart inte alls i det Sverige som nu har den mest avreglerade och privatiserade järnvägssektorn i Europa. Om hur (van)vården bedrivs i de privata bolagen har vi fått läsa om i DN:s granskning av Carema och att avregleringen av apoteksmarknaden lett till högre priser och utebliven medicin samtidigt som våra pengar förs ut ur landet. För att ta bara några exempel på hur privatiseringarna gett oss sämre, dyrare och mindre för skattepengarna.

Den som inte tycker om att betala skatt, gnäller om att skatten är för hög eller helt enkelt bara gillar de genomförda skattesänkningarna borde alltså vara ännu mera mån om och värna den offentliga sektorn (och statligt ägda företag som levererar vinster till statskassan) än den som tycker att det är häftigt att betala skatt!
Lärdomen är enkel, varje skattekrona som går till privat vinst är en krona mer som skall betalas av skattebetalaren.

Och om inte lärdomen om privatiseringarna och dess följder snart sjunker in hos våra folkvalda så kan man inte betrakta dem som något annat än obildbara.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Myket bra text! Kudos!

Det är bara att önska herrn lycka till den 14:e. Eller var det den 15:e? ;D

Hannu Komulainen sa...

Bra! Men de s.k. "folkvalda" ska vi nog inte hoppas på. Dom har vetat vad dom gör - tjäna kapitalet!

Bert sa...

Det är inte mindre än stor skandal, när skatter subventionerar skatteflyktare. Man måste nog rösta borgerligt för att ha så lite i huvudet att man inte inser att det verkligen är tärande på ekonomin.

Min mor, som till två dagar före julafton levde på ett av Luleås kommunala äldreboenden kunde inte ha haft det bättre under sina sista dagar. Bra standard på maten. Fantastisk och engagerad och förmodligen underbetald personal.

Vad gäller järnvägar så har vi den mest liberala avregleringen i Europa. England gav sig in i ett liknande experiment många år före oss och det slutade också i katastrof. Nu försöker de lappa och laga med liten framgång. Jag som jobbar med att få folk att resa med de engelska järnvägarna ibland, har ett helvete med att pussla ihop en resplan.

Nä - Vi måste vända den här utvecklingen som bara strävar efter miljövidrig konsumtion = tillväxt, och övertro på att vinster löser alla problem och behov av mänsklig art.

Knapsu sa...

Fredrik: Tack! För övrigt så känns Björklöven ruggigt starka i år, jag är lur på att de går hela vägen den här gången. Hoppas på att båda löven återfinns i kvalserien i år.
Men förbundets "lottning" i play-off brukar ju se till att det bara kan bli ett norrlag där, så vi får väl se..